E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakMÜ'nün kampüslerini TOKİ pazarlayacak---

MÜ'nün kampüslerini TOKİ pazarlayacak

MÜ'nün kampüslerini TOKİ pazarlayacak
21 Nisan 2014 - 02:53 borsagundem.com

Marmara Üniversitesi'nin İstanbul'un en değerli ilçelerindeki 14 kampüsü yeni yere taşınıyor. Milli Emlak'a ait araziler için TOKİ ihale açacak

Marmara Üniversitesi’nin Maltepe Başıbüyük’teki 3 bin dönümlük yeni kampüsünün inşaatı, tüm hızıyla devam ediyor. Haydarpaşa’daki 7 bin öğrencili Tıp Fakültesi, geçtiğimiz şubatta Maltepe’ye taşınırken, Diş Hekimliği Fakültesi binası ise bitmek üzere. Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin (Hemşirelik, Ebelik, Diyetisyenlik, Fizyoterapi, Hastane Yöneticiliği) temeli mayıs, Eczacılık Fakültesi’nin temeli ise haziranda atılacak. Nişantaşı’ndaki Diş Hekimliği ile İletişim fakülteleri, önümüzdeki haziranda geçici olarak Haydarpaşa’ya taşınacak. Maltepe’deki şantiye görevlileri, “Fakülteler peyderpey yapılıyor. İnşaatı biten buraya taşınacak” açıklamasını yapıyor.

ARAZİ ASKERİYENİN

Maltepe Başıbüyük’teki kampüs projesi, askeri tesislerin taşınması gündeme geldiğinde ortaya çıktı. 2011’de, içinde Kenan Evren Kışlası’nın da bulunduğu arazi, O dönem Kara Kuvvetleri Komutanı olan Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun desteğiyle Marmara Üniversitesi’ne verilmişti. Kıvrıkoğlu,  müteahhitlerin göz diktiği adalar ve Marmara Denizi manzaralı bu değerli arazi için bilim kurumunun yer almasını olumlu bulmuştu.

KADERİ TOKİ’NİN ELİNDE

Gülden Aydın'ın Hürriyet'teki haberine göre Marmara Üniversitesi’nin İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasında yer alan 14 kampüsünden boşalan arazileri ise TOKİ ihaleyle satacak. TOKİ Başkanlığı, görüşmelerin seyri hakkında “Marmara Üniversitesi ile protokol çalışmalarımız, taslaklar üzerinde karşılıklı görüşmelerimiz devam ediyor. Henüz imza aşamasına gelmedik” açıklamasını yaparken, Marmara Üniversitesi Rektörü Zafer Gül ise, “TOKİ ile başlayan protokol görüşmelerine Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve üniversitemiz katıldı. Yerel seçimler nedeniyle duran görüşmeler haziranda bitecek ve imza atılacak” şeklinde konuştu.

MALİYE BAKANLIĞINA BAĞLI

Zafer Gül, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, tüm arazilerinin Milli Emlak’tan tahsisli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Dolayısıyla satılması değil, kurumlar arası takası söz konusu. Yeni kampüs, Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün arazilerine yapılıyor. Üniversite olarak bizim ihaleye vermemiz, para işlerine girmemiz söz konusu olamaz. Araziler bize ait değil ki. Kamu arazileri. Dolayısıyla TOKİ eliyle satışa çıkarılmasını sağlayan Milli Emlak’ın bağlı bulunduğu Maliye Bakanlığı. Üniversitemizin satışla bir ilgisi yok. İmzalar atılıp işlemler tamamlandığında kamuoyuna duyuracağız. Askeri arazideki inşaatlara başlamak için Kışla’nın taşınmasını bekliyoruz.”


(Fotoğraf: Levent Arslan)

MALTEPE ROL MODEL OLACAK

Marmara Üniversitesi Rektörü Zafer Gül, 75 bin öğrenci, 3 bini akademik kadrolu 5 bin personelleri olduğunu belirterek, “Maltepe’de bir teknokent kuruyoruz. Yeşil kampüs, akıllı binalar… Tepeye rüzgar türbini ve gözlemevi kuracağız. Türkiye’de rol model olmak istiyoruz. Sağlık Bilimleri kampüsünü de Avrupa Yatırım Bankası’ndan aldığımız 35 milyon Euro ile yapıyoruz. Depremden etkilenmeyen raylı sistemli, en ileri ameliyat tekniklerinin kullanıldığı 720 yataklı hastanemiz eylülde açılacak” dedi.

TARİHİ BİNALAR BİZİM NAMUSUMUZ

Zafer Gül, Osmanlı döneminde yapılan Sultanahmet’teki Ticaret ve Ziraat Bakanlığı ile Haydarpaşa’daki Mektebi Tıbbiyeyi Şahane binalarının ise namusları olduğunu belirterek, “Bunları elimizde tutmaya kararlıyız. Restore edip kongre, sergi ve müze merkezi olarak kullanacağız” dedi.

300 MİLYAR DEĞERİNDE

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Marmara Üniversitesi’nin 2 milyon 457 bin metrekarelik arazisinde 5 ile 10 emsal arasında yapılaşma artışı tahmin ettiklerini belirterek, “2 milyon 457 bin metrekare alan üzerine TOKİ’nin geçmişteki uygulamalarına bakarak 6 emsalde yapılaşma gerçekleştiğinde 300 milyar TL’nin üstünde bir imar yolsuzluğu gerçekleşecek. Çok ciddi bir skandalla karşı karşıyayız” dedi.



İŞTE O ARAZİLER

İlçe Dönüm

Göztepe 147
Üsküdar (Bağlarbaşı) 39  
Üsküdar (Validebağ) 50 
Nişantaşı 24 
Bahçelievler 4
Halkalı 1.182
Kartal 1.000
Selimpaşa 11
TOPLAM 2.457

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)