Ana SayfaPiyasaMergen’den büyük hedef, risk uyarısı ---

Mergen’den büyük hedef, risk uyarısı

1 / 12
Mergen’den büyük hedef, risk uyarısı
26 Mart 2015 - 08:36 www.borsagundem.com

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Dolar, endeks, faiz, TL, FED, Merkez Bankası, ‘sabırlı’, sabırsız…

Piyasalarda bitmek nedir bilmeyen fırtınada aklı karışan yatırımcı pozisyon almakta zorlanıyor. Haklı da. Belli ki herkes bir çıkış yolu arayışında. Rehberini arıyor. Bir ışık peşinde…

Peki, bu aklı kim verecek? Tabi ki sektörün ‘usta’ dediği isimler. Tıpkı Ahmet Mergen gibi…

Destek Menkul Değerler’deyiz. Ahmet Mergen her zamanki gibi nazik, güler yüzlü karşılıyor bizi. Portföy yöneticisi, yatırım stratejisti, teknik analizin babası, endeksin piri ama, onda piyasadaki gerginlikten eser yok sanki. O kadar sakinki! Oysa özellikle bu günlerde bütün yük onların omuzlarında değil mi?

Evet, omuzlarında çünkü kritik sorulara verdiği yanıtlar ortada. Yüz gülüyor, vücut dili durgun konuşuyor belki ama beyin zehir gibi çalışıyor. Yatırımcının nasıl davranması, parasını bu karambolde çarçur etmeden nasıl bir yatırım yapması gerektiğini planlamış bile. Bize sadece sormak kalıyor. Artık sözün büyüğü de, yükü de Ahmet Mergen’de…

İlk uyarı, “Boğulacaksan büyük denizde boğulacaksın, yani büyük kağıtlarda olacaksın” kelimelerinde yatıyor. Hemen ardından bankalardan, petrokimyadan, otomotivden, havacılıktan, cam sanayinden sektörleri arka arkaya sayıyor. İsim isim ‘gözde’ hisselerini sıralıyor.

Portföyde bulunması gerekenler tamam ama ya ‘yanlış ata’ oynayanlar?

Onlar için de bir çift sözü var: “Klasik 3 liralık kağıt abi, 15 liraya gideceğiz abi, götüreceğiz abi mantığı, likiditesi az, sermayesi ufak ve oradan oraya kolaylıkla savrulabilen kağıtlardan yatırımcı uzak durulmalı…” 

Ancak çok ilginç, bu noktada bir soluklanıp, cümleyi müthiş noktalıyor:  “Ama yatırımcı biraz adrenalin istiyorsa, parasının yüzde 10’uyla buralarda heyecan yaşayabilir…”

Bu arada elinde kalem kağıt, hemen endeksteki büyük hedefi çiziyor. Trendin analizlerini gösteriyor. Rakamlar muhteşem… Grafikleri röportajın içine saklıyorum…

Son ayların tek konusu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kızdıran, ekonomi zirvelerinden sert rüzgarlar estiren, sadece Türkiye’yi değil dünyayı kasıp kavuran para, şu anda bizim masada. Cebimden çıkarıyorum, Mergen’in önüne koyuyorum. Sormaya gerek var mı? Mesaj açık: Yatırım yapılır mı, cepler bununla ‘dolar’ mı?

Göz göze geliyoruz. Gerginliğin zerresi yok. Tam aksine o kadar rahat ki! Bu bakışı biliyorum: “Korkmuyorum…” Öngörüsünü çok net açıklıyor: “Orta ve uzun vadede yine yukarı gidecektir ve daha da değerlenecektir. Artık 2.50’nin altına gelmez…”

Sohbet ‘altın’a gelip, dayanıyor. Acaba neler düşünüyor? Merak içindeyim, ancak uzun sürmüyor. Burası cümleye girişi: “Altının yukarı gitmesi için 3 tane ana sebep var…”  Bu da finali: “Bu 3 sebep olursa altın 1500’e kadar gider…”

Birden iki büyük ‘uyarı bomba’sı düşüyor önümü. Soru şu: “Türkiye’nin en önemli konusu ne?” Mergen’e göre ülkenin ‘yatırım yapılabilir’ statüsü çok ama çok önemli. Ve bunun mutlaka korunması gerektiğine işaret ediyor. Niye? Çünkü, “Oradan terse gidiş çok hoş olmaz. Mecburen satışlar gelir ve sermaye kaçar” diye anlatıyor.

