E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMB'nin politikaları kısa vadede etkili---

MB'nin politikaları kısa vadede etkili

MB'nin politikaları kısa vadede etkili
18 Ocak 2017 - 14:45 borsagundem.com

IşıkFX/Nalbantlı: TCMB politikaları kısa vadede kurun ateşini biraz alsa da asıl sorun eksi reel faizler

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, uygulanan politikalar kısa vadede kurun ateşini biraz alsa da asıl sorunun eksi reel faizler olduğunu, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında tek eksi reel faiz veren ülke konumunda bulunduğunu belirterek, "Faiz artırımı ile bu pozitife geçmediği sürece TL’de kalıcı bir değerlenme görmemiz pek mümkün görünmüyor. 24 Ocak’taki toplantıda Merkez Bankası’nın politika
faizi ve üst bantta 50 baz puan artış yapacağını düşünüyorum. Ayrıca geç likidite penceresi faiz oranını da yükseltmek isteyebilir" dedi.

Başanalist Gizmen Nalbantlı Foreks'e yaptığı açıklamada, Merkez Bankası döviz swaplarını kullanarak bugün yeni bir hamleye başladığına değinerek, "TCMB gecelik olarak bugün USD satıp, yarın USD geri
alacak. Ya da bunu haftalık yapacak. Bu işlemi sürekli uzatacak. Uygulamada %10 teminat ile dolar alınabilecek. Merkez Bankası izlediği bu politika ile aslında dövize müdahale değil, TL faize müdahale etmiş olacak. Faiz eğrisinin yatay hale gelmesiyle de döviz almanın maliyeti artacak. Piyasanın döviz ihtiyacı Merkez Bankası tarafından karşılanacak ve Merkez Bankası geri almak için piyasaya dolar verecek" diye konuştu.

Nalbantlı, kısa vadede döviz ihtiyacının hem ödemeler hem de piyasanın dış ticaretten kaynaklanan açığı nedeniyle kimi dönemlerde artmasının döviz kurlarında ani sıçramalar yarattığının düşünüldüğünü
ifade etti ve Merkez Bankası'nın bu hamlesi ile piyasaların ani döviz ihtiyaçlarını da karşılamış olacağını söyledi.

TCMB'nin TL likiditesini kendi ayarlamak istediğini, yurt dışı swap maliyetini yükseltip TL miktarını düşürerek TL’yi güçlendirmeyi amaçladığını belirten Nalbantlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Nitekim 'off-shore swap piyasası'nda faizler %5.5’tan %8.5’a yükselmiş durumda. Swap işlemleri TL üzerindeki oynaklığı azaltıcı etki yapabilir.

Uygulanan politikalar kısa vadede kurun ateşini biraz alsa da asıl sorun eksi reel faizler. Gelişmekte olan ülkeler arasında tek eksi reel faiz veren ülkeyiz. Faiz artırımı ile bu pozitife geçmediği sürece TL’de kalıcı bir değerlenme görmemiz pek mümkün görünmüyor."

Gizmen Nalbantlı, Merkez Bankası'nın zor bir dönemden geçtiğine değinerek, "Bir tarafta ekonomik aktivitede bozulma ve enflasyonda yükseliş diğer tarafta ise kurdaki artış Merkez Bankası’nı zorluyor.
24 Ocak’taki toplantıda Merkez Bankası’nın politika faizi ve üst bantta 50 baz puan artış yapacağını düşünüyorum. Ayrıca geç likidite penceresi faiz oranını da yükseltmek isteyebilir" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)