E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMB PPK faiz kararı fiyatlandı mı?---

MB PPK faiz kararı fiyatlandı mı?

MB PPK faiz kararı fiyatlandı mı?
27 Ağustos 2014 - 08:27 borsagundem.com

Yurt içi piyasa saat 14:00'da açıklanacak olan TCMB Para Politikası karar metnini bekliyor

Pİyasalarda odak noktası Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı fazi kararı. Piyasaların hafta başından bu yana beklediği karar bugün saat 14:00'da açıklanacak. Peki piyasalarda faiz indirimleri ne ölçüde fiyatlara yansıdı. Bu sorunun yanıtını Ziraat Yatırım Menkul Değerler analiz etti ve şu değerlendirmelerde bulundu:

"FAİZ CANAVARI"     
Sonuç   
Kur, 25 baz puana kadar indirimi fiyatladı, faizler sabit tutulursa kurdaki değer kazanımı hızlanır.    "Beklenti Kanalı" yaklaşımıyla TCMB bu ayı pas geçebilir.   
Küresel getiri ve yerel enflasyon dinamikleri önümüzdeki aylarda TCMB'nin yeniden faiz indirimlerine başlamasına imkan vermekte.   
Yerel piyasalar bugün TSİ 14:00 TCMB'nin açıklayacağı Para Politikası Kurulu Karar Metni'ni beklemekte.

Hızlıca geçmişe yolculuk yapacak olursak FED'in Lehman döneminde uyguladığı parasal genişleme programı başarılı olurken Japonya Merkez Bankası'nın 2bin'li yılların başında uyguladığı parasal genişleme programı başarısız olmuştu.   

İki program arasındaki fark, FED'in ekonomideki beklentiler üzerine oynayarak bireylerin fayda fonksiyonunu etkileyebilmesiydi. Enflasyon oluşturana kadar parasal genişlemeye kendisini adayan FED, Japonya'nın 2bin'li yılların başında yapamadığını gerçekleştirebildi. "Beklenti Kanalı" merkez bankalarının değer verdiği nitel (sayısallaştırılamayan) parametre.   

Genel kanı TCMB'nin bu ayı pas geçebileceği yönünde. Bunun çeşitli argümanları olabilir:
   
Ağustos ayının geleneksel tatil dönemi olması (Avrupa Merkez Bankası da likidite programına Eylül ayında başlamayı tercih etti).
   
Jeo-politik risklerle ilgili gelişmeleri izlemeye devam etmesi.
   
Sene başından beri yaşanan Seçim Maratonu'nun tamamlanmasının ardından Türkiye'nin 62. Hükümeti'nin kurulmasını beklemesi.
   
FED'in 16-17 Eylül tarihlerinde yapılacak FOMC toplantısının kararlarının piyasa etkisini görmeyi tercih etmesi (bu toplantıda Jackson Hole'daki akademik alt-yapının pratikteki uygulamalarının başlaması mümkün ve üyelerin projeksiyonları güncellenecek).
   
Liste daha fazla uzatılabilir. Çoğu da kendi dahilinde haklılık payı bulunan argümanlar olacaktır.
   
Bizim asıl argümanımız ise yazının başında değindiğimiz "Beklenti Kanalı". Çünkü  Türkiye'de Ağustos ayında yıllık enflasyonun artmaya devam etme riski bulunuyor. Ağustos ayında enflasyon aylık %0,1 oranında azalsa, gerilese dahi yıllık seri değişmeden aynı seviyede = %9,3 oranında kalacaktır. Bu nedenle yıllık enflasyonun geçtiğimiz yıl Ağustos ayındaki düşük baz nedeniyle artmasının beklendiği bir dönemde, verinin açıklanmasından bir hafta önce TCMB parametreleri  sabit tutmak isteyebilir.   
Olası bir faiz indiriminin ardından önümüzdeki hafta Ağustos ayı fiyat seviyeleri açıklandığında enflasyonda artış gözlenmesi, önümüzdeki dönemde fiyatlama davranışlarını kontrol altına almayı zorlaştırabilir.
   
Eylül ayı ise TCMB'nin "Beklenti Kanalı"nı yönetmek için iyi bir fırsat. Bu sefer Ağustos'un tersine, geçen sene Eylül ayındaki yüksek baz ile, enflasyonda Haziran ayında görmeyi umduğumuz ancak göremediğimiz gerileme trendi, üç aylık gecikmeyle başlayabilir.   

Diğer taraftan ABD ve Euro Bölgesi'ndeki gelişmelere bakacak olursak  birleşik kaplar yaklaşımıyla getiri arayan yatırımcılar İtalya ve İspanya getirilerini düşük seviyeye çekmelerinin ardından şimdi de ABD'deki getirileri düşük yerlerde tutmaktalar. Euro Bölgesi'nde faizler sıfır hatta sıfırın altındayken Dünya genelinde getiri oranlarının ve faizin hızla yükselmesi çok kolay olmayacaktır. Bu nedenle dün sabahki notumuzda yazdığımız gibi yerel sorunların atlatılmasıyla Gelişmekte Olan Ülke varlıklarına sundukları yüksek getiri oranları düşünüldüğünde talep gelebilir . Eylül ayında enflasyonun üç aylık gecikmeyle de olsa düşüş trendine girmesi TCMB'nin önümüzdeki aylarda (ve 2015 senesinde) faiz indirimlerine devam edebilmesine olanak sağlayabilir." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)