E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez Bankası faiz tarafında adım atacak mı?---

Merkez Bankası faiz tarafında adım atacak mı?

Merkez Bankası faiz tarafında adım atacak mı?
13 Eylül 2018 - 09:33 borsagundem.com

Merkez Bankası'ndan kritik faiz kararı bekleniyor

Hayırlısı Neyse O Olsun

Dün, açılışta 400 puan yukarıdan başlayan BIST100 endeksi, kapanışa doğru özellikle bankacılık sektörüne gelen satışlarla günü % 0.18 düşüşle 92,227 seviyesinden sonlandırdı. Kur tarafında ise 6 gündür süren pozitif ayrışma devam etti. TL dün dolara karşı %1 değer kazanırken faiz beklentilerini ne denli fiyatladığını tahmin etmek zor olsa da piyasa analistlerini öngördüğü ortalama faiz artışını bir kısmının fiyatlandığını söyleyebiliriz. Öyle ki 3 Eylül’de açıklanan TÜFE verisinden hemen sonra MB tarafından gelen yazılı açıklama esnasında, dolar 6.65 TL seviyesinde iken bu sabah 6.36 ile yaklaşık % 5 değerlendiğini görüyoruz.

Bugün 14:00’da açıklanacak olan faiz kararında, TCMB’den hamleler bekleniyor. En önemli adımı ise faiz artırımı olacak. Zira 3 Eylül açıklamasında; “enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmektedir. Parasal duruş yeniden şekillendirilecektir.” demişti. Bu yüzden faiz artırmaması kredibilitesini sarsar. Buradaki mesele ne yaparsa piyasanın önüne geçer ve atakları etkili keser sorusudur. 300 baz puanla bunu yapabilirse o kadar artış yapsın. 500se o kadar artış yapsın. Ekonomiyi en iyi Merkez bilmiyorsa biz ne yapalım! Şirketlerin dış borç geri ödemeleri; bu ay 6 milyar $ Ekim'de 8 milyar $ olacaktır. TL’nin güçlü kalması şirketlerin elini rahatlatır.

Bugün Resmi Gazetede yayımlanan karara göre; Bakanlıkça belirlenen haller dışında Türkiye’de yerleşiklerin kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, kiralama, iş ve hizmet sözleşmelerinde TL kullanımı zorunlu hale getirildi. Sadece AVM kiraları ile yola çıkılmışken kapsamın çok genişletildiği görülüyor.

Bugün bizim için TCMB kararı önemli ancak saat 14:00’de İngiltere ve 14:45’de Avrupa Merkez Bankası faiz kararları da açıklanacak. Ardından 15:30’da Başkan Draghi’nin basın toplantısı gerçekleşecek. Politika söyleminde bir değişiklik beklenmiyor ancak Trump’ın tetiklediği ticaret savaşları yüzünden büyüme tahmininde bir miktar indirim yapabilirler. ABD tarafında ise 15:30’daki TÜFE verisi (bk:%0.3) piyasalar açısından önemle takip edilecek verilerin başında.

Bizden sonra Emerging market borsaları % 1’e yakın yükseliş sergiledi. Asya borsalarında da sabah bu devam ediyor. Dün akşam VIOP’ta XU030 Ekim Vade kontratının teorik fiyatı yaklaşık 1,000 puan yukarıda kapanmıştı. Bu yüzden endeksteki sabah yükselişi kontratın üzerinde olacaktır.

STRATEJI

Endekste 92,500-93,000 aralığı yukarı geçmeden hedgeler kapatılmamalı.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 200 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.5 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BENGIN13 Eylül 2018 11:25

    BUGÜN REİS Mİ OY ALDIĞI VATANDAŞINI KANDIRACAK. MB FAİZ ARTIRACAKMIŞ. BİZ REİSE FAİZ İNDİRME YETKİSİ VERDİK. KANDIRILMA SIRASI BİZDE Mİ?