Ana SayfaPiyasaMahmut Ünlü Borsa Gündem’e konuştu---

Mahmut Ünlü Borsa Gündem’e konuştu

1 / 15
Mahmut Ünlü Borsa Gündem’e konuştu
27 Ekim 2014 - 08:54 www.borsagundem.com

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Evet, müthiş ekonomist, finans dahisi, girişimciliğin piri ama her yaratıcı fikrin ortaya çıktığı, ateşlendiği bir an vardır değil mi? Hani fırsat penceresinin ardına kadar açıldığı... Bence, Mahmut L. Ünlü’nün o roman gibi hayatındaki en kritik, en anlamlı, bugün geldiği noktaya yelken açtığı olay, İktisat Bankası’nda çalışırken aldığı karar: “Ticari bir bankanın içinde yatırım bankacılığının büyüyemeyeceğini o gün anladım…”

Bedeninin her zerresinde bankacı anne-babadan miras finans geni taşıyan Mahmut Ünlü, işte o gün Türkiye’nin devi İktisat’ı terk ediyor. Çok daha küçük olana, Yatırım Bank’a geçiyor. Her babayiğidin harcı değil bu! Kolay mı?

Gerçek şu ki, Madde bir; insan ne istediğini bilmeli ki. Madde iki; inanç, kararlılık, cesaret boşa tüketilmemeli. Madde 3; beyin, fırsatı görmeli, kaçırmamalı. İşte o zaman,  o şöhreti sınır tanımayan diplomalar, duvar süsü olmaktan kurtulur. Tıpkı Ünlü’de olduğu gibi. Robert’i bitiriyor, Boğaziçi’nde okuyor, Amerika’da master yapıyor. Milyonlarca gencin ömür boyu süren rüyasını o bir çırpıda görüp, uyanıyor! Sektöre adım atıyor ama asla boşa kürek çekmiyor. Eğitimle yetenekleri buluşunca fark yaratıyor. Yoksa Türkiye’de Yatırım Bankacılığı denince akla gelen ilk ve en önemli isim olmak o kadar basit değil?

İşte o ‘küçük banka’, büyük bir dünyaya açılan ilk kapı. İlgisinin odak noktası şirket alım satımlarında uzman bir İngiliz bankacıyla tanışınca yeni roller de yerine oturuyor. Öğreniyor. Tecrübe artıyor. Yıl 1996, Türkiye Gümrük Birliği’ne girerken, o bankadan çıkıyor. Üstelik terk ettiği koltuk Genel Müdür Yardımcılığı. Geride tek gram pişmanlık bırakmadan gidiyor. “Artık kendi işimizi kuralım dedik. İş planı yaptık ve onun üzerine kurduk” derken aslında bir doğumun sancısını itiraf ediyor. ÜNLÜ Co işte böyle dünyaya gözlerini açıyor.

Girişimci ruhundaki bir önceki adımı anlatırken benim de gözlerim doluyor. Dramatik. Yıl 1991, İktisat’ta daha ikinci hafta. Ondaki ışığı gören mesai arkadaşından, “Gel bir portföy yönetim şirketi kuralım” teklifi alıyor. ABD’den yeni dönmüş. ‘Evet’i basıyor. Unutmamış bir Cuma günü oturuyorlar, güle oynaya konuşuyorlar. Anlaşma tamam. Hafta sonu bir trafik kazası; arkadaşı can veriyor. O acıyla proje rafa kalkıyor. Ama o kaderini çizen ‘sevdiğini yap, kendi işini kur’  kurdu yok mu? Beynine giriyor bir kere, kemiriyor da kemiriyor...

İlk teşebbüsü ise aksine çok neşeli… “Bu işler ticari zeka da ister”  diyenlere, Ünlü de öyle bir hikaye var ki, süper. Bugün imzasını attığı dev alım-satımların ‘mini’ciği 7 yaşında şimşek misali çakmış kafasında. Ne de olsa adam olacak çocuk, belli! Namrun Yaylası’nda arkadaşları kitaplarını satarken, o zekasını konuşturmuş, kiralamış. Herkesten 4 misli fazla kazanmış. Kârıyla diğerlerinin kitaplarını da almış. Ölümcül rekabet! Piyasada rakip bırakmamış! Parasıyla yaşamındaki ilk yatırımını yapmış. Hem de tam yaşına göre: Şekere.

Anlatırken görüyorum, o yatırımın tadını asla unutmamış! Üzerinden koca koca yıllar geçse de o günlerin keyfini hala sürüyor. Röportaj boyunca yüzündeki tebessüm hiç eksilmiyor. Genelde sakin. Ancak tepkili cümlelerde ton biraz sertleşiyor. Şirketinden, ekibinden, icraatlarından gururlu. Yeni hedefleri heyecan dolu.  Şu an karşımdaki, hissediyorum, sanki o anlattığı küçük ‘Mahmut’. İlk girişimci günü gibi, sevinçli, coşkulu.

Mahmut Ünlü ya da ÜNLÜ Co, Türkiye onu öyle de, böyle de çok iyi tanıyor.

İnsan sermaye piyasalarının genç, güçlü, zirveye odaklı, başarılı, önemli bir markasının yaratıcısı olursa, şöhret de hakkı. Ancak o bu konuda mütevazı, bunları aşmış. Çünkü ihtiyacı yok zaten adı Ünlü. Vizyonuyla, Türkiye’nin ekonomide bir dünya devi olmasına odaklanmış. Yabancıları konuşurken adeta kükrercesine, “BRIC MRIC tanımam, Türkiye yatırım yapılabilir en iyi ülke” diyor. “Ama istikrarlı büyüme, hukuk” uyarısını unutmuyor. Peki, sermaye nereden akacak? Ona göre bizi seven coğrafya Avrupa. Ya Araplar? “Konuşulduğu kadar olsaydı ihya olurduk herhalde…” Büyük hayal kırıklığını tek bir cümleye sığdırıyor.

“Yatırım Bankacılığı ve Varlık Yönetim Grubu” ÜNLÜ Co’nun çapı da adı kadar heybetli. Alım satımdan halka arza, tahvil ihracından hisse senedine, milyarlarca dolarlık işlere aracılık ediyor, portföy yönetiminden tahsili gecikmiş alacaklara, yatırım fonlarından teknoloji fonlarına 1 milyar doların üzerinde varlık yönetiyorlar. Son 10 yılda yüzde 30 büyüyen Şirket’in aktif büyüklüğü 260 milyon TL civarında.  Mahmut Bey, çeşitli sektör ve boyutlarda yaptıkları işlerin son 10 yıllık ortalamasının 190 milyon dolar seviyesinde olduğunu söylerken, güvenli liman olmanın, Türkiye’nin ilk 5’inde yer almanın övüncünü de taşıyor. Peki, böyle bir Şirket in halka açıldığını düşünebiliyor musunuz? Ama o düşünüyor! Tarih ne yakın ne uzak, 4-5 sene sonrası için borsacılara randevu veriyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)