E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'den yeni faiz adımı gelebilir---

Merkez'den yeni faiz adımı gelebilir

Merkez'den yeni faiz adımı gelebilir
24 Mayıs 2018 - 09:09 borsagundem.com

JCR Başkanı Ökmen "TL’nin dış değerindeki kayıpları daha fazla telafi edebilecek faiz seviyesine henüz ulaşılamadı" dedi

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, Merkez Bankası’nın GLP den yaptığı borçlanma faiz oranında yaptığı 300 baz puanlık artışın, swap piyasalarıyla var olan farkı ancak kapatabilen en minimum seviye olduğunu belirterek, "Dolayısıyla TL’nin dış değerindeki kayıpları daha fazla telafi edebilecek faiz seviyesine henüz ulaşılamamıştır." dedi.

Yazılı bir değerlendirme yapan Ökmen, faiz artışının döviz girişini artıracağını ancak faiz artırım ihtiyacının henüz bitmediğini belirterek, "TL’nin dış değerinin, üretimi, tüketimi ve ticareti temsil eden seviyelere geri dönmesi ve TL para birimine güvenin tekrar sağlanabilmesi için gerekli olan ilave faiz indirim ihtiyacı hala devam etmektedir." diye konuştu.

Ökmen, açıklamasında şunları söyledi:

"Döviz kurlardaki topyekûn artış ivmesinin zayıflaması ve TL’nin açığa satışının önlenmesi için faiz artırımlarının yanında sadeleştirme istek ve eğiliminin de devam etmesi gerekmektedir. Kurların fiyat istikrarı üzerinde yarattığı bozulmanın önlenebilmesi için, teşvikler ve seçim ekonomisiyle zayıflatılan mali disiplin yeniden önemsenmeli ve maliye politikası para politikasına eşlik edecek hale getirilmelidir.
TL’nin son aylardaki değer kayıplarının esas sebebi, vadesi gelen dış borçların ödenmesiyle bağlantılı yerli yatırımcıların yurtiçindeki döviz talebinin mecburi artışıyla ilgilidir. Döviz talebindeki artışın
bir diğer nedeni de politik atmosfere endeksli olarak Merkez Bankası’nın faiz artıramayacağı algısı olmuştur. Mevcut konjonktürdeki kur artışlarının esas sorumlusu yabancı yatırımcı çıkışları olmamıştır. Ancak faiz artışından sonra bir yandan, çıkışı son dönemlerde ertelenmiş olan sermaye, düşen kur
avantajıyla çıkmaya başlayacak, ancak bir yandan da ilave döviz girişleri artacaktır.

Politik risklere dayalı olarak seçim konjonktüründe TL’nin üzerinde oluşan birikimli baskıların seçim sonrasında azalacağını ve TL’nin dış değerindeki oynaklığın azalacağını beklemekteyiz. Artırılan faiz, tartışmasız olarak carry trade işlemlerinin ve sıcak para akışının devamlılığına kolaylık sağlayacaktır. Ancak sağlıklı ve kalıcı bir ekonomik büyüme için döviz kazandırıcı işlemlerin direk yatırımlar ve ihracat vasıtası ile artırılması, yapısal dönüşüm ve reformların ivedilikle hayata geçirilmesi kaçınılmazdır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş24 Mayıs 2018 11:11

    Merkez Bankası Erdoğan'ın yüzünden geç kaldı faiz artırımında. Daha geçen hafta Londra'da Erdoğan'ın yaptığı yanlış ve hatalı açıklamalar doların fişini çekmiştir. Orada yüksek faiz enflasyon sebebidir ve Merkez Bankası benim verdiğim sinyali dikkate almalıdır açıklaması sonrası dolarda sert yukarı hareket başladı. Bağımlı merkez bankası iç ve dış yatırımcıların işine gelmez.Şimdi de geri adım atarak enflasyon önemlidir gereken yapılacaktır mesajını verdi ki doğru olan bu mesajdı. Ancak maliyet yükseldi ve sorumlusu Erdoğan'dır.

  • VELİ BABA24 Mayıs 2018 10:54

    % 20 yada üst sınırı kaldırın kavga bitsin kim ne kadar faiz verecek görelim

  • ampul patladı24 Mayıs 2018 09:49

    start verildi ve koşu başladı faiz maiz kesmez pil getir selami

  • cingöz24 Mayıs 2018 09:36

    bu adam türkiye piyasasına çok hakim ve kaliteli yorumlar yapıyor

  • KILIÇ24 Mayıs 2018 09:33

    MERKEZ ELİNDEN GELENİ YAPMIŞDIR ŞİMDİ BU SPAKLATÖR DENEN MAHLUKLAR DÖVİZDE VURGUNA GEÇTİ BU MAHLUKLARLA MÜCADELE BAŞALAMALI. (6)