E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinMade in Turkey'e AB itibarı---

Made in Turkey'e AB itibarı

Made in Turkey'e AB itibarı
25 Mart 2015 - 05:26 borsagundem.com

AB'de zararlı ürünleri belirlemek için yapılan araştırmanın raporu yayınlandı. Çin listenin başında. Türk malları ise listenin çok gerisinde

Avrupa Birliği, tehlike saçan ithal ürünler konusunda giderek artan düzeyde farkındalık yaratmaya çalışırken, üye ülkelere de bu konuda uyarılar yapmaya devam ediyor. Tehlike yaratan ürünlerin yüzde 64 gibi bir çoğunluğunun Çin’den geldiği belirtilirken, Türkiye’den ithal ürünlerin sadece yüzde 2’sinin tehlike arz ettiğine dikkat çekiliyor.

RAPEX olarak bilinen ve Avrupa’da güvenlik konusunda denetlemeler yapan “Acil Uyarı Sistemi”, Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin yanı sıra Norveç, İzlanda ve Liechtenstein’ı da kapsayan araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Büyük bölümü Çin’den gelen bazı mallarda güvenlik riskinin giderek arttığını belirten kurum, bunlar arasında çocuk oyuncaklarından tekstil ürünlerine kadar pek çok sınıfta mal bulunduğuna dikkat çekti.

Tehlike artıyor

Raporda, piyasada satılan oyuncak şeklinde çakmaklardan ateş alan pilli peluş oyuncaklara kadar pek çok tehlikeli ürün bulunduğu kaydedilirken, bu tip tehlikeli ürünlerin sayısının da arttığı ifade edildi.
Geçen yıl, bu tip ürünlere ilişkin 2 bin 435 uyarı yayınladığına dikkat çekilen raporda, bu sayının, 2013 yılına göre yüzde 3 artış anlamına geldiği belirtildi. 31 ülkede saptanan tehlikeli ürünlerin yüzde 64’ünün Hong Kong da dahil olmak üzere Çin’de üretildiğini söyleyen tüketiciden sorumlu Avrupa Birliği komiseri Vera Jourova, “Bir anne ve büyük anne olarak özellikle oyuncaklarda tehlikenin giderek artmış olmasından endişe duyuyorum. Çocuklarınıza ne aldığına lütfen dikkat edin” diye konuştu.
Tehlikeli ürünlerin yüzde 14’ünün AB ülkeleri içinde üretildiğini açıklayan kurum, yüzde 7’sinin nereden geldiğinin bilinmediğini, sadece yüzde 2’sinin ise Türkiye’den ithal edildiğini bildirdi.

Çoğunluk oyuncak

Jourova, Çin’den Avrupa pazarına bu denli yüksek miktarda tehlikeli ürün ithal edilmiş olmasının şaşırtıcı olduğuna değinerek, halen 28 Avrupa ülkesinde Çin mallarının gördüğü rağbetin azalmamasının da ilginç olduğuna değindi.
Rapora göre, tehlikeli olduğu saptanan ve Avrupa pazarına sokulmadan önce engellenen ürünler arasında yüzde 28’le oyuncaklar ilk sırayı alıyor. Bunu yüzde 23 ile tekstil ürünleri, yüzde 9’la elektrikli aletler ve yüzde 8’le motorlu taşıtlar izliyor. Doldurulmuş oyuncakların büyük kısmının, kolay parçalanabildiği ve parçaların kolayca çocukların boğazına kaçabildiğine dikkat çekilirken, çakmakların da oyuncak bisiklet ya da Otomobil şeklinde yapılarak çocuklara tehlike saçtığı belirtildi.
Ayakkabı ve deri ürünlerin alerjik özellikli maddelerden yapıldığı, Moda takılarında da tehlikeli ağır metallere rastlandığı kaydediliyor.

Saray ‘İngiliz malı’nı pas geçmiş!

Kraliyet Sarayı Buckingham’da satılan turistik eşyaların neredeyse tamamına yakınının Çin, Türkiye ve AB ülkelerinde üretilmesi, hiçbirinin İngiliz malı olmaması, basına konu oldu.
İngiliz The Sun gazetesi, Kraliyet Sarayı’ndaki mağazaların yanı sıra internet sitesinde satılan hatıra amaçlı sevimli oyuncaklar, ayıcıklar, mendiller ve benzeri minyatür eşyaların bir bölümünün “İngiltere’de el işçiliğiyle üretilmiştir” diye etiketlenmesine karşın, Tayvan, Çin veya Türkiye’de üretildiğini savundu. Sevimli çocuk terliklerinin 16 sterline satıldığını, ancak bunların Çin malı olduğunu yazan gazete, üzerinde saray muhafızlarının resimleri bulunan tişörtlerin de Türkiye’den ithal edildiğini belirtti. Saray, Kraliyet Koleksiyonu internet sitesinden 2013 ve 2014’te toplam 900 bin sterlinlik satış yapıldığı bildiriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)