E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasaları Facebook vurdu---

Küresel piyasaları Facebook vurdu

Küresel piyasaları Facebook vurdu
20 Mart 2018 - 09:06 borsagundem.com

Facebook'un kullanıcıların verilerine erişim sağlanacağına izin verdiğine yönelik haberler tepkilere neden oldu ve küresel piyasalar geriledi

Asya borsaları Facebook'un kullanıcıların verilerine erişim sağlanmasına izin verdiğine yönelik haberlerin ardından gelen eleştiriler ve daha sıkı düzenleme endişelerinin etkisiyle yatırımcıların yüksek seyreden ABD teknoloji hisselerinden kar alımları sonucu geriledi.

Bu düşüş yatırımcıların Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu haftaki faiz kararının ardından düzenleyeceği ilk basın toplantısını beklediği ve ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni koruyucu
ticaret önlemleri devreye alabileceğine dair endişelerin yaşandığı bir ortamda geldi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını dolar cinsi izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4 geriledi.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1 düşüş kaydetti.

Asya borsalarının yanı sıra ABD'nin S&P 500 endeksi yüzde 1.42, Nasdaq Composite ise ise yüzde 1.84 geriledi. Her iki endeks de beş haftanın en kötü günlük performansını kaydetti. Facebook , ABD'li ve Avrupalı parlamenterlerin Trump'ın seçim kampanyası üzerinde çalışan veri analiz firması Cambridge Analytica'nın 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerine nasıl erişim sağladığını açıklama talepleriyle karşı karşıya kalmasıyla yüzde 6.8 geriledi.

Bunlara ek olarak Trump'ın ithal çelik ve alüminyum için gümrük vergisi getirmesi sonrası ticaret savaşı olabileceği endişeleri de piyasalara gölge düşürüyor.

DÖVİZ

Euro işlemcilerin Avrupa Merkez Bankası'nın düşünülenden daha önce faiz oranlarını
yükselteceği yönündeki iddialarını yeniden gündeme getirdiğinde elde ettiği dünkü kazanımlarını
sürdürüyor. Euro dün yüzde 0.4 yükseldikten sonra 1.2336 dolarda bulunuyor.
Euro, ECB politika yapıcılarının tartışmalarını üç yıl içinde 2.5 trilyon euro satın aldıktan sonra faiz oranlarının ne kadar sert yükselmesi gerektiğine ve tahvil alım programını nasıl sona erdireceğine yönelttiğini belirten kaynaklara dayandırılan Reuters haberinden destek buldu.
Sterlin AB ile İngiltere arasında Brexit sonrası 21 aylık geçiş süreci ve bu anlaşmada İrlanda ile "sert sınır" denilen uygulamadan kaçınılması için potansiyel bir çözüm bulunacağı konusunda anlaşmaya varmasıyla dolar karşısında bir ayın zirvesini gördükten sonra yüksek seyir izliyor.
Sterlin 1.4088 dolar ile 16 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesine yükseldikten sonra 1.4024 Dolar ile yatay seyrediyor.
Euro ve sterlindeki güçlenme dolarda baskı yaratıyor. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün gün içinde 90.435 civarına yükseldikten sonra gerileyerek 89.851'de bulunuyor.
Piyasa katılımcıları Fed'in yarın sona erecek iki günlük toplantısının ardından istihdam piyasasının sıkılaşmasıyla ilerleyen aylarda daha hızlı faiz artışı sinyali verip vermeyeceğini merak ediyorlar.
Reuters anketine katılan 104 analistin tamamı Fed'in Çarşamba günü faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 1.5 ile yüzde 1.75 aralığına yükselteceğini tahmin ediyor.

PETROL

Petrol fiyatları Ortadoğu'da gerilimlerin etkisiyle yükseldi ancak ABD'de artan üretim ve oynak hisse senedi piyasası kazanımlarını sınırladı. Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 0.3 artışla varil başına 66.26 dolarda bulunuyor. 

ALTIN

Altın dün gördüğü iki haftanın dip seviyesinden toparlandıktan sonra yüksek seyir izlerken, işlemciler ABD para politikasının yılın geri kalanındaki seyrini belirlemek için günün ilerleyen saatlerinde başlayacak ve iki gün sürecek Fed toplantısını bekliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1 Mart'tan bu yana en düşük seviyesi olan 1,307.51 doları gördükten sonra 1,316.44 dolar ile yatay seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)