E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMacron'un danışmanı: Batı, Astana ve Ankara sürecine katılmalı---

Macron'un danışmanı: Batı, Astana ve Ankara sürecine katılmalı

Macron'un danışmanı: Batı, Astana ve Ankara sürecine katılmalı
16 Nisan 2018 - 04:18 borsagundem.com

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un "Suriye'de siyasi çözüm için Türkiye, Rusya ve İran ile görüşmeliyiz" açıklamasını yaptığı gün danışmanı da "Batı Astana ve Ankara sürecine katılmalı" sözleriyle dikkat çekti

Türkiye, Rusya ve İran'ın işbirliğiyle, Suriye'de siyasi çözüme ulaşılması için yürütülen Astana süreci için Fransa'dan çok önemli bir açıklama geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un canlı yayında, "Türkiye, Rusya ve İran ile bir araya gelmeliyiz" açıklamasını yaptığı gün, savunma danışmanı emekli Tuğgeneral Dominique Trinquand'in de "Batı, Astana ve Ankara sürecine katılmalı" sözleri dikkat çekti. 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Danışmanı, Suriye’nin geleceğinde Türkiye’nin yanı sıra Rusya ve İran’ın söz sahibi olacağı yorumunu yaparken, Suriye’nin yeniden inşasında Batı’nın da görüşmelere dahil olması gerektiğini söyledi

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'de Esad rejimine ait kimyasal silah tesislerinin vurulmasının ardından koalisyonun bir sonraki adımının ne olacağı, uluslararası kamuoyunun en sıcak gündem maddesini oluşturuyor. Bu soruları Euronews'a cevaplayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un savunma danışmanı, emekli Tuğgeneral Dominique Trinquand, "Rusya Esad'ın kazanan olarak geri gelmesine izin verdi. Oysa dört yıl önce böyle bir durum söz konusu değildi. Bu sefer Suriye'nin geleceği Rusya, İran ve Türkiye'nin sayesinde şekillenecek. Gerilimin artması savaşı ülke dışına taşıracaktır ve bunun Putin'e hiçbir yararı yok. Bu gerilimin engellenmesi için bütün önlemler alındı" değerlendirmesinde bulundu.

YENİ TASARI YOLDA

Trinquand, "Şimdi Suriye'nin geleceği dış aktörler tarafından belirlenecek. Onlar kısa süre önce Astana ve Ankara'da bir araya geldi. Rusya, Türkiye, İran ve tabii ki Suriye'nin katılımıyla bu olacak. Bu sürece Suriye'nin yeniden inşası için rol alacak olan Batılı ülkelerin de katılmasını bekliyoruz" dedi. Bu arada Fransa'daki Liberation gazetesi, ABD, İngiltere ve Fransa'nın, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarının araştırılması çağrısını içeren yeni bir tasarı sunduğunu bildirdi. Yeni tasarıda, insani yardım karşısındaki engellerin kaldırılması ve ateşkes çağrıları yer alırken, Şam'dan ön koşulsuz olarak BM'deki barış görüşmelerine 'iyi niyetli ve yapıcı' katılım talep ediliyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise Batı ile siyasi ilişkileri geliştirmek için ellerinden geleni yapacaklarını, öte yandan BMGK'daki yeni tasarı üzerinde uzlaşmanın çok zor olduğu yorumunu yaptı.

ALMANYA'DAN 'ZEYTİN DALI'

ABD, İngiltere ve Fransa'nın ortak askeri operasyonuna destek veren Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Operasyon gerekliydi" derken, Alman muhalefetindeki Hür Demokrat Parti (FPD) Genel Başkanı Christian Lindner, diplomatik çözümden yana olduğu mesajını vererek, Suriye'de çözüm için Rusya ve Türkiye ile diyalogun kopartılmaması gerektiğini vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)