E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKurumsallaşma kazandırıyor---

Kurumsallaşma kazandırıyor

Kurumsallaşma kazandırıyor
18 Nisan 2014 - 16:55 borsagundem.com

Son beş yılda BIST Kurumsal Yönetim Endeksi, yatırımcısına BIST 100 Endeksi’nden daha yüksek getiri sağladı

‘’Kurumsal yönetim ilkelerine uyan şirketlerin hem faaliyet hem de hisse senedi performansı, diğer şirketlerden ortalama olarak daha yüksek’’ diyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, ilerleyen süreçte kurumsal yönetim ilkelerini daha da etkin kılmaya niyetli olduklarını belirtiyor. SPK tarafından ilk defa 2003 yılında yayımlanan ‘’kurumsal yönetim ilkeleri’’, halka açık şirketlerin faaliyetlerini uluslararası standartlara taşıması ve yönetimlerin şeffaflaşması açısından oldukça önemli. İlk çıkarıldığında tamamen isteğe bağlı olan ilkeler, sonradan kademeli olarak mevzuata alındı ve zorunlu hale gelmeye başladı. Zaman içinde ise tamamının zorunlu hale getirilmesi yönünde bir eğilim var. Şüphesiz bu hedefe ulaşmak, bir süreç meselesi… Firmaların hazırlanmasıyla kademeli geçişin sağlanması öngörülüyor.

 Son iki yıl içinde mevzuatta yapılan  değişikliklerle hukuki altyapının oluşturulması, hedeften dönüşün olmayacağını gösterir nitelikte. Gelişim seyrine bakıldığında ise kurumsal yönetim ilkelerinin benimsetilmesi için teşvik edici uygulamalara da yer verildiği gözleniyor. 2007 yılında oluşturulan BIST Kurumsal Yönetim Endeksi’ni de bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor. İlk kurulduğunda sadece beş şirketin bulunduğu endeks, şimdilerde 47 firmanın dahil olduğu bir noktaya geldi. Şirket sayısı arttıkça yatırımcılar tarafından takip edilirliği de arttı.

SPK’nın son derece hassas yaklaştığı ve her geçen gün yaygınlaştırmaya çalıştığı kurumsal yönetim ilkelerine ilişkin farklı görüşler de kuşkusuz yok değil. Doç. Dr. Saim Kılıç, ‘’Kurumsal yönetimde düzenlemeler katılaşıp ağırlaştıkça, şirketlere ve dolayısıyla da pay sahiplerine olan maliyetleri artabilir’’ diyor. Ona göre kurumsal yönetime bakışta bir anlayış değişikliğine ihtiyaç var ve ‘’iyi kurumsal yönetime’’ ulaşmak için nasıl yönetilmesi gerektiğinde odaklanmak gerekiyor.

Değerlendirmelere baktığımızda uyarılar daha ziyade henüz hazır olmayan firmalara yönelik ve zorunlu kılınan ilkeler karşısında bu firmaların yan yollara sapma olasılığına dikkat çekiyor. Yönetimlerdeki bağımsız üyelere gereğinden fazla görev ve sorumluluk verilmesi karşısında, bundan kaçınmak isteyen büyük ortakların kağıt üzerinde bağımsız üye atamasına gitmesi, bunun çarpıcı bir örneği olarak görülüyor. Şüphesiz yerinde bir tespit olmakla birlikte, kurumsal yönetim ilkelerinin firmaları mevcut durumundan daha geriye götürme olasılığının da olmadığı bir gerçek. Neticede bu ilkeleri benimsemiş firmaların performansları, yatırımcının lehine işliyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan SAHA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Perşembe, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi’nin performansının BIST 100’e göre daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor. 2009 yılı mart ayından 10 Mart 2014’e kadar baktığımızda, geçen süre içinde BIST Kurumsal Yönetim Endeksi yüzde 192 artış kaydederken, BIST 100 Endeksi’nin yükselişi yüzde 169 olarak gerçekleşti. Son beş yılda kurumsal yönetim ilkelerini benimseyen firmaların ortalama getirisi, Endeks 100’e dahil olan şirketlerin ortalama getirisinden yaklaşık yüzde 23 daha fazla oldu. Görülen o ki kurumsal yönetim ilkeleri benimsendiği ölçüde yatırımcıların karlarını artırma olasılığı da yükseliyor. (ZEYNEP AKTAŞ- FORTUNE TÜRKİYE)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)