E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda TL etkili oluyor---

Küresel piyasalarda TL etkili oluyor

Küresel piyasalarda TL etkili oluyor
14 Ağustos 2018 - 08:48 borsagundem.com

Küresel piyasalar Türk Lirası'ndaki durulma ile hafif ivme kazandı

Asya borsaları TL'deki değer kaybının etkilerinin azalmasıyla yeniden ivme kazanmaya çalışsa da Çin'de açıklanan ve beklentilerin altında kalan ekonomik veriler risk iştahının güç kaybetmesine yol açtı.

Çin'de perakende satışlar, sanayi üretimi ve kentsel yatırımlar, Temmuz ayında beklentilerin altında açıklandı. Bu veriler Çin'de daha fazla ekonomik desteğe ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.
Çin'deki 300 büyük hisseyi izleyen CSI 300 endeksi yüzde 0.7 gerileyerek, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi üzerinde baskı yarattı. MSCI endeksi yüzde 0.25 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi seans başındaki kazanımlarını yüzde 1.9'a artırırken, Avustralya borsası yüzde 0.7 yükseldi.

Yatırımcılar Wall Street'deki düşüşlerin sınırlı olmasında destek buldu. Dow Jones endeksi yüzde 0.5, S&P 500 yüzde 0.4 ve Nasdaq yüzde 0.25 geriledi. 

DÖVİZ

Euro TL'nin değer kaybetmesi ve Türkiye'deki ekonomik sorunların Avrupa bankalarına zarar verebileceği ve diğer gelişmekte olan ekonomilere sıçrayabileceği endişeleriyle dolar ve İsviçre frankı karşısında bir yılın dip seviyesine yakın seyrediyor. Yatırımcılar TL'deki düşüşün, cari açığı yüksek olan ve yabancı sermayeye bağımlı olan diğer gelişmekte olan ekonomilerden sermaye çıkışlarına yol açabileceği konusunda endişeli. Euro dün 1.1365 dolar ile 13 ayın dip seviyesini gördükten sonra hafif değişim göstererek 1.1400 dolarda bulunuyor.
Yatırımcılar güvenli liman frankına yöneldiler. Euro/frank paritesi dün 1.1288'e gerileyerek frankın bir yılın en değerli seviyelerine geldiğini gösterdikten sonra bugün 1.1335 seviyesinde bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları dünyanın başlıca ham petrol ihracatçılarından Suudi Arabistan'ın pazardaki arz fazlasını önlemek için üretim kısıntısına gittiğini teyit eden OPEC raporunun ardından yükseldi.
Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.3 artışla 72.81 dolara yükseldi. Suudi Arabistan, Temmuz ayında OPEC'e üretimi günde 200,000 varil düşürerek 10.288 milyon varil seviyesine indirdiğini açıklamıştı. OPEC'in dün yayınlanan ve ikincil kaynaklardan gelen verilerin kullanıldığı aylık raporu, Suudi Arabistan'ın üretim kesintisini doğruladı. İşlemciler ham petrol fiyatlarındaki yukarı
hareketi raporun tetiklediğini belirttiler.

ALTIN

Altın fiyatları psikolojik seviyenin altına inilmesiyle tetiklenen alımlar sonrası dün gördüğü 18 ayın dip seviyesinden toparlandı. Altındaki bu paralel doların 13 ayın zirvesinden gerilemesine parlel olarak gerçekleşti. Spot altının ons fiyatı dün 1,191.35 dolar ile 30 Haziran 2017'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra bugün yüzde 0.2 artışla 1,195.77 dolara yükseldi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)