E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizMerkez satıyor o doları kim alıyor?---

Merkez satıyor o doları kim alıyor?

Merkez satıyor o doları kim alıyor?
10 Temmuz 2013 - 13:43 borsagundem.com

Merkez Bankası 11 Haziran’dan bu yana 4.9 milyar dolar döviz sattı hepsi kapışıldı. Peki bu doları kim aldı?

Merkez Bankası 11 Haziran’dan bu yana 4.9 milyar dolar döviz sattı. Pazartesi de 2.2 milyar dolar dövizi piyasaya sürdü. Hepsi kapışıldı. Fiyat 2 kuruş ucuzladı. Peki kim alıyor bu kadar doları?
Milliyet yazarı Güngör Uras bu soruyu köşesine taşıdı. İşte Uras'ın köşe yazısı;
Bugüne kadar, aylık 5 milyar dolar dolayındaki bir cari açığa (döviz açığına) göre oluşmuş arz ve talep dengesinde dolar 1.80  TL dolayına oturmuş görünürken, ne oldu da birden 1.97 TL’ye doğru sıçradı?
Daha düne kadar Merkez Bankası, dolar 1.80 TL’den daha da aşağıya inmesin diyerek, piyasadan döviz topluyor, bankaların elindeki dövizleri alarak rezerve istif ediyordu.
Halbuki şimdilerde tersine bir durum var. Merkez Bankası 11 Haziran’dan bu yana 4 milyar 900 milyon dolarlık “Döviz Tanzim Satışı” yaptığı halde, talebin ateşini söndüremedi.
Pazartesi günü 2 milyar 250 milyon dolar tutarında dövizi piyasaya sürdü. Dolarlar kapışıldı. Doların fiyatı ancak 2 kuruşcuk ucuzladı.
Dolar satmak bu işin raconu
Çok kişi merak ediyor. Merkez Bankası’nın sattığı dövizleri kimler satın alıyor?
Merkez Bankası, dövizde bu tür “fıkırdamalar”ın olduğu dönemlerde döviz satar. Piyasanın ateşini söndürmek için bunu yapar. (Ufak bir hatırlatma: Döviz satmak, bu işin raconlarından biridir ama... Usulü vardır. Ne zaman, ne kadar satılacak? Döviz satarken buna ek olarak faiz silahı nasıl kullanılacak? Racon yerine getirilmez ise dövizler satılır, hiçbir netice alınmaz.)
Merkez Bankası şimdilerde şanslı. Neden şanslı? Geçmişte benzer “fıkırdamalar”da, Türk Lirası’ndan dövize dönme telaşına girdiğinden, halk da döviz satın alırdı. Günümüzde halk talebi yok. Geçmişte benzer “fıkırdamalar”da Merkez Bankası döviz satmaya kalkınca, neyin ne olduğunu bilmeyenler, “Gene birilerine kıyak çekiliyor. Ucuz ucuz döviz satılıyor” derler, kafaları karıştırırlardı. Günümüzde Merkez Bankası ihaleyi yapıyor, talepleri topluyor, piyasa fiyatından döviz satıyor.
İyi de... Dolarlar kime gidiyor?
Tamam... Anlaşıldı. Bugün dünden farklı da... Dövizi alanlar kimler? Bu konuda bilgi bulmak çok zor. Piyasanın içinde olanların tahminleri ise şöyle:
- Bankalar döviz toplamıyor. Bankaların pozisyon kapama telaşları yok. Bu nedenle bankaların talebi sınırlı.
- Dövize büyük talep reel sektörde, büyük rakamlarla ithalat yapan kuruluşlardan geliyor. Özellikle petrol ve petrol ürünü ithal eden, işleyen kuruluşlar döviz satın alıyor.
- Özel sektörde daha önce döviz kredisi kullanan firmalar, döviz kredilerinin taksitlerini ve faizlerini gene ucuz döviz kredisi ile döndürürlerdi. Döviz pahalanınca, piyasadan döviz toplayarak taksitleri ve faizleri dövizle ödemeye başladılar.
- Kısa vadeli ticari döviz kredisi kullanmış olanlar, kur riskinden kaçınmak için kredileri döndürecek yerde piyasadan döviz toplayarak kapatıyorlar.
Bunlar piyasanın içinde olanların tahminleri. Daha doğrusu döviz talebini açıklayan, Merkez Bankası’nın sattığı dövizleri kimlerin satın aldığını açıklayan bilgiler.
Merkez açığı kapatmaya çalışıyor
Bu işin bir de arz yönü var. Türk ekonomisinin çarkı her ay 5 milyar dolar dolayında dış kaynağın ülkeye girmesi sayesinde dönüyor. Her ay ekonomi 5 milyar dolar cari açık (döviz açığı) veriyor. Bu açık bugüne kadar, (1) doğrudan yatırımlar, (2) hisse senedi ve bono satın almak için gelen dövizler  portföy yatırımları, (3) döviz kredileri ile kapatılabiliyordu.
Mayıs ve haziran aylarında cari açığın ne kadar olduğunu, bu açığı kapatacak ölçüde sermaye hareketi (döviz girişi) olup olmadığını bilemiyoruz. Ama tahminlere göre haziran ayında hisse senedi ve bono için döviz girişi yerine döviz çıkışı oldu. Kredi girişi hakkında bilgi yok.
Açık anlatımıyla, döviz çıkışı az bile olsa, döviz girişi yavaşlayınca, ayda 5 milyar dolarlık kaynak gerektiren cari açığı (döviz açığını) kapatmak sorunu ortaya çıkıyor.
Bugüne kadar yabancıların gönderdiği dövizlerle kapanan döviz açığını kapatma yükü Merkez Bankası’nın omzuna biniyor.
Sonuç: Bugüne kadar her ay dışarıdan ülkeye giren 5 milyar dolar dövizi kimler satın alıyorlar idi ise, Merkez Bankası’nın sattığı dövizi de onlar kapışıyor. Merkez Bankası’nın sattığı döviz, bırakınız olağanüstü talebi, olağan talebi bile karşılayamayınca da döviz fiyatı yükseliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • asi10 Temmuz 2013 17:02

    faiz lobisinin içerideki kuruluşları alıyor.kim alacak.petrol kimya tesisleri, otomobil montaj sanayisi..vbb

  • cesim10 Temmuz 2013 15:46

    özel sektörün borcu var ama merkez bankası faiz yükseltirse devletin vatandaşlara hizmet için harcadığı paralar faizin yükselmesiyle faize gidecek. hizmet azalacak. peki ben neden özel sektörün borcunu sırtlanayım?

  • ibrahim10 Temmuz 2013 15:10

    ali koç alıyordur..

  • Tezgah 10 Temmuz 2013 15:07

    Parasal genişleme yani dolar bolluğunun hüküm sürdüğü ortamda M.Bankasının müdahaleleri bile doları aşağı çekemiyorsa sorun görünenden daha büyük demektir. Yıllarca ekonomi iyi gidiyor diye ahkam kesmenin kandırmacanın ortaya çıkmasıdır.

  • cevap10 Temmuz 2013 15:03

    BEN :)

  • urfalılar 10 Temmuz 2013 14:59

    bırak ateşi almayı dolar 2,5 olsun sonra toptan satarsın o zaman alan gorur tıpkı altın gıbı olur. IYI OYUNCULAR

  • kartal10 Temmuz 2013 14:57

    doları yukseltip borsayı düşürüyorlar milleti paniye kapılıp borsadan çıkarıp dovüz almasını sağlamak sonra satıp borsaya ğirmek aldanmayın borsada durun

  • mali10 Temmuz 2013 14:10

    Dolar lobisi hühmete meyudan okuyor. Madem bu kdar dolar almaya hevesliler 2300 liradan fiksle müşterilerine satsın.

  • remzi10 Temmuz 2013 13:55

    doların bu kadar basmaya göre,olması gereken değeri 1.85,,birileri hükümeti zor durumda bırakmak istiyor,,doviz yükselişi suni.ABD de sıkılaştırma yok ki,,hala bollaştırma devam ediyor.