E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel risk iştahında bozulma borsaları vurdu---

Küresel risk iştahında bozulma borsaları vurdu

Küresel risk iştahında bozulma borsaları vurdu
12 Eylül 2014 - 09:27 borsagundem.com

Kırılgan 5'li olarak adlandırılan ve aralarında Türkiye'ninde bulunduğu ülke borsaları en çok kaybeden borsalar arasında

Yatırım Finansman Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bülteni:
   
"BIST100 Endeksi güne 80.108 seviyesine %0.70 oranında yükselerek başlamasına ve Cari Açık verisinin de beklentilere paralel gelmesine rağmen günü %0.73 değer kaybederek 78.966 puanda tamamladı. Banka Endeksi %1.21, Sanayi Endeksi de %0.27 geriledi. Hafta başından itibaren 4 gündür aralıksız satış baskısı altında kalan Borsa İstanbul toplam %3.9 düşerken, Banka Endeksi %6.0 oranındaki sert değer kaybı öncü oldu  Sanayi Endeksi de %2.3 geriledi. 
   
Cari açık iç talepte yavaşlama, dış ticaret açığındaki azalma ve altın ticaretinde ithalatın azalmaya devam etmesi ile düşüşünü sürdürerek, ilk yedi ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 azalışla 26.77 milyar dolara geriledi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ve TCMB Başkanı Başçı'nın piyasalarda yön belirleyecek yeni bir mesaj vermemesine karşın Borsa İstanbul dün USD bazında ortalama %1.3 düştü ve Avrupa Birliğinin yeni yaptırımlar uygulama kararı aldığı Rusya ile birlikte gelişen ülke piyasalarında günün en çok kaybettireni oldu. TRY ise USD karşısında %0.4 oranında gerileyerek Kolombiya ve Brezilya para birimleri ile birlikte günün en çok düşen para birimi oldu. Diğer yandan Türkiye CDS'leri 176-177 seviyesinde yatay kaldı, gösterge 2 ve 10 yıllık tahvil faiz oranları ortalama 5 baz puan gerileyerek sırasıyla %8.99 ve %9.11 seviyelerinde kapandı. 
   
Hafta başından itibaren bakıldığında Kırılgan 5'li olarak sınıflanan Brezilya, Endonezya, G.Afrika, Hindistan ve Türkiye borsaları (Hindistan hariç) en çok değer kaybeden ilk 9 borsa arasında yer alıyor. Bu durum, hafta ortasından itibaren vurguladığımız üzere, sadece Türkiye'ye özgü nedenlerden değil, küresel risk iştahındaki bozulmadan kaynaklanıyor. Özellikle San Francisco Fed tarafından yayımlanan rapor sonrasında bozulan risk iştahı, beta katsayısı en yüksek olan Türk para ve sermaye piyasalarını en fazla olumsuz etkilemiş görünüyor. Teknik açıdan bakıldığında da 79.500 desteğinde tutunan ve 80.000 seviyesinin hemen üzerine kadar tepki veren endeksin, aynı hızla bir gün içinde yeniden 79.500 desteğinin altına gerilemesi alıcıların oldukça zayıf olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle yeniden 79.500 desteğinin üzerine yükselemediği sürece endeksin zayıf seyrinin devam edeceği anlaşılıyor.
   
Bugün Asya borsalarında yatay hafif olumlu bir tablo olduğu gözleniyor. ABD vadelileri %0.10 artıda işlem görüyor, Avrupa borsalarının ise %0.20 alıcılı açılması bekleniyor."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)