E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinMimar Sinan'ın yaptığı camiyi çatlattılar---

Mimar Sinan'ın yaptığı camiyi çatlattılar

Mimar Sinan'ın yaptığı camiyi çatlattılar
21 Haziran 2017 - 17:37 borsagundem.com

İstanbul Üsküdar'da Mimar Sinan'ın 1580 yılında yaptığı Şemsi Paşa Camii duvarında çatlaklar oluştu

İBB, Mimar Sinan'ın inşa ettiği en küçük cami olan ve denize sıfır olarak inşa edilen Şemsi Paşa Caminin önüne Üsküdar Meydan düzenleme projesi kapsamında yaya yolu yapımına başlamıştı. Cemaatin ve bölgede balık tutanların aktardıklarına göre, kazıklama işlemlerinin ardından cami avlusunun duvarlarında ve cami ile deniz arasındaki yürüme yolunda derin çatlaklar oluşmaya başladı. Öte yandan caminin çerçevelerinde de ne zaman oluştuğu bilinmeyen kılcal çatlaklar yer alıyor.

KAZIKLAR ÇAKILMAYA DEVAM EDERSE DAHA KÖTÜ SONUÇLAR OLABİLİR

Caminin önündeki alan balıkçıların uğrak yeri. Bölgede balık tutan vatandaşlar da çatlakları görmüş. Çoğu gazetecilere konuşmak istemese de caminin zarar görmesinden üzgün olduğunu belirtiyor. Hep bu bölgede balık tuttuğunu söyleyen bir vatandaş bölgede zemin çalışması yapılmadığını savunarak, Darbelerden çatlıyor. Zeminde kayma olduğu söyleniyordu. Kazıklar çakılırsa caminin kayması önlenecek deniyordu. Ama çok daha beteri ile karşılaştık. Kazıkları çakmaya devam ederlerse daha kötü sonuçlar olabilir dedi. Bir diğer vatandaş ise çatlakları işaret ederek, Tarihi caminin korunması lazım şeklinde konuştu.

İBB: PROJE TEKRAR DEĞERLENDİRİLECEK

İBB yaptığı yazılı açıklamada, çalışmaların İBB Başkanı Kadir Topbaşın talimatıyla durdurulduğunu duyurdu. Açıklamada, "Üsküdar Şemsi Paşa Camisi önünde yapılan çalışma durduruldu. Proje tekrar değerlendirilecek" ifadelerine yer verildi.

KUŞKONMAZ CAMİ DE DENİYOR

Şemsi Ahmet Paşa tarafından yaptırılan ve Mimar Sinana yaptırılan Şemsi Paşa Caminin bir diğer adı da Kuşkonmaz Camii. Mimar Sinanın mimari dehasının ürünü olan caminin, üzerine kuşların konmaması ve pislememesi için kuzey ve güney rüzgarlarının etkili olduğu bir noktaya inşa ettiği aktarılıyor. Bazı kaynaklara göre, Şemsi Paşanın üzerinde kuşların uçmayacağı bir cami yapmasını talep etmesi üzerine, Mimar Sinan camiyi, kuzey ve güney rüzgarlarının kesiştiği ve dalgaların kıyıya vurarak kuşların rahatsız olacağını düşündüğü bir noktaya inşa etmiş. İçinde türbe, külliye ve kütüphane gibi bölümlerin olduğu cami, o nedenle halk arasında Kuşkonmaz Camii olarak anılıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)