E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası bağımsız değil---

Merkez Bankası bağımsız değil

Merkez Bankası bağımsız değil
24 Kasım 2014 - 10:34 borsagundem.com

Standard & Poor's'un Türkiye analisti Elliot Hentov, Türkiye'nin notunu dış finansman bağımlığınının belirleyeceğini söyledi

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye analisti Elliot Hentov, S&P'nin Türkiye değerlendirmesi sonrasında CNBC-e'nin sorularını yanıtladı. Hentov, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin notunu etkileyecek en önemli şeyin dış finansman bağımlılığı olduğunu söyledi. Hentov, "Türkiye'nin kredi notu dış finansmandan kaynaklanacak herhangi bir değişimden etkilenebilir" dedi. Analist, Türkiye'nin kamu borcunun iyiye gidiyor oluşunun Türkiye ekonomisi açısından iyi bir gelişme olduğunu söyledi.

BÜYÜME YÜZDE 3 SEVİYESİNDE OLACAK

Hentov, Türkiye için büyüme tahminlerini de paylaştı. Analist, "Bu yıl, önümüzdeki sene ve ondan sonraki sene dahil Türkiye’de büyüme yüzde 3 seviyesinde olacak. Ancak Türkiye çok rahat şekilde yüzde 4 seviyesinde büyüyebilir" dedi.

DÜŞÜK PETROL FİYATLARI OLUMLU

Hentov, düşük petrol fiyatlarının Türkiye kredi notu açısından olumlu değerlendirmelere neden olabileceğini belirtti. Analist, "Düşük petrol fiyatları Türkiye için daha düşük cari açık demek. Bu da cari açığın kredi notu değerlendirmesine daha az etki etmesi demek. Bu senaryolar, petrolün varil fiyatının 90 dolar olması üzerine kuruldu. Büyük bir sürpriz olursa, bugünkü seviyelerden daha düşük seviyede kalırsa petrol fiyatları tabii ki etkisi olacaktır" şeklinde konuştu.

TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Hentov, kredi notu için petrol fiyatlarının tek başına yeterli olmadığını ifade etti. Analist, "Petrol fiyatları buna katkı tabii ama ihracat tarafından iyileşme olması lazım. Petrol fiyatlarının düşmesi katkı ama yeterli değil" dedi.

MERKEZ BANKASI YORUMU

Merkez Bankası'na ilişkin konuşan Hentov, "Merkez Bankası'nın yüzde 100 bağımsız olduğunu düşünmüyoruz. Bu tarz riskleri de değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı.

SEÇİM NASIL ETKİLER?

Hentov, gelecek yılki genel seçimin kredi notuna etkisi üzerine de konuştu. Analist, "Mevcut seviyede BB+ olan not bizim görüşümüzü yansıtmakta, Türkiye’nin komşularında ya da Karadeniz tarafında gelişmeler yaşanmakta. Seçim öncesi ciddi harcamalar yaşanır ama Türkiye’de durum daha farklı, seçimlerde daha yüksek harcamalar yaşanmıyor" dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)