E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCan Pamir'den yatırım önerisi---

Can Pamir'den yatırım önerisi

Can Pamir'den yatırım önerisi
23 Temmuz 2018 - 10:13 borsagundem.com

Piyasalardaki dalgalı seyri ODTÜ İşletme Öğretim Üyesi Can Pamir analiz etti

Enflasyon ve cari açıktaki artışın etkisiyle birlikte ODTÜ İşletme Öğretim Üyesi Can Pamir, ekonomide yakın zamanda düzelme beklemiyor.

Can Pamir, piyasalara ilişkin Bloomberght'de önemli analizlerde bulundu.

Pamir, “Borsa İstanbul’da dengelenme var. Seçim sonrasındaki sert satışı kabineye bağlamamak lazım. Kabine kurulmadan önce çıkan KHK’lar olumsuzluk yarattı. Özellikle Merkez Bankası başkanının görev süresine ilişkin KHK’lar piyasalarda endişe yarattı. Ayrıca reel sektör şirketlerinin borç yapılandırması istemesi ve faizlerin yüksek olması banka hisselerine satış getirdi. Ekonomiye ilişkin sorunları çözebilmiş değiliz. Enflasyon ve cari açıktaki yükselişin önüne geçilmedi, yurtdışı yatırımcıların Türkiye’ye bakışı değişmedi.Şu anda ortaya konulmuş plan program yok. En son OVP bir sene önce yapılmıştı ve orda da dolar kuru 3.60 lira seviyesindeydi.” dedi. 

Merkez Bankası'nın alacağı aksiyonu ise Pamir şöyle değerlendirdi: "Merkez Bankası’dan 100-125 baz puan faiz artışı bekleniyor. Altında kalırsa kurlarda yukarı yönlü seyir izlenebilir. Tam tersi durumda ise düşüş olabilir. 6 aylık faize baktığımızda faizler yüzde 50 artmış durumda. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 20’lere yaklaşacağı bekleniyor. Net faiz 16.5’lerde kalmış durumda. Şu anda mevduat hesabı açsanız enflasyonun altında gelir elde ediliyor. Yatırımcıların TL tarafında yatırım yapılabilmesi için enflasyonun düşmesi gerekiyor. Enflasyonun yüzde 13’lere gerilemesine ihtimal veremiyorum. Yurtdışından bulunan borçlanmanın da maliyeti artmış durumda. Fed’in yapacağı faiz artışı da sıkışıklık yaratıyor. Bankalara kredi geri ödemelerinde de sıkışıklık meydana geldi. Kısa süre içerisinde çözüme kavuşma olacağını beklemiyorum. Zamanında alınması gereken kararlar çok geç alındı. "

MERKEZ FAİZ ARTIRIRSA KUR NE OLUR?

Merkez Bankası'nın faiz artırmasıyla birlikte Borsa İstanbul'daki iskonto oranlarında değişiklik olacak. Dolar kurunu ise Pamir şöyle açıkladı:

"Merkez’in faiz tarafında alacağı aksiyonda ilk etki kurlarda görülecektir. Borsada iskonto oranı değişeceği için fiyatlar ne kadar etkilenir onlara bakmak lazım. Merkez Bankası 125 baz puan faiz artırır. Kur 4.75-4.80 lira seviyesinde kalacaktır. Yaz nedeniyle turistlerden dolayı döviz girişi oluyor. Kurların yüksek olması ihracatçıların şikayetlerine merhem oldu. İhracat yapan taraflarda döviz kurunda yüksek olunması olumluluk olarak görülüyor. Döviz borçlarındaki artış ise başta inşaat sektörü olmak üzere çoğu sektörde sıkıntıya neden oluyor. Güneş enerjisi sektöründe ise döviz fiyatlarındaki artış pek etkili olmuyor. 3-4 sene öncesinde karlı olan projeler, sektörler döviz faizlerinin yükselmesi ile birlikte sıkıntı içindeler. 2 yıl önce güneş enerji santrali yaparken yüzde 5’le borçlanırken şimdi yüzde 8 borçlanma ile bu gerçekleştiriliyor. Çin ve ABD arasındaki problemin Türkiye’ye olumlu mu olumsuz mu yansıyacağını çözebilmiş değilim. Çin Türk piyasasına girmeye çalışıyor, ABD’ye satamadıklarını bize satıyor. Ancak dengeler nasıl olur bilemiyorum. Çin’in elinde büyük stok olduğu için fiyat indirimine gidiyorlar.” 

