E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez Bankası'ndan döviz ihalesi sürprizi---

Merkez Bankası'ndan döviz ihalesi sürprizi

Merkez Bankası'ndan döviz ihalesi sürprizi
29 Nisan 2016 - 09:22 borsagundem.com

2013 Haziran’dan bu yana günlük döviz satım ihalesi düzenleyen Merkez Bankası, sürpriz yaparak dün ihale düzenlemedi. Peki Merkez Bankası neden ihale düzenlemedi.

Merkez Bankası dün günlük döviz satım ihalesi açmadı. 2013 Haziran’dan bu yana günlük döviz satım ihalesi düzenleyen banka Ocak’ta günlük satıma 60 milyon dolar ile başlamış, Şubat sonunda 30 milyon dolara düşürmüş ve son olarak 28 Mart’tan bu yana 20 milyon dolara indirmişti. TCMB günlük döviz satım ihaleleri ile yıl başından bu yana yaklaşık 3,5 milyar dolar döviz sattı.

YORUM: Önümüzdeki günlerde döviz satım ihalelerini takip etmek gerek. Eğer Merkez Bankası bugünkü gibi döviz satmamaya devam ederse bu durumun 2 sebebi olabilir. Kurun mevcut seviyesinden memnun olduğunu ve önümüzdeki günlerde kur kaynaklı endişesi olmadığını gösterir. Ve/veya rezervlerin seviyesinden memnun olmayabilir. Her iki sebep de geçerli görünüyor.

Bugün açıklanan rezerv verisine göre 22 Nisan’da TCMB brüt rezervleri 1,6 milyar dolar azaldı. Altın dâhil toplam rezervlerimiz 95,5 milyar dolar seviyesinde. Net rezervler ise 25,1 milyar Dolar seviyesinde bulunuyor (2015 sonu: 28,4 milyar dolar). Rezerv yeterlilik oranları da bir süredir 100 olan eşik seviyesinin altında seyrediyor (grafikleri altta ekliyorum).  

Rezerv tarafında son enflasyon toplantısında Başkan Çetinkaya’ya mevcut sevilerin yeterliliği sorulmuştu. Başkan Çetinkaya net rezervler yerine brüt rezervlere bakılması gerektiğini belirtmiş ayrıca önümüzdeki günlerde enerji ithalatçısı kamu iktisadi kuruluşlarına (BOTAŞ, yılın ilk üç ayında KİT’lere 2,3 milyar dolarlık satış var) yapılan döviz satışlarında azalma beklediklerini söylemişti (petrol fiyatlarındaki düşüşün doğalgaz fiyatlarına gecikmeli yansıması nedeniyle azalan enerji faturası nedeniyle). Ayrıca Çetinkaya önümüzdeki dönemde imkânlar el verdiği düzeyde rezerv biriktirmeye çalışacaklarını belirtmişti.

 

 

 

Muammer Kömürcüoğlu - İş Yatırım


 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)