E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNomura: TCMB Faiz silahını kullanmalı---

Nomura: TCMB Faiz silahını kullanmalı

Nomura: TCMB Faiz silahını kullanmalı
11 Ocak 2017 - 22:30 borsagundem.com

Nomura tarafından yayınlanan raporda Türkiye'de bugün açıklanan ödemeler dengesi rakamları değerlendirildi.

Nomura, cari açığın Kasım ayında 2.2 milyar dolar ve 12 aylık devam eden açığın 33.7 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatarak, "Ancak realitede Türkiye yalnızca cari açığını değil aynı zamanda portföy açıklarını da finanse etmek zorunda. Ki bu da ABD seçimlerinin ardından Türk piyasalarındaki baskıya neden olan unsur.Diğer gelişen piyasaların aksine bu sorundan kaynaklanan baskı devam ederse büyük bir faiz artırımına ihtiyaç duyulabilir. Kasım ayından bu yana TL'de yaşanan değer kaybı bu tür bir ihtiyacın giderek büyüdüğüne işaret ediyor. Reel faiz oranlarındaki istikrarı korumak adına bu aşamada 350-400 baz puanlık bir artırımın gerekli olacağına inanıyoruz. Bu Aralık ayındaki beklentimizin üzerinde bir artırımı ifade ediyor." ifadelerini kullandı.

Kurumun Aralık ayındaki değerlendirmesi 200-250 baz puanlık bair artırım yönündeydi. Ancak içinde bulunulan siyasi ortam içinde böyle bir artırımın mümkün görünmediği ve bu nedenle dolardaki değer kaybının devam edeceği öngörüldü.

Nomura, TCMB'nin dövizdeki yükseliş önlemek için doğrudan müdahale yoluna da gidebileceğini ancak bunun için yeterli güçte rezervinin olmadığını belirterek, TCMB'nin rezervlerini daha da eritecek böyle bir adımın tam ters etki yapabileceğini vurguladı. Bu nedenle faiz artırımı tek seçenek olarak gösterildi.

Kurum Eylül ayından bu yana TL'nin döviz sepeti karşısında yüzde 24'e varan bir düşüş yaşadığını ve bu nedenle de enflasyon üzerinde 3.6 puanlık yukarı yönlü bir etki yarattığını dile getirdi.

Siyasi ortam da göz önününe alındığında TCMB'nin 245 Ocak'ta yapacağı toplantıda 25-50 baz puanlık bir artırıma gitmesinin beklendiği ancak bunun trendi tersine döndürmeye yetmeyeceği belirtilerek, TL'deki değer kaybının süreceği öngörüldü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)