E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'in kararı TL varlıkları nasıl etkiler---

Merkez'in kararı TL varlıkları nasıl etkiler

Merkez'in kararı TL varlıkları nasıl etkiler
07 Haziran 2018 - 10:29 borsagundem.com

Uzmanlar, bugünkü Merkez Bankası kararının Türk varlıklarına olası etkisini değerlendirdi

Piyasalar bugün gerçekleşecek Merkez Bankası'nın kararına odaklandı. Doların 4.92 ile rekor kırmasının ardından Merkez Bankası 23 Mayıs'ta olağanüstü toplanmış, GLP faizinde 300 baz puan artış yaparak %13.5'den % 16.5'ye yükseltmişti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya Mayıs ayının sonunda Londra'da yatırımcılarla buluşmuş ve yaptığı görüşmelerde Merkez Bankası'nın TL'yi savunmak için gereken özgürlüğe sahip olduğunu vurgulayarak yatırımcıya güven vermişti.

Merkez Bankası'nın bugün nasıl bir adım atacağı konusunda beklentiler karışık. Faiz artışı beklemeyenler de var, 50 veya 100 baz puanlık artış bekleyenler de...Bloomberg HT'nin anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi politika faizinde 50 baz puanlık faiz artışı olması yönünde.

"TÜRK VARLIKLARINI DESTEKLER"

Garanti Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert Merkez Bankası'ndan 50 baz puanlık faiz artışı beklediklerini ancak TL'ye pek yansımayacağını söyledi. Cömert "TCMB yarın faiz artırmazsa ilk tepki kurda hızlı yükseliş olur ancak artırırsa ki kurum beklentimiz 50 baz puan, TL'ye pek bir yansıması olmayacaktır" ifadesini kullandı.

TEB Yatırım BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte ise şu yorumu yaptı; "Politika faizinde 50 baz puan veya bandın da yukarı atılması gibi bir adımla enflasyondaki kötüleşmeye cevap verileceğini düşünüyorum. TCMB eğer 100 baz puan faiz artırırsa piyasanın önüne geçerek TL satanları cezalandırmış olur"

"BÜYÜK TEPKİ OLMAZ"

Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü ve Başekonomist Özlem Bayraktar Gökşen faiz artışı olmazsa piyasalarda büyük bir reaksiyon beklemediğini, TL'de tekrar değer kaybı olmayacağını, yaparsa çok olumlu karşılanacağını söyledi.

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan 50 veya 100 baz puanlık adımın finansal varlıkları, özellikle kurları olumlu etkileyeceğini, zamanla hisse senedi ve tahvillere de yansıyacağını söyledi.

"DOLAR 4.60'I AŞAR"

QNB Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı Merkez Bankası'nın faiz artırmayacağını öngördü. Pazı enflasyonun yüksek geldiğini hatırlattı ancak 1 ay daha bekleyip görmek isteyebileceğini belirtti. "enflasyon rakamı geldiğinde kur 4.66 civarındaydı. Merkez'in faiz artış beklentisi kurda 6-7 kuruş fiyatlandı, dolayısıyla eğer artırım gelmezse kuru tekrar 6-7 kuruş yukarı itebilir. Kur şu an 4.0'ın altına gevşedi, yeniden 4.60 seviyesinin üzerine atar. Tabii açıklama metnindeki iletişim de önemli olacak" ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie07 Haziran 2018 11:20

    Merkez faiz arttırdıkça müteahhitler batıyor. Millet evini satıp faize yatırıyor. Dış güçler yine yaptı yapacağını.

  • bu dünyadan biri07 Haziran 2018 10:49

    Merkez Bankası siyasete uygun bir karar verecektir. Çünkü seçim öncesindeyiz. Dövizin yükselmesini istemeyecektir. TL ve borsanın yükseldiği bir hafta olabilir.

  • bu dünyadan biri07 Haziran 2018 14:40

    Merkez kararı sürpriz değil. Çünkü Akp oylarının düştüğünü biliyor riske giremezdi. Merkez bağımsız falan değil. Düpedüz siyasete uygun hareket ediyor. Yatırımcılar ona göre davranacaktır.