E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMutsuz yatırımcılar Türkiye'ye gelecek---

Mutsuz yatırımcılar Türkiye'ye gelecek

Mutsuz yatırımcılar Türkiye'ye gelecek
27 Kasım 2014 - 07:37 borsagundem.com

Bulundukları ülkedeki yatırımlarından umduğunu bulamayan ‘mutsuz yatırımcı’ artık üretimini Türkiye’ye kaydırmayı planlıyor

Son yıllarda benimsediği stratejik sektörlere odaklanma ve yatırım çekilen pazar sayısını artırma stratejisiyle dünya yatırım çekme liginde ön plana çıkan Türkiye, yılın ilk 9 ayında 9.3 milyar dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırıma (UDY) imza attı. Akşam'ın haberine göre, ilk 9 ayda Türkiye’ye gelen UDY oranının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 arttığını ve yıl sonunda 13 milyar dolarlık UYD çekmeyi planladıklarını belirten Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, “BRİCS ülkeleri reklamı yapıldığı kadar başarılı olmadı. Bu ülkelerde yatırım yapanların çoğu pişman, şimdi yatırımlarını Türkiye gibi ülkelere kaydırma peşindeler. Bu konuda bizimle görüşme halinde olan firmalar var” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin gerek ekonomik gerekse siyasi istikrar ortamıyla uluslar arası yatırımcıların ilgisini çektiğini vurgulayan İlker Aycı şunları kaydetti: “Polonya, Türkiye, Hindistan, Güney Afrika, Tayland ve Vietnam önümüzdeki süreçte yatırım çekme liginde öne çıkacak ülkeler arasında.” 

Ar-Ge yatırımları artırılacak

Türkiye’nin Öncelikli Dönüşüm Programı’na uygun olarak yatırımcı çekme stratejilerinde revizyona gittiklerini anlatan Aycı, "Önümüzdeki süreçte Ar-Ge ve teknoloji odaklı yatırımlar çekeceğiz. Dünyadaki çokuluslu şirketler hedef pazarlarına Ar-Ge yatırımları da yaıyor. Bizde bu şirketleri Türkiye’ye  getireceğiz" dedi.

13 TIR çimento 1 cihaz etmiyor 

Teknoloji odaklı katma değeri yüksek yatırımları çekmek için çaba sarf edeceğini açıklayan Aycı, “Yaptığımız araştırmalarda 1 tıbbi cihaz almak için 13 TIR’dan fazla çimento satmak zorunda kaldığımızı gördük. Bu nedenle artık ilaç, sağlık, kimya gibi yüksek getirili sektörlere odaklanacağız. Bu alanlarda kapıda bekleyen yatırımcılar var. Bu stratejiyle sadece enerji sektörüne yılda 5 milyar dolarlık yatırımcı çekeriz” diye konuştu. 

VW Türkiye’ye gelecektir

Otomobil devi Volkswagen’in Türkiye yerine Polonya’yı tercih ettiğini, benzer bir hamlenin Hyundai’den geldiğini hatırlatan Aycı, “Küresel rekabet Türkiye’nin lehine işliyor. Biz Polonya ve Suudi Arabistan ile rekabet ediyoruz. Polonya’yı da son yıllarda geride bıraktık. VW gibi şirketlerin son dönemlerde yaptıkları tercihlerden dolayı pişmanlık duyduğunu öğreniyoruz. Sonunda gelecekleri ülke Türkiye’dir” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)