E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez Bankası sıkılaştırmaya devam ediyor---

Merkez Bankası sıkılaştırmaya devam ediyor

Merkez Bankası sıkılaştırmaya devam ediyor
19 Ocak 2017 - 17:57 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın müdahaleleri sonrasında geri çekilen kur, dün başladığı yukarı yönlü hareketini bugün de devam ettiriyor

Yellen Doları Tırmandırdı
Fed Başkanı Yellen dün yaptığı konuşmasında ABD ekonomisinin maksimum istihdama yaklaştığını ve enflasyonun yüzde 2'lik hedefe doğru tırmandığını ifade etti. Son FOMC toplantısında yapılan faiz artışının ekonomiye olan güveni yansıttığını ifade eden Yellen küresel belirsizliklerinden geçtiğimiz yıllara göre azaldığını belirtti. Yellen önümüzdeki sene kademeli olarak birkaç faiz artışı beklediklerini kaydetti. Yellen'ın konuşmasının piyasalarda şahin olarak algılanmasıyla dolar yükselişine kaldığı yerden devam etti.

Merkez Sıkılaştırmaya Devam Ediyor
TCMB Salı günü TL likiditesini düzenlemek için Döviz swap opsiyonları kullanacağını açıklamasının ardından bugün ikinci kez 1 haftalık TL depo karşılığı döviz ihalesi açtı. Merkez Bankası bugün açtığı ihalede TL faizini yüzde 8'den yüzde 8.5'e yükseltirken dolar faizini yüzde 0.75'te tuttu.

Avrupa Merkez Bankası Toplantısı
Avrupa Merkez Bankası beklenildiği üzere faiz oranlarında ve tahvil alım programında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Toplantı sonrası AMB Başkanı Draghi, basın toplantısında soruları cevapladı. Draghi, manşet enflasyonda enerji fiyatlarına bağlı olarak bir yükseliş olabileceğini ama çekirdek enflasyonda ikna edici yukarı yönlü bir trend olmadığını ifade etti. Draghi çekirdek enflasyon ile beraber ücretlerdeki artışı takip edeceklerini ifade etti. Enflasyonda istenen hızda bir iyileşme olmasa da deflasyon tehlikesinin büyük ölçüde kaybolduğu ifade edildi. Önemli ölçüdeki para politikası teşviklerinin orta vadede enflasyonu desteklemek için gerekli olduğunu belirtti. Draghi varlık alım programının azaltılması ile ilgili yöneltilen soruya ise zamanı geldiğinde dikkatli ve derin bir analiz gerekeceğini, henüz o noktada olmadıklarını ifade etti.

USDTRY
Merkez Bankası'nın müdahaleleri sonrasında geri çekilen kur, dün başladığı yukarı yönlü hareketini bugün de devam ettiriyor. Gün içerisinde Merkez Bankası tarafında yapılan yeni hamle ile döviz depo ihalesi TL faiz oranı yüzde 8'dden yüzde 8,50'ye çekilirken, tutar 500 milyon dolardan 300 milyon dolara indirildi. Böylece piyasaya MB'nin tekrar kendini hatırlattığını gördük. Diğer taraftan Davos'ta açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın bundan sonraki süreçte geçmişte olduğu gibi gerekeni yapacağını belirterek, olası bir faiz artırımının şaşırtıcı olmayabileceğinin sinyalini vermiş oldu. Teknik olarak baktığımızda ise yukarı yönlü hareketin devamında 3,84'ün üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda 3,87 hedefli fiyatlamalar görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 3,7880 ve 3,7480 destekleri önemli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.

EURUSD
Avrupa Merkez Bankası Ocak ayı toplantısında faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. AMB son toplantısında Mart 2017'de bitecek olan varlık alım programını Aralık 2017'ye kadar uzatıp, 80 milyar eurodan 60 milyar euroya indirmişti. AMB bu toplantısında tahvil alım programını olduğu gibi bıraktı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghhi toplantı sonrasında basın açıklaması yaptı. Draghi çoğunlukla yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle manşet enflasyonun yükseldiğini düşündüklerini, çekirdek enflasyonda ikna edici bir yukarı trend olduğunu düşünmediklerini kaydetti. ABD tarafında ise haftalık işsizlik verileri beklentilerin üzerinde gelirken piyasanın odağı Trump'ın Başkanlık görevini devralmasında olacak. Kura baktığımızda ise satış baskısının yeniden hakim olmasıyla hareketin 1.060 seviyesinin altını test ettiğini görüyoruz. Aşağı yönlü hareketin devamında 1.0580-1.0550-1.0520 seviyeleri düşüşe destek olabilir. Kurda toparlanmalarda ise 1.06 üstünde 1.0650-1.0680-1.0700 dirençleri önemli.

