E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMoody's'in Türkiye kararına iş dünyasından tepki yağdı---

Moody's'in Türkiye kararına iş dünyasından tepki yağdı

Moody's'in Türkiye kararına iş dünyasından tepki yağdı
24 Eylül 2016 - 16:53 borsagundem.com

'Türkiye 15 Temmuz şokunu atlattı' diyen Moody's iki gün sonra not düşürdü. Görünümü ise durağana çevirdi

Moody's Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyedeki notunu bir kademe düşürdü. Kredi kuruluşu 3 yıl önce Türkiye'yi yatırım yabılabilir seviyeye çıkartmıştı. Üç yıl sonra Türkiye bu notu kaybetti. Moody's not düşüşüne gerekçe olarak, dış finansman gereksiniminden kaynaklanan risklerin artmasını, kurumların gücünün zayıflamasını ve büyümenin yavaşlayacak olmasını gösterdi.

Moody's not indiriminin ardından 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş Fitch kaldı. 

Moody's kararına iş dünyasından da ardı ardına tepki yağdı.

MÜSİAD Başkanı Nail Opak konuyla ilgili şunları söyledi: "Bu karara rağmen biz, ülkemize ve ekonomimize güveniyor ve bu şoku da atlatarak yolumuza devam edeceğimize inanıyoruz. ülkemize düşen, ekonomimiz için gerekli yapısal reformları kararlılıkla ve hızlı bir şekilde hayata geçirerek, tüm dünyaya en güzel cevabı vermek olmalı. Değerlendirme kuruluşlarının da sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz".

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin makroekonomik göstergelerinde bir bozulma yok. Kamu maliyesi son derece sağlam. Bütçede ilk 8 ayda fazla verilirken, AB tanımlı kamu borç stokunun GSYH'a oranı ise yüzde 32,3 ile şimdiye kadarki en düşük seviyeye geriledi. İhracatta pek çok ülkeden iyi durumdayız. Büyümede bizimle aynı kulvardaki ülkelerden daha iyi durumdayız. Hal böyle iken, Moody's tarafından alınan not indirimi kararının Türkiye'nin ekonomik gerçekleşmeleriyle bağdaşmadığını düşünüyoruz'' dedi.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar ise karara, "Türkiye, yatırımcıya notun ötesinde bir yatırım potansiyeli sunuyor. Bu nedenle Moody's'in aldığı kararın yatırımcı üzerinde kalıcı bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Türkiye dik durdukça 'not' silahını kullanıyorlar. Moody's ile çıkar ortağı olduğu banka ve şirketlerin çevirdikleri dolapları dünya biliyor'' sözleriyle tepki gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet engin25 Eylül 2016 06:09

    tam da hisse geri alim programinin fiilen baslatilacagi bir donem... insaAllah sirket sahipleri bu sefer aktif olur ve bu sinsi plana bir kez daha dur derler. ben mi: her zaman ulkemin vatanimin ve hukumetimin yanimdayim elbette. gerek canim gerek malim ulkeme feda olsun. ya istiklal ya olum...

  • karar siyasi kesinlikle24 Eylül 2016 23:36

    Ama ekonomide bitmis bu da gercek 1 kopru 1 havaalaniyla karin doymuyor...cor cocuk aciz ac...ben bir esnafimmmm

  • Ali Ergül 24 Eylül 2016 22:03

    Ülke ekonomisi iyi gitmiyor doğru. Kesinlikle katılıyorum ama sorum şu: batık Yunanistan ekonomisine bile sırf kendi çıkarları doğrultusunda notlama yapan bu zihniyet tam bir Haçlı askeri ekonomik gücüdür.. Ama ülkemiz C. Mevla'mın yardımı ile kaZanacak bu haksız savaşı..

