E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasaları enerji hisseleri yukarı taşıyor---

Küresel piyasaları enerji hisseleri yukarı taşıyor

Küresel piyasaları enerji hisseleri yukarı taşıyor
10 Mayıs 2018 - 08:48 borsagundem.com

ABD'nin İran'la olan nükleer anlaşmadan çekilmesiyle birlikte petrol fiyatlarındaki yükseliş enerji hisselerine alım getirdi

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilmesinden sonra ham petrol fiyatlarının yükselmesiyle enerji hisseleri öncülüğünde yükseldi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları bu sabah yüzde 0.6, Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.3 yükseldi. Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.5 ve Şanghay yüzde 0.2 yükseldi.
Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0.8 artışla varil başına 77.82 dolara yükselerek, Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü ve kazanımlarını yaklaşık yüzde 3 artırdı.
Ancak, yıpranmış gelişmekte olan piyasa yatırımcıları, Malezya'daki seçimden sonra başka bir şaşkınlık yaşadılar.
Keedi derecelendirme kuruluşu Moody's, Malezya'da eski başbakan Mahathir Mohamad liderliğindeki muhalefet partileri ittifakının genel seçimleri kazanarak iktidar koalisyonunu şaşırtmasından sonra ülkenin alışılmadık durumda olduğunu belirtti.
Malezya para birimi ringgit, yüzde 2'den fazla düşüş gösterdi ve Malezya kredi iflas takası primleri yükseldi.
Enerji hisseleri ham petrol fiyatlarının üç buçuk yılın zirvesine yükselmesiyle artış kaydetti. Yatırımcılar ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesinin Orta Doğu'da gerilimi artıracağını ve petrol arzını sınırlayacağını düşünüyorlar. 

DÖVİZ

Dolar ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirilerinin psikolojik seviye olan yüzde 3'ün üzerine çıkmasıyla değer kazanırken, yatırımcılar günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ve enflasyonda hızlanmaya işaret edebilecek ABD tüketici fiyatları verisine odaklandı.
Doların başlıca para birimlerinden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks 93.42 ile dört buçuk ayın zirvesini gördükten sonra 93.02'de bulunuyor.
TSİ 1530'da açıklanacak olan ABD tüketici fiyatlarının Nisan ayında, Mart'taki yüzde 2.1'den, bir yıldan uzun sürenin en yükseği olan yüzde 2.2'ye çıkması bekleniyor. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri yüzde 3'ün üzerine çıkarak 2014'de gördüğü zirve seviye olan 3.041'e yaklaştıktan sonra yüzde 2.998'de bulunuyor. Dolar yen karşısında hafif değişim göstererek 109.73'de bulunuyor ancak 2 Mayıs'ta gördüğü üç ayın zirvesi olan 110.05 seviyesine yakın seyrediyor. Sterlin pazartesi günü gördüğü dört ayın dip seviyesinin üzerinde bulunurken, işlemciler İngiltere Merkez Bankası'nın bugün yapacağı toplantıda faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyor.

PETROL

Petrol fiyatları piyasanın zaten sıkılaştığı bir ortamda işlemcilerin ABD'nin başlıca ham petrol ihracatçısı İran'a yeni yaptırım getirme ihtimaline kendilerini alıştırmasıyla birçok yılın zirve seviyesine yükseldi.
ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan çekildiğini ve İran'a yaptırımları tekrar başlatacağını açıklayarak Ortadoğu'da yeni çatışma ihtimalini artırdı ve küresel petrol arzı görünümü hakkında belirsizlik yarattı.
Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı 77.80 doların üzerine çıkarak Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. 

ALTIN

Altın fiyatları güçlü ABD hazine tahvil getirilerinin desteğiyle doların bu yılın zirve seviyesine yaklaşması ardından yatay seyir izlerken, yatırımcılar ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan çekilme kararının daha fazla etkilerine yönelik tetikte bekliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,313.94 dolara yükseldi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)