ALBAYRAK'IN AÇIKLAMALARI ÖNEMLİ AMA UYGULAMA NASIL OLACAK?

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın yapmış olduğu açıklamalara yönelik olarak ise Pamir “Yapılan açıklama çok önemli. İletişimin açık tutuluyor olması önemli. Söylemler çok güzel ama uygulamaya geçildiğinde uygulama nasıl olacak bu noktada bir soru işareti var. Varlık Fonu kuruldu ancak fonun ekonomiye herhangi bir katkısı olmadı.”

BANKALAR DAHA AZ KAR EDECEK

Reel sektöre ilişkin iyimser ve kötümser senaryolara değinen Pamir, kurun yükselişte olması kötümser, kurun gerilemesini ise iyimser senaryo olduğunu belirtti.

Pamir şöyle devam etti:

"Enflasyondaki yükseliş risk baskısı oluşturdu. Faizlerdeki artış da risk oluşturuyor. Faizlerdeki artış geri ödemelerde hem ticari hem de bireysel tarafta sıkıntı oluşturuyor. En iyi tarafımız mali sektörün çok güçlü olması. Ancak bankalar geri ödenmeyen krediler nedeniyle daha az kar edecekler. Mali yapı sağlam olduğundan 2001 yılındaki gibi sorun yaşanmayacaktır. Bazı rivayetler geliyor, borç yapılandırmalarına dair, onlarda da gelişme sağlanacaktır. Bilgi teknolojileri tarafında güçleniyoruz. İnsan kaynağı kullanılarak yapılan işler var ve bu sektör kuvvetleniyor. Teknoloji tarafında istihdam çok fazla oluyor. Bilgisayar dışında fazla teknik alete ihtiyaç yok. En güzel imkanı ise her taraftan çalışılabiliniyor. Üniversitelerde de Bilgisayar Mühendisliği tarafında puanlarda artma yaşanmaya başladı.”

EUROBOND İYİ GETİRİ SAĞLIYOR

Pamir son olarak ise döviz yatırımcısını ilgilendiren noktaya değindi. Pamir "Eurobond faizleri yüzde 9-10 olmasından dolayı çok cazip. Uzun vadede tutmak istiyorsanız iyi getiriler sağlayabilir. Direkt olarak euro tahvil alınması ya da bunlara yatırım yapan fonlara yatırım yapılması iyi getiri sağlayabilir." dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selçuk Ak24 Temmuz 2018 08:06

    Bütün mesele. elinde yatırımcıda devamlı daha fazlasını istemeye teşvik eden faiz silahını şimdi mi kullanmak yoksa klasik ekonominin sıkıntılı ayları olan kasım aralık ta mı kullanmak? Döviz kuru 5 in üzerine çıkarsa tüh neden kullanmadık der miyiz acaba? Piyasa zaten faizi kendi yükseltiyor ve kuru dengeliyor der miyiz acaba. Yahut cds'imiz 350 lere doğru tırmanıp ta artık imf yolu gözüktü denir mi? 150 baz puan artırım tüm faizleri artıracağı için zaten yok denecek kadar azalan konut talebini tamamen sıfırlar,piyasayı tamamen hareketsizleştirir mi? Tüm bunlar ihtimaller. bence en iyisi 50 baz puan artırıp en azından faiz elimde dövizle oynamayın demek, Bir de Merkez bankası artık şu planlı toplantılardan vazgeçip toplantılarını her an her zaman yapabilirim manasında topluma anlatmalı. Bu modern eğilimin tersine olmakla birlikte kesinlikle piyasayı bir nebze dizginleyecektir.

  • Hasan calar23 Temmuz 2018 16:41

    90lara dönüş başladı tekrar yüzde 20 faizler.enflasyon vs.

  • Osmanlı 23 Temmuz 2018 15:54

    Asrın lşderi faizi %5 altına düşürecektir. Bütün seçim vaadleri bir bir yerine gelecek faiz dip olacaktır dolar dip olacaktır, enflasyon tek rakamlara düşecektir. Milli gelir dolar bazında bir kaç kat yüksrlmişse ücretlilerin masalında dolar bazında bir kaç kat yükselmenin zananı gelmiştir. Başkan yapın deri bende bunları yaparım demişti. artık bütün güç Asrın lideri ile damadında, bu ekonomi muhteşem olacaktır

  • Okie Dokie23 Temmuz 2018 10:48

    Arttır merkez faizleri arttır. %25 faiz ile ekonominin belini kır. İşçilerimi kovup fabrikayı kapatmaya az kaldı.