E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKuzey Kore piyasaları gerdi---

Kuzey Kore piyasaları gerdi

Kuzey Kore piyasaları gerdi
05 Eylül 2017 - 08:29 borsagundem.com

Kuzey Kore'nin füze denemeleri piyasalara negatif yansıdı

Asya borsaları, Kuzey Kore gerilimiyle savunma durumunda ancak Beijing'in Komünist Parti Kongresi öncesinde ekonomisine verilen desteği sürdüreceği beklentileri Çin borsalarını ve bakır fiyatlarını destekledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Çin hisselerindeki kazanımların desteğiyle yüzde 0.1 yükselmesine rağmen birçok piyasa düşüşte. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.5 gerilerken S&P 500 vadeli işlemleri Pyongyag'ın hafta sonundaki nükleer füze denemesinin ardından dünkü kayıplarını sürdürdü. ABD hisse senetleri piyasaları dün tatil dolayısıyla kapalıydı. Artan jeopolitik gerilimler nedeniyle birçok yatırımcı ise endişeli. Beyaz Saray dün Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'ni Pyongyang'u caydırmak için "mümkün olan en güçlü" yaptırımları uygulamaya çağırırken, "Kuzey Kore kaynaklı tehdidi ele almak için tüm seçenekler masada" dedi. Anakara Çin hisselerinin Şanghay Bileşik endeksi Çin'de son aylardaki güçlü ekonomik büyüme ve Beijing'in Ekim ortasındaki Komünist Parti Kongresi öncesinde ekonomik bozulmaya izin vermeyeceği beklentileriyle Ocak 2016'dan bu yana yüksek seviyesini gördü.

DÖVİZ

Dolar, Kuzey Kore'nin yeni bir füze denemesine hazırlandığı bir ortamda küresel gerilimin artmasıyla yen ve İsviçre frankı karşısında geriledi. Dolar yen karşısında yüzde 0.4 düşüşle 109.335'e geriledi ve Kuzey Kore'nin Pazar günkü hidrojen bombası denemesine tepki olarak dün gördüğü 109.220 seviyesine yaklaştı. İsviçre frankı dolar karşısında dün yüzde 0.7 yükseldikten sonra bugün 0.2 artışla 0.9548'e yükseldi. Jeopolitik gerilimler Kuzey Kore'nin Pazar günü güçlü bir nükleer denemede bulunmasının ardından arttı. Bölge, Pyongyang'ın ülkenin kuruluş yıldönümü 9 Eylül öncesinde faaliyete geçtiğine dair alınan sinyallerle, daha fazla balistik füze denemesinde bulunabileceğine hazırlanarak gerginliğini sürdürdü. Güney Kore'nin Asia Business Daily gazetesi bugün bir istihbarat kaynağını gerekçe göstererek, Kuzey Kore'nin batı kıyılarına doğru kıtalararası balistik füze fırlatmaya yöneldiğinin gözlemlendiğini belirtti.

PETROL

ABD petrol fiyatları, Harvey kasırgası nedeniyle kapanan Meksika Körfezi'ndeki rafinerilerin aşamalı olarak yeniden üretime başlamasının ham petrol talebini artırmasıyla yükseldi. Diğer yandan birçok ABD rafinerisinin yeniden üretime başlaması, ciddi arz sıkıntısı endişelerinin azalmasıyla benzin fiyatlarındaki yükselişi sona erdirdi. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.3 artışla varil başına 47.41 dolarda bulunuyor. Benzin fiyatları yüzde 3.5 düşüşle, 31 Ağustos'ta gördüğü galon başına 2.17 dolardan 1.68 dolara geriledi ve Meksika Körfezi ve ABD'nin büyük rafineri faaliyetlerini vuran Harvey Kasırgası'ndan önce gördüğü seviyelere ulaştı.

ALTIN

Altın fiyatları Kuzey Kore'nin bugüne kadarki en güçlü nükleer denemesinin altına olan güvenli liman talebini desteklemesiyle yükselerek yaklaşık bir yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Spot altının ons fiyatı dün Eylül sonlarından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra bugün yüzde 0.1 artışla 1,335.76 dolarda bulunuyor. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.8 artışla 1,341.30 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)