E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMENA bölgesinde Suudi Arabistan etkisi---

MENA bölgesinde Suudi Arabistan etkisi

MENA bölgesinde Suudi Arabistan etkisi
23 Temmuz 2014 - 17:03 borsagundem.com

MENA bölgesinde Suudi Arabistan’ın etkileri devam ediyor…

''Çin’de hisse senetleri hükümetin konut piyasasını desteklemeye devam edeceği spekülasyonlarıyla bugünü yükselişle kapadı. Çin’de hükümet demiryolu harcamalarını artırmış ve küçük bankaların zorunlu karşılık oranlarını gevşetmişti. Yarın sabaha karşı ise Çin’de haftanın en önemli ekonomik verisi olan Temmuz ayı HSBC imalat PMI verisi açıklanacak. Daha önce 50,7 olarak açıklanmış olan imalat sektörü PMI verisinin 51,0’e yükselmesi bekleniyor. Genel anlamda gelişemekte olan ülke piyasalarında ise hem Çin konut piyasasına, hem de Avrupa Birliği’nin Rusya’ya olan ek yaptırımları erteleyerek sadece uyarıyla yetinmesinin getirdiği bir iyimser hava var. Endonezya rupiahı Joko Widodo’nun yeni devlet başkanı olmasıyla birlikte dolar karşısında iki ayın en yüksek seviyesine yükseldi. 
 
Bugün Türkiye’de TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’na yaptığı sunum takip edildi. Başçı Sunumunda parasal sıkılaştırma önlemlerinin sonuç verdiğini, Gayri safi yurt içi hasılanın büyüme hızının yüzde 4’e yakın seyrettiğini belirtirken, cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini ve enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktörün gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olduğuna dikkat çekti.
 
Bugün dolar karşısında en çok değer kazanan gelişmekte olan ülke para birimleri yüzde 0,85 ile Endonezya rupiahı, yüzde 0,54 ile Türk lirası ve yüzde 0,48 ile Rumen leyi oldu. Genel olarak değer kazanan gelişmekte olan ülke para birimleri içerisinde Brezilya reali ve Tayland bahtı negatif ayrıştılar.
 
Dün akşam Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından açıklanan verilere göre ham petrol stokları geçtiğimiz hafta 2,600 milyon varil azalma beklentisine karşın, 555 bin varil azalırken; benzin stokları da 1,200 milyon varil artması beklenirken 3,600 milyon varil arttı. Bugün ise WTI ve Brent petrol Ukrayna’da ordu ve Rus yanlıları arasındaki çatışmaların şiddetlenmesiyle yeniden yükseldi. İsyancıların Donetsk yakınlarında iki Ukrayna savaş uçağını düşürdüğü iddia ediliyor.
 
Suudi Arabistan’ın 547 milyar dolarlık piyasa değerine sahip borsasını yabancı yatırımcılara 2015 itibarıyla açıyor olmasının haberi aynı zamanda İslami bono piyasasında da benzer bir düzenlemenin olabileceği spekülasyonlarını getiriyor. Halen 40 milyar dolar tutarında yabancı sermaye Suudi Arabistan piyasasına girmek üzere bekliyor. Suudi şirketi Petromin de halka arzını açıkladı. Bu haberlerle birlikte Suudi piyasalarında ralli devam etti ve Tadawul All Share endeksi bugün yüzde 1,37 değer kazandı.
 
Qatar Financial Centre bünyesindeki Katarlı şirketlerin, QFC operasyonları için sıfır faiz oranı kullanma ve  denizaşırı faaliyetler için vergilendirme avantajından yararlanmalarına izin verildi. Katar QE endeksi ise bugün yüzde 0,52 geriledi.
 
First Gulf Bank, karşılıklardaki gerileme ile beraber ikinci çeyrekte karını yüzde 16 artırdı. Birleşik Arap Emirlikleri piyasalarında ise Abu Dhabi ADX General endeksi yüzde 0,26, Dubai DFM General endeksi ise yüzde 0,24 değer kaybetti.
 
Mısır, yatırımcıların faizleri 1 yılın en yüksek seviyesine getirmesinin ardından tahvil satışlarında kesintiye gitti. Bugün Mısır piyasaları ise İhtilal Günü nedeniyle kapalıydı.
 
Diğer bölge borsalarından Kuveyt yüzde 0,30, Fas yüzde 0,22 değer kazandı. Bahreyn yüzde 0,21, İsrail yüzde 0,13, değer kaybederken; Ürdün, Lübnan ve Tunus günü yatay geçti. Umman ise Rönesans Günü nedeniyle tatildi.''
ALB MENKUL
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)