Hemen peşinden ise çok enteresan bir senaryo patlatıyor: “Ülkeler toparlayamaz, bütün bu para basmalar bir yere gitmez, ekonomiler baş aşağı gitmeye başlarsa para aynı anda hem dolara hem altına kayabilir…”

Mergen Usta böyle düşünüyor.

Peki bu zarar, kime, neye yarar? Merak etmeyin, onun yanıtını da veriyor…

Biraz da ‘özeli konuşalım’ istiyorum. Malum Ahmet Mergen bir de ‘yazar’ kartviziti taşıyor. Kitaplarının sayısı 6 olmuş. Son eseri İchimoku. Meraklısının dikkatine, kitapçılarda satılmıyor. Gerekli bilgi Mergen’in kendi web sitesinde yazıyor. Usta, işin ticari kısmına girmek istemediğini ısrarla vurguluyor. Önemli olan yazarken, yatırımcılar okuyup faydalanırken aldığı keyif. Bu da ona yetiyor.

O, bilgi, tecrübe ve ‘uzak’ görüşlerini yatırımcıyla paylaşmaktan, yazmaktan mutlu. Biz de onunla sohbetten…

Teşekkürler Ahmet Mergen…

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • namodi28 Mart 2015 10:36

    1 e 10 kazanak hisseyi merak ettim dogrusu

  • ilker28 Mart 2015 02:06

    Ahmet hoca sağlamcı,ne idüğü belli olmayan kağıttmi söyleseydi...

  • Ayhan Durak28 Mart 2015 00:43

    Teşekkürü fazlasıyla hak ediyor. Yürekten ve samimi bir anlatım olmuş.

  • flamenco7227 Mart 2015 16:57

    İnandığım hisseden 1 e 10 katlamadan çıkmam..En az 3 yıl ortalama 10 yıl da vade koyarım.. hiç satış yapmam..Ama herr gün şirketi taakip ederim..şirket benimmiş gibi düşünüp hamlelerinin ne olacağını tahmin ederim...çoğunlukla da doğru çıkar..beni bilenler de bilir:)

  • Adamsın 27 Mart 2015 15:51

    abi senden allahrazı olsun.

  • mehmet güneş27 Mart 2015 01:11

    nade hayırlısı DENİZGYO KARI İYİ GELDİ TEMETTÜ VERİYOR 2,23 KADAR KISA VADE EEEE 3.20 GÖRÜRGİBİ HADE BAKALIM

  • teşekkürler27 Mart 2015 00:45

    ben takip ediyorum adam ons buğday hepsinin analizini veriyor burayı okuyorsa teşekkür ederim harbi adam işi biliyor nedenmi diyecen bir gün önce ereğli grafiği çizmişti destek direnç gap boşluğu filan ertesi gün yanlış hatırlamıyorsam yüzde 7 çıktıydı

  • ky26 Mart 2015 20:32

    20 yıllık borsacıyım bu kadar net anlatanı yok diyebilirim, ayşe teyzeye anlatır gibi açık ve net anlatıyor Allah senden razı olsun güzel yürekli insan AHMET MERGEN çok teşekkürler bu güzel aydınlatıcı bilgilerin için..

  • bıraktım borsayı artık26 Mart 2015 17:41

    haziran sonrası fed faizleriyükseltimi ,bizde seçim sonuçları,rusya,ukrayna,mısır,suriye ırak derken 65.000 civarı bir endeks olasılığı varken bana göre borsadan uzak durmalı diye düşünürüm.

  • amr diab26 Mart 2015 13:49

    "40-50-100 bin lirayı bir kağıda koyduktan sonra hisse senedi aşağı giderken, “Ya ben ne aldım?” diye sormayacak." bu AHMET beyin küçük yatırımcı tanımı.. o zaman ben küçüğünde küçüğüyüm..

  • KARTALY32326 Mart 2015 13:04

    AHMET BEY.ÇEMAŞ I DA YORUMLASAYDI ..ZARAR EDİYOM.GERCEKTEN.UZUN VADE OLDU.ALIM YAPSANDA HEM SEN KAZANSAN HEMDE BEN.....:))YAV BU KADAR OLMAZ ARTIK PARA KAZANIRKEN DEĞİLDE KAYBEDİNCE SEVİNİYORUM...HAHAHAHA:))

  • smile26 Mart 2015 12:24

    çok seviyoruz seni Sayın Mergen.. Yolunuz açık olsun.

  • konur26 Mart 2015 11:20

    herkesin bildiği ama çok az insanın yapabildiği şeyler.

  • krn-i26 Mart 2015 09:30

    Herkezin bildiği en büyük kağıtları yazmış onları zaman zaman tavsiye ederler klasik herkezin tahmin edebileceği kağıtlar