E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'e stres testi---

Merkez'e stres testi

Merkez'e stres testi
27 Şubat 2015 - 05:53 borsagundem.com

Yaptığı faiz indirimi yetersiz bulunduğu için eleştiri oklarını üzerine çeken Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın dün işine gitmemesi heyecan yarattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet kanadının faiz indirimi için ısrarcı olması yüzünden Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı zor günler yaşıyor. Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre Merkez Bankası’nı adeta stres testine sokan son gelişmeler Başçı’nın sağlığını da etkiledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başçı’ya yönelik sert faiz eleştirilerinin ardından, Başçı’nın adı Ankara kulislerinde istifa fısıltılarıyla yayılmaya başladı. Erdoğan’ın Başçı’ya yönelik sözlerinin ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yaptığı uzun toplantı, istifa söylentilerinin Babacan’a kadar uzanmasına neden oldu. Her iki istifa söylentisi, Başbakanlık kaynakları tarafından reddedilirken, sıkıntılı olduğu için gözlerden uzak kalmayı tercih eden Başçı da dün bankanın toplantısına katılmak yerine check-up yaptırmaya hastaneye gitti.  

Davutoğlu-Babacan-Başçı üçgenindeki gelişmeler, önceki akşam hareketlendi. Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nı çok sert şekilde eleştirmesinden bir saat sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu Başbakanlık Konutu’nda biraraya geldi. Babacan’ın, hükümetin önemli bölümü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aksine Başçı’yı savunan bir pozisyonda olması, 2.5 saat süren toplantıyla ilgili merakları artırdı. Uzun süren toplantı, “Babacan istifa etti” iddialarına neden oldu. Babacan’ın istifasını verdiği iddialarına, Başçı’nın istifa söylentileri eklendi. Ancak Başbakanlık kaynakları bu iddiaları yalanladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da istifa iddialarını yalanladı. Babacan, Başbakanlık Konutu’ndaki görüşmesinin ardından ise Hazine’ye geçerken Davutoğlu da MYK toplantısı için Ak Parti Genel Merkezi’ne gitti.

Tüp geçit de görüşüldü

Başbakanlık kaynakları ise Davutoğlu ile Babacan’ın görüşmesinin önceden planlandığını ifade etti. Kaynaklar, toplantının Gündem maddesinin, Davutoğlu’nun G-20 dönem başkanı olarak 3-7 Mart tarihleri arasında New York’ta yapacağı toplantılar olduğunu belirtti. Kaynaklar, New York’ta işadamları ile yapılacak temasların da masaya yatırıldığını ifade etti. Kaynakların verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin genel ekonomik performansının yanısıra, Başbakan Davutoğlu’nun bugün detaylarını açıklayacağı tüp geçitle ilgili son rötuşlar da toplantıda gündeme geldi.

Sıkıntı sürüyor, istifa yok

Toplantıyla ilgili asıl merak edilen ise istifa söylentileri oldu. Kaynaklar, Babacan ve Başçı ile ilgili istifa iddialarını kesin bir dille yalanladı. Ancak, özellikle Başçı’nın son gelişmelerden oldukça rahatsız olduğu ifade edildi. Başçı’nın moralinin bozuk olduğunu aktaran kaynaklar, “Hiç sıkıntı olmadığını söyleyemeyiz. Sıkıntı sürüyor” dedi. Bir başka kaynak da “Her eleştirinin ardından bir bürokrat ayrılsaydı Ankara’da bürokrat kalmazdı” yorumu yaptı. Babacan’ın da istifa etmek bir yana, bir sonraki hükümette dışarıdan bakan yapılabileceği iddiaları dillendirildi.

İstikrar gereği göreve devam

12 Nisan 2011’de, dönemin Başbakanı Erdoğan’ın imzaladığı Bakanlar Kurulu kararnamesi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün  onayıyla Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Erdem Başçı, 2001 krizinden sonra mali istikrar amacıyla yapılan mevzuat düzenlemesi gereği 2016’ya kadar görevinin başında kalacak ve görevden alınamayacak. Başçı’nın koltuğunu boşaltması için istifa etmesi ya da yasal mevzuatın değiştirilmesi gerekecek. 1999 yılında doçent unvanı alan Başçı, İngiltere’deki York Üniversitesi‘nde dersler verdi. 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra AK Parti’nin iktidara gelmesiyle Ali Babacan’a danışmanlık yapan Başçı, daha önce de Merkez Bankası’nın başına atanmak istenmiş ancak dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in vetosuna takılmıştı. Faiz politikaları konusunda bir süredir Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin eleştirilerine hedef olan Başçı’nın bir süre önce lojmanını boşaltarak kiraya çıkması, istifa söylentilerini artırmıştı. Babacan ise kararlı bir şekilde Başçı’yı destekliyor. Başçı’nın istifa talebinin her seferinde Babacan tarafından geri çevrildiği iddia ediliyor.

Check-up yaptırdı

Çarşamba günü bu gelişmeler olurken, Başçı geri planda kalmayı tercih etti. Başçı, banka ekonomistleri ile yapılan toplantıya katılmadı. Dün Sabah da makamında yardımcılarından rutin brifingini alan Başçı, Banka Meclisi toplantısına katılmak yerine hastaneye gitti. Başçı’nın kritik toplantıya katılmaması istifa söylentilerini canlandırdı. Ancak Merkez Bankası yetkilileri, Başçı’nın check-up yaptırdığı için toplantıya katılmadığını belirterek, “Başçı, sağlık kontrolü yaptırdı. Önemli bir sağlık problemi bulunmamaktadır. Yarın (cuma) öğleden sonra görevinin başında olacaktır” dedi. Başçı kontrolden sonra eve değil, makamına gitti. Merkez Bankası sözcüsü Yücel Yazar da, “Başkan görevinin başında, istifa doğru değil” dedi.
Başbakanlık da istifa ettiği haberlerini kesin bir dille yalanlarken, “İddiaların nereden kaynaklandığını anlamıyoruz. Bu iddiaları kesinlikle reddediyoruz. Sayın Babacan MGK hazırlık toplantısına katıldı. Şu anda da MGK toplantısına katılıyor. Bu iddiaları tümüyle reddediyoruz. Böyle bir şey yok. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da istifa iddialarını yalanlıyoruz” açıklaması yaptı.    

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)