E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'MB'nin kısa vadeli dış borçları karşılayacak döviz rezervi yok'---

'MB'nin kısa vadeli dış borçları karşılayacak döviz rezervi yok'

'MB'nin kısa vadeli dış borçları karşılayacak döviz rezervi yok'
14 Mart 2017 - 09:33 borsagundem.com

Türkiye'de özel sektör açısından önemli bir gösterge olan kısa vadeli dış borcun, 2002'den beri en düşük seviyesinde olan Merkez Bankası döviz rezervi tarafından karşılanması giderek daha da zorlaşıyor.

Türkiye’de ocak ayında cari açık 2.76 milyar dolar olurken, resmi rezervler aynı dönemde 2.06 milyar dolar eridi. Cari açığı kapatmak için neredeyse açığın kendisi kadar rezerv kullanıldı. Ekonomi için cari açık kadar açığın finansmanı da büyük önem taşıyor.

Cumhuriyet gazetesinden Pelin Ünker'in haberine göre, açığın kısa vadeli sermaye akışları ve rezervlerle finanse edilmesi Türkiye ekonomisinde riskleri artırıyor. Normal şartlarda dış borç krizine girmemek için, borcun vadesi geldiğinde eğer piyasadan döviz toplanamazsa, Merkez Bankası rezervleri kullanılıyor. Ya da enerji gibi hayati önemi olan ithal mallar için gerekli döviz de, açık durumunda bu rezervlerden karşılanıyor. Türkiye’de ise, kısa vadeli dış borçlar, rezervlere göre daha yüksek. Krizlere karşı önlem olarak biriktirilen döviz rezervleri, kısa vadeli dış borçları karşılamıyor.

'MERKEZ BANKASI'NIN DÖVİZ REZERVLERİ 2002'DEN BERİ EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE'

Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervi, en son açıklanan 3 Mart verilerine göre 89 milyar 234 milyon dolara geriledi. Böylece 24 Ağustos 2002’den beri en düşük seviye görüldü. Bu tarihte Merkez’in döviz rezervleri 89 milyar 82 milyon dolar seviyesindeydi. Bankanın brüt döviz rezervi 25 Kasım 2016 tarihinden beri 100 milyar doların altında bulunuyor.

Buna karşılık yine Merkez Bankası verilerine göre Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku aralık itibarıyla 98.1 milyar dolar. Yani döviz rezervleri yaklaşık 8.9 milyar dolarlık kısa vadeli borcu karşılamıyor. Bu borcun yüzde 51.7’si dolar, yüzde 30.6’sı Avro, yüzde 15’i TL ve yüzde 2.7’si diğer döviz cinslerinden oluşuyor. TL’nin yılbaşından beri yüzde 6 eridiği düşünülürse borç daha da katlanıyor.

NET DÖVİZ REZERVİ, KISA VADELİ DIŞ BORCUN DÖRTTE BİRİNDEN DAHA AZ

Öte yandan, 89.2 milyar dolar, bankanın brüt döviz rezervlerini ifade ediyor. Net döviz rezervini bulmak için yükümlülükleri düşmek gerekiyor. Merkez Bankası’nın aylık olarak yayımladığı Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi verilerine göre Merkez’in ocak ayındaki toplam yükümlülüğü yani borcu 66 milyar 759 milyon doları buluyor.

Resmi rezervlerinden altın rezervleri, IMF rezerv pozisyonu ve SDR’ler çıkarıldığında, direkt alım satıma konu olan döviz varlıkları 89 milyar 57 milyon dolar ediyor. Bundan Merkez’in borçuları düşüldüğünde ise net döviz rezervinin 22 milyar 298 milyon dolar olduğu görülüyor.

Yani net rezerv, Merkez’in brüt rezervlerinin ve kısa vadeli dış borcun dörtte birinden daha az. Bu, Merkez’in her an satmaya hazır olduğu döviz miktarını ifade ediyor.

Son dış ticaret verileri ise ocakta ithalatın 15.6 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Yani, net rezervler ithalatı sadece altı hafta karşılayabiliyor.

'CARİ AÇIĞI KAPATMAK İÇİN KULLANILAN DÖVİZ REZERVİ YÜZDE 5400 ARTTI

Ocak ayı verilerine göre portföy yatırımlarındaki 1.58 milyar dolarlık net giriş cari açığın finansmanı açısından yeterli olmadı. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler de bir önceki yılın aynı ayına göre 429 milyon doları azalarak 360 milyon dolar oldu. Yani sıcak para ve doğrudan yatırımlar yetmeyince, cari açığı kapatmak için rezervler kullanıldı. Cari açığın finansmanı için aralık ayında da 6.9 milyar dolarlık rezerv kullanılmıştı. Geçen yılın aynı ayına kıyasla ise, rezerv kullanımının yüzde 5400 arttığı görülüyor. Ocak 2016’da açığın kapatılması için rezervlerden 37 milyon dolar harcanmıştı. 2016 geneline bakıldığında ise, rezervler cari açığı kapatmak için toplamda 813 milyon Dolar eridi.

'CARİ AÇIK DAHA DA ARTABİLİR'

Ödemeler dengesi son verilere göre 16 aydır üst üste açık veriyor. Ocak ayında cari işlemler açığı aylık bazda 2.76 milyar dolar olurken, Ocak 2016’ya göre de 561 milyon dolar arttı. 12 aylık cari açık 33.16 milyar Dolar oldu. Merkez

Bankası verilerine göre en son Eylül 2015’te 206 milyon dolar cari fazla verilmişti. Cari denge geçen yılın ocak ayında 2.2 milyar dolar, 2016 yılının tamamında ise 32.6 milyar dolar açık vermişti.

Ekonomistlere göre petrol fiyatlarının yükselmesi, jeopolitik riskler ve düşen turizm gelirleri cari açığı daha da artırabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı14 Mart 2017 11:17

    Ya döviz rezervi böyle aldığın seviyenin altında hani nerden nereye getirmiştin iste başarısızlıgının aynası