E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda toparlanma görüldü---

Küresel piyasalarda toparlanma görüldü

Küresel piyasalarda toparlanma görüldü
06 Mart 2018 - 09:35 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma getireceği gümrük vergisi nedeniyle sarsılan piyasalar toparlanma eğilimine girdi

Asya borsaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından siyasi müttefiklerinin artan baskısıyla karşılaşması yatırımcıların yakında bir ticaret savaşı olacağı endişelerini azaltmasıyla kayıplarının bir kısmını toparladı. Ayrıca Almanya'da bir koalisyon hükümetinin kurulmasının euroya destek vermesi ve İtalya'da nihai sonuca ulaşmayan seçimlerin ülke tahvil ve hisse senetlerinde sınırlı satış baskısına yol açması da riskten kaçınmanın azalmasını sağlayarak, olumlu algıya destek oluyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.49 yükselirken, Japonya'nın Nikkei endeksi dün beş ayın dip seviyesini gördükten sonra yüzde 2.3 yükseldi. Wall Street, Trump'ın geçen hafta Perşembe günü ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getireceğini açıklaması sonrasında aldığı tüm kayıpları telafi etti. Temsilciler Meclis Başkanı Paul Ryan ve Temsilci Kevin Brady de dahil olmak üzere önde gelen Cumhuriyetçiler, Trump'a gümrük vergilerini yeniden gözden geçirmesi için baskıyı artırdılar.

DÖVİZ

Dolar ABD Başkanı Donald Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getirme planının gündeme getirdiği ticaret savaşı endişelerinin azalmasıyla yen karşısında yükseldi. Dolar küresel ticaret savaşı endişeleriyle güvenli liman yen karşısında 16 ayın dip seviyesini görmüştü. Ancak Trump'ın gümrük vergilerini uygulama planlarını geri çekmeye yönelik baskıların artması ve piyasa katılımcılarının gümrük vergilerini, sert bir politika önerisinden çok bir müzakere taktiği olarak görmesiyle endişeler azaldı. Dolar yen karşısında yüzde 0.1 artışla 106.30'a yükseldi ve Cuma günü 105.24 ile gördüğü 16 ayın dip seviyesinden toparlanmasını sürdürüyor. Euro ise İtalya'daki nihai sonuçları açıklanmayan seçimlerin ardından aldığı kayıpları telafi ettikten sonra yüzde 0.2 artışla 1.2354 dolara yükselirken, Almanya'da bir koalisyon hükümetinin kurulmasının politik belirsizliği azaltmasından destek buluyor. İtalya'da sağ kanat ve euro karşıtı partilerin beklenenden daha fazla destek aldığı ve hiçbir siyasi parti grubunun parlamentoda çoğunluk oluşturamadığı seçim sonuçlarının piyasalardaki negatif etkisi, Almanya'da Sosyal Demokratların Başbakan Angela Merkel'in muhafazakarları ile koalisyon hükümeti kurarak Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki belirsizlik dönemini sona erdirmesiyle dengelendi.

PETROL

Petrol fiyatları, güçlü talebe yönelik tahminler ve OPEC ülkelerinden bakanların, piyasayı canlandırmak amacıyla küresel petrol üreticileriyle yaptıkları üretimi kısma anlaşmasını güçlü şekilde sürdürme çağrısıyla art arda üçüncü günde de yükseldi. Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 0.11 artışla varil başına 65.61 dolarda bulunuyor. 

ALTIN

Altın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getirme planının küresel ticaret savaşı başlatacağı endişelerini gündeme getirdiği bir ortamda doların kırılgan seyir izlemesi ve yatırımcıların kısa vadeli pozisyonlarını kapatmalarıyla yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.2 artışla 1,322.55 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)