E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda risk iştahı devam ediyor---

Küresel piyasalarda risk iştahı devam ediyor

Küresel piyasalarda risk iştahı devam ediyor
16 Ocak 2018 - 08:52 borsagundem.com

ABD borsaları tatil nedeniyle işlem görmediği dün Asya piyasaları yükseliş yaşadı

Asya borsaları ilk işlemlerdeki hafif kayıplarından toparlanarak yükselirken; euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gevşek para politikasını sıkılaştırmaya hazırlandığı beklentilerinin artmasıyla üç yılın zirvesine yakın seyrediyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  yüzde 0.4 yükseldi. ABD piyasaları dün tatil dolayısıyla kapalıydı. