E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez 'geç likidite' dedi, yatırımcı dolara yöneldi---

Merkez 'geç likidite' dedi, yatırımcı dolara yöneldi

Merkez 'geç likidite' dedi, yatırımcı dolara yöneldi
17 Ocak 2017 - 06:36 borsagundem.com

Merkez Bankası, bankaları geç likiditeye yönlendirdi. Piyasa ise ihtiyacı olan likidite için Merkez Bankası’nın kapısını çaldı

Merkez Bankası (TCMB) dün de miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Bankacıların verdiği bilgiye göre ayrıca Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında yüzde 8.5 ile sadece 34 milyon TL’lik fonlama sağladıktan sonra kotasyonunu çekti. Döviz satım ihalesinde minimum satış tutarını sıfır olarak belirledi. Bunun üzerine bankalar saat 16:00-17:00 arası Geç Likidite Penceresi’nden (GLP) yüzde 10 faizle 14.1 milyar TL kullandı.

Kurun geçen hafta 3.93’e kadar yükselmesinin ardından repo ihalelerini açmayan Merkez Bankası, bankaları geç likidite penceresine yönlendirdi. Merkez Bankası’nın, dün de haftalık vadede miktar yöntemiyle 7 milyar TL, BIST kotasyon yoluyla 50,7 milyar TL ve TCMB kotasyon yoluyla 365 milyon TL tutarında repo dönüşü bulunuyordu.

Yerli yatırımcı alım yapıyor

Likidite yöntemleriyle TL’yi sıkılaştırmaya devam eden TCMB, dün hem repo musluğunu açmadı üzerine BIST’teki musluğu da kapadı. Bunun üzerine piyasa ihtiyacı olan likidite için Merkez Bankası’nın kapısını çaldı.

Dünya Gazetesi muhabiri Ece Ceyhun'a bilgi veren bankacılar, tüm muslukların açık olduğu bir günde GLP’nin kullanılmasının ‘kredibl’ olmayan bir adım olduğunu belirterek “Cuma akşamı yapılan açıklamadan zaten MB’nin dün Borsa’dan fonlamayacağını anlamıştık. Artık bizim için pratikte Merkez’in faiz koridorunun üst bandı GLP haline geldi. Piyasaya dün net likidite girişi olmadığı gibi bu seviyelerde yerli yatırımcıların, şirketlerin alıcı olduğunu görüyoruz. ABD’de tatil olduğu için yabancı yatırımcı swaptan döviz satışına geldi. Bugün piyasa tam ‘test’ ortamına döner. Ankara’dan gelecek açıklamaları bekliyoruz” yorumunu yaptı. Bankacılar yerli yatırımcı aldığı için kurda bu adımlara rağmen çok hızlı bir düşüş olmadığını da belirtti. Dolar/TL de 3.7240'a düştükten sonra 3.78'e geri döndü.

Bankacılar, GLP’den herkesin kullanım yapmış olabileceğine değinerek MB’nin örtülü faiz artırımına gittiği yorumlarını yapıyor.

14.1 milyar TL kullandırdı

Merkez Bankası’nın adımlarına bakıldığında 10 Ocak Salı günü döviz zorunlu karşılıklarda 0,50 puan indirim yaparak piyasaya daha fazla döviz likiditesi bırakmayı ve bankalararası borçlanmaya 22 milyar TL’lik limit getirerek TL likiditeyi sıkıştırdığı görüldü.

Merkez Bankası 12 Ocak Perşembe günü ise bu kez haftalık repo ihalesini iptal etti. Banka, gecelik borç alma imkânının faizi yüzde 8,50 ve geç likidite penceresi imkânından borçlanma yapılabileceğini bildirdi. GLP’de faiz ise yüzde 10.

13 Ocak Cuma günü de haftalık repo ihalesi açmayacağını açıklayan banka, öğleden sonra da bankalararası para piyasasında borçlanma limitini 22 milyar TL’den 11 milyar TL’ye düşürdüğünü bildirdi.

Cuma günü yazılı açıklamasında, “Gerekli görülen günlerde Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında TCMB tarafından yapılan fonlama tutarı sınırlandırılabilecektir” açıklamasının ardından dün sabah da repo ihalesi açmayan Merkez Bankası de BIST’ten de sınırlı fonlama yapmış oldu. Akşam saatlerinde kullanılan GLP ile TCMB,yüzde 10 faizle 14,1 milyar TL kullandırdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)