GBPUSD
İngiltere Maliye Bakanı Hammond, AB ile kapsamlı bir ticaret anlaşmasına varılamaması durumunda rekabet için farklı yollar denenebileceği konusunda uyardı. Hammond daha önceki ifadelerinde kurumsal vergileri ciddi düzeylere indirebileceklerini söylemişti. İngiltere Başbakanı May de bugün Davos'ta yapılan Dünya Ekonomi forrumu zirvesinde müzakerelerin zorlu geçeceğini ifade etti. FED Başkanı Yellen'ın yaptığı konuşma ile yükselen dolar kurda aşağı yönlü baskıyı artırdı. Avrupa Merkez Bankası toplantısı, Trump'ın görevi devralması ve Brexit planları kurda oldukça hareketli bir haftayı beraberinde getiriyor. Bugün ayrıca İngiltere Başbakanı May'in röportajı da hükümetin tutumu hakkında daha fazla detay verecektir. Teknik anlamda baktığımızda 1.23 seviyesine kadar gerileyen paritede hareketin bu seviyenin altına sarkması halinde 1.2250-1.2200-1.2150 destekleri takip edilebilir. Harekette yukarı yönlü hareketin momentum kazanması halinde 1.2350-1.2400 dirençlerinde hareket hız kesebilir.

ALTIN
Dün akşam açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Janet Yellen'ın ABD ekonomisinin tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine yakın olduğunu belirtmesi ve ABD ekonomisine olan güvenini dile getirmesi altın fiyatlarında satış baskısını beraberinde getirmişti. Bugün ise değerli metalin son birkaç güne göre daha yatay bir seyiir izlediğini görüyoruz. Ancak bugün ABD'den açıklanan verilerdeki olumlu seyrin devam etmesi altın fiyatlarında bir miktar geri çekilmeyi beraberinde getirebilir. Bu durumda ilk takip edilmesi gereken destek 1198 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin aşılması durumunda ise 1191 ve 1187 dolar destekleri karşımıza çıkıyor. Özellikle 1187 doların altında kalıcılık sağlanmadığı sürece artan küresel risklerin etkisiyle altın fiyatlarında yükseliş isteği devam edebilir. Bu yükselişlerde ise 1208 ve 1220 Dolar dirençleri önemini korumaya devam ediyor.

BRENT
Dünkü sert satış hareketinin ardından petrol fiyatları bugünü yatay bir seyir ile geçiriyor. Bugün Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'nın 'Aylık Petrol Piyasası Raporu' açıklandı. Raporda, OPEC'in petrol üretiminin Kasım ayına göre günlük 320 bin varil azalarak 33.09 milyon varil seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. Suudi Arabistan, Irak ve Nijerya'da petrol üretimi gerilerken, Libya'da günlük üretim 40 bin varil kadar yükseliş gösterdii. Küresel petrol arzının ise 600 bin varil düşüş ile 97.6 milyon varile gerilediği açıklandı. Rapora göre küresel petrol talebinin ise bu yıl 97.8 milyon varil düzeyinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Öte yandan bugün ABD haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Geçen hafta 4 milyon varil artış gösteren stokların bu hafta 342 bin varil azalması bekleniyor. Teknik olarak ise Brent petrolde 54 dolar desteğinden başlayan yükselişin sınırlı kaldığını görüyoruz. Yükseliş hareketinin hızını artırabilmesi için 54.75-55.00 aralığının aşılması gerekiyor. Bu bölgenin üzerinde 55.30 ve 55.75 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 54 dolar desteği kırılırsa 53.60 ve 53.30 seviyelerine kadar düşüş görülebilir.


Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)