  • Cesur_6524 Eylül 2016 21:29

    Bizlerde bu birlik beraberlik olduğu müddetçe her şeyin üstesinden geliriz.bizleri hiçbir üke çekemiyor. bizleri.ellerinden geldiğince ekonomimizden tut demokrasi bağlılığımıza varana kadar kıskanıyorlar boğmaya çalışıyorlar.lütfen olumlu olalım kıskananlar çatlasın kahrı perişan olsunlar.

  • unut24 Eylül 2016 19:55

    birde son zamanlarda iyi fiyattan kağıt satmışlardır onu ucuza geri alabilirmiyiz de demmektedirler.

  • rallici24 Eylül 2016 19:54

    ilk sert hareket olur ancak sonra düzelir; zaten Türk varlıklarının f/k ları notunun çok daha altında değerdeydi. birde zaten siyasi karar vermek çok kötü olan şöhretlerini iyice kötüleştirdi. bazen bir tercih yapılıyor ancak bu tercihin maliyeti olacağı düşünülmüyor, bunun Türkiye'ye maliyeti olacağı gibi yapılmak istenen şey işlemeyecek ancak yinede er yada geç Türkiye'den bir karşılığı da olacaktır.

  • çobanyıldızı24 Eylül 2016 19:53

    Politik bir karar olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızın ABD'de açıkladığı cesur düşünceler adamları çok yaralamış anlaşılan. Ekonomimiz iyi gittiği sürece bu kararın bir öneminin kalmadığını göreceğiz...

  • Yusuf 24 Eylül 2016 19:40

    Bu kararı, Sayın Cumhurbaşkanının ABD ziyareti sırasındaki başta BM Genel Kurulu ve öteden beri gelişmiş ülkeleri rahatsız eden 'Dünya beşten büyüktür' söylemini tekrarlaması ve çeşitli düşünce kuruluşlarında yaptığı konuşmalarla Türkiye benzeri ülkeleri de harekete geçirerek gelişmiş ülkelerin yerleşik çıkarlarına ters düşen söylemleri ifade etmesine adeta karşı tepki gibi yorumlamak mümkün.

  • Mert24 Eylül 2016 19:30

    Borsa açıldığında oluşan ilk rakamlara aldanıp acele kararlar vermeyin. Büyük eksi açılış yukarıyı pozitife yakın açılış aşağıyı işaret edecektir. Endeks 2.3 cent dolar 3.1 seviyesinde durur diye düşünüyorum kötü ihtimalde, ytd.

  • Yusuf 24 Eylül 2016 19:22

    "Bu itibarla ortada haklı bir neden yokken yapılan olumsuz açıklama aslında puan verilen ülkeden çok o puanı veren kuruluşları sorgulanır hale getiriyor. Bu sadece Moody's'in kendi siciline işlenmiş bir negatif unsur olarak yaşanmış olacaktır."

  • Yusuf 24 Eylül 2016 19:13

    "Moody's'in bu kararının hiçbir şekilde bizi kaygılandıracak ya da pazartesi günü piyasalar açıldığında temel göstergeleri zıplatacak, yüksek oynaklık üretecek bir durum olmadığını düşünüyorum. Yabancı sermaye girişlerinin, durumu Türkiye ekonomisinde bir bozulma veya güven kaybı gibi okuyarak tahvil ve hisse senedi piyasasından yabancı çıkışları olacağını sanmıyorum. Kaldı ki açıklama sırasında açık olan uluslararası piyasalara bakıldığında da Türk varlıklarına yönelik çok abartılı bir tepkisel etki ürettiğini de görmüyoruz."

  • m24 Eylül 2016 18:51

    Liraya sahip cikin hepinizde liradan daha cok dovuz var olca bu

  • Ahmet 24 Eylül 2016 18:23

    Adı Abd ALLAH cezanızı verır

  • çakır 24 Eylül 2016 17:58

    Yabancı Kredi not kuruluş veya kuruluşları dertleri belli ulkemizi kıskanıyorlar yabancı dünyada en çok sıcak parayı ülkemizde kazanıyorlar kaideye almıyorum