E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMolla idam edildi---

Molla idam edildi

Molla idam edildi
12 Aralık 2013 - 20:17 borsagundem.com

​Bangladeş'te Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla idam edildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bangladeş Başbakanı Hasina'yı arayarak infazın engellenmesini istediği Cemaat-i İslami lideri Abdulkadir Molla idam edildi.

1971 yılında ülkenin bağımsızlık savaşında Pakistan ordusuyla işbirliği yapıp 369 Bangladeş askerinin ölümünden idama çarptırılan Abdülkadir Molla’nın infazı, Yüksek Mahkeme tarafından onanmıştı. Dakka'daki Merkez Hapishanesi'nde tutulan Molla, 'insanlığa karşı suç işlemekle' suçlanıyordu. Molla'nın idamı önünde hukuki bir engel olup olmadığı tartışma konusu olmuştu.

İNFAZ ÖNCESİNDE YAŞANAN KARMAŞA
Bangladeş'te savaş suçlarının yargılandığı özel mahkemenin verdiği idam kararının, salı gecesi saatler 00.00'ı geçince uygulanması bekleniyordu. Ancak mahkeme, idama 90 dakika kala infazın ertelenmesine hükmetmişti. Yüksek Mahkeme daha sonra son dakika temyiz isteğini reddederek Abdülkadir Molla’ya verilen idam cezası kararını onamıştı. İdam kararının infazı, bu onamadan sonra gerçekleşti. 

İLK İDAM
Bu kararla birlikte Abdülkadir Molla, kurulan savaş suçları mahkemesinde idam edilen ilk kişi oldu. Bu mahkemede, bağımsızlık savaşı döneminde Pakistan'la işbirliği yapmakla suçlanan kişiler yargılanıyordu. Molla da Cemaat-i İslami'nin kurduğu iddia edilen ve 200'den fazla entelektüelin ölümünden sorumlu tutulan Bedir milis gücüne üye olmakla suçlanıyordu. 

KAOSA NEDEN OLABİLİR
Abdülkadir Molla'nın idam edilmesinin Bangladeş'te bir kaosa neden olmasından korkuluyordu. Avukatların, önümüzdeki ay gerçekleşecek genel seçimlerde siyasi şiddetin baş gösterebileceğini ve kararın askıya alınması için mahkemeyi ikna etmeye çalıştığı belirtiliyordu. Molla destekçileri, kararın tamamen siyasi olduğunu ve yaklaşan seçimlerde muhalefetin güçsüzleştirilmesi için kampanya başlatıldığını duyurmuştu. 

BM'DEN UYARI
Mahkeme kararının uluslararası insan hakları grupları tarafından doğru bulunmadığını belirtirlerken, hükümet konuyu yalanlamıştı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay ise Başbakan Hasina’ya yürütmeyle ilgili uluslararası insan hakları kurallarına riayet edilmediği uyarısında bulunmuştu. 

İLK MAHKEME 'ÖMÜR BOYU HAPİS' DEMİŞTİ AMA...
Abdülkadir Molla, şubat ayında ömür boyu hapse mahkum edilmiş, Molla'nın kararın iptali için başvurduğu temyiz mahkemesi cezayı idama çevirmişti. Mahkeme daha sonra 8 Aralık'ta hapishane yetkililerine idamın gerçekleştirilmesi talimatını vermişti. Cemaat-i İslami destekçileri, bu yıl başında görülen dava boyunca hükümetin siyasi bir kan davası güttüğünü savunmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol 13 Aralık 2013 07:51

    378 asker olmus, karsılıgında bır ıdam, bu adamın emrındekılerde ıdam ederlerse o zaman adalet yerıne gelmıs olur

  • sadık13 Aralık 2013 01:20

    pakıstan ve bangledeşi ayıran guc .sımdıde iç kargaşa çıkarıp. askeri darbe yapıp.islam ulkelerınde bıtmeyen oyuna devam edıyorlar.böl parçala yönet.

  • acizane tarih bilgisi13 Aralık 2013 00:57

    yanılıyorsam duzeltın gandı denen adam hındıstanı ingilizler tam değilde yarı bağımsız kurtardığında hındular müslüman katliamına basladı müslümanlar iki kola ayrıldı kuzeye doğru göç ettiler cinnah pakistanı kurdu bangladeşte pakistanın parçası idi sonra ne oldu bilmiyorum ama ayrıldılar coğrafi olarak arada hindistanda vardıiki devlette aynı din aynı lisan aynı milletten geliyor ayrılmaları bence hata idi nedenmi birlikten kuvvet ayrılıktan nifak doğar ikisini aynı parçada tutmaya çalıştı ise bu adamı kutluyorum

  • nizami12 Aralık 2013 21:45

    bu idam bu ülkeyi batırı-bitirir.

  • tc vatandaşı12 Aralık 2013 21:14

    Dikkat edin mollayı VATANA İHANETTEN idam etmişler.Vatana ihanet en büyük suçtur ve asla affedilmemelidir.Bu bizim Ülkemizde de olsa.

  • xxx12 Aralık 2013 21:10

    bir ülkenin yapabileceği en büyük hata,çok kötü oldu,bu adamcağız bölünmeyi engellemeye çalışmış,bangladeş,pakistanın parçasıydı,971 de çok kötü kardeş kavdalarından sonra pakistandan koptu, Bangladeş oldu,molla denilen şahıs bunu engelleme faaliyetlerinde bulundu,bu suç-günah değil,aksine büyük sevap vede kahramanlık.

  • TC VATANDAŞI12 Aralık 2013 21:05

    Dünyada sözü dinlenilen lider ( R.Tayyip Erdoğan ) artık yok.Dünyada artık onu kimse takmıyor.AKP HARİÇ.

  • onur12 Aralık 2013 20:55

    bu ülkede neyin ne olduğunu bilmeden yorum yapan bila beyinli o kadar çok insan var ki ! Allah rahmet eylesin.

  • ŞAKŞUKA.12 Aralık 2013 20:50

    İyi olmuş buna destek verenleride aynı bunungibi infaz edin.