E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKuzey Kore füze atmadı, piyasalar rahatladı---

Kuzey Kore füze atmadı, piyasalar rahatladı

Kuzey Kore füze atmadı, piyasalar rahatladı
11 Eylül 2017 - 08:36 borsagundem.com

Kuzey Kore'nin 69'uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle piyasalarda yeni füze denemesi bekleniyordu ancak gerçekleşmeyince borsalar ve dolar yükselişe geçti

Dolar, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un ülkenin kuruluş yıldönümünde füze fırlatmak yerine kutlama yapmaya karar vermesinin ardından bir süredir riskten kaçış nedeniyle baskı altında kaldıktan sonra bugün toparlanırken, yen ve hazine tahvilleri gibi güvenli liman varlıkları değer kaybetti. Yatırımcılar Florida'ya ulaşan ve 3 milyon ev ve işletmede elektrik kesintisine yol açan Irma Kasırgası'nın olası ekonomik etkilerine temkinli yaklaşmaya devam ediyorlar. Japonya'nın Nikkei endeksi Pyongyang'ın bir hafta önce altıncı ve en büyük nükleer denemesini yönlendiren bilim adamları ve teknisyenleri tebrik etmek için büyük bir kutlama düzenlemesinin ardından yüzde 1.4 yükseldi. ABD ve müttefikleri Kuzey Kore'nin 69.kuruluş yıl dönümü olan Cumartesi günü uzun menzilli füze denemesi gerçekleştirmesini bekliyorlardı. Rahatlama hissi S&P 500 vadeli işlemlerini yüzde 0.5 yükseltirken, ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvilleri getirileri 3 baz puan ile yüzde 2.09'a yükseldi. Güney Kore endeksi yüzde 0.8, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

DÖVİZ

Dolar,Kuzey Kore'nin Cumartesi günü herhangi bir füze ya da nükleer deneme yapmadan kuruluş yıl dönümünü kutlamasının ardından yükseldi. Kuzey Kore, 69.kuruluş yıl dönümü olan Cumartesi günü, geçen haftaki büyük nükleer denemesini yönlendiren bilim adamlarını onurlandırmak için kutlama düzenledi. Dolar güvenli liman varlığı yen karşısında Cuma günü gördüğü 10 ayın dip seviyesi olan 107.32 'den uzaklaşarak yüzde 0.5 artışla 108.42'ye yükseldi. Yen, Japonya'nın kreditör ülke konumunda olmasından dolayı ekonomik ve siyasi belirsizlik dönemlerinden faydalanma eğiliminde. Doların başlıca altı temel para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks Cuma günü 91.011 ile 2 buçuk yılın dip seviyesine kadar geriledikten sonra bugün yüzde 0.2 artışla 91.522'ye yükseldi. Euro Cuma günü Ocak 2015'ten bu yana en yüksek seviyesi olan 1.2092 dolara kadar yükseldikten sonra bugün yüzde 0.2 düşüşle 1.2013 dolara geriledi. Eurodaki güçlü seyre ve para politikasında değişiklik beklentileriyle daha fazla kazanım elde etme ihtimallerine rağmen Avrupa Merkez Bankası (ECB) varlık alım programını daraltmaya hazırlandığının sinyalini verdi.

PETROL

Petrol fiyatları Suudi Arabistan, Venezuela ve Kazakistan petrol bakanlarının Mart 2018'den sonra küresel petrol arzını kısma konusunda anlaşmayı genişletme görüşmelerinin ardından yükseldi. Pazar günü yapılan görüşme, Irma Kasırgası'ndan dolayı enerji talebinin zedeleneceği endişelerinin hakim olduğu bir ortamda petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü baskının azalmasını destekledi. Irma Kasırgası Florida'da 4 milyon ev ve işletmede elektrik kesinsitine yol açtı.Günün ilerleyen saatlerinde kasırganın şiddetinin azalarak Florida'nın kuzeyi ve Georgia'nın güneyinde tropikal bir kasırgaya dönüşmesi bekleniyor. ABD hafif ham petrolün Ekim vadeli fiyatı Cuma günü yüzde 3.3 geriledikten sonra bugün yüzde 0.8 artışla varil başına 47.87 dolara yükseldi. Brent ham petrolünün Kasım vadeli fiyatı yüzde 1.3 geriledikten sonra bugün yüzde 0.4 düşüşle varil başına 54 dolara yükseldi.

ALTIN

Altın, Cuma günü bir yılın zirvesini gördükten sonra doların geçen haftaki dip seviyelerinden toparlanmasıyla ve güven liman talebinin azalmasıyla bugün düşüş kaydetti. Spot altının ons fiyatı Cuma günü 16 Ağustos 2016'dan bu yana en yüksek seviyesi olan 1,357.54 dolara yükseldikten sonra bugün yüzde 0.7 düşüşle 1.337.61 dolara geriledi. ABD altının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.7 düşüşle 1.341.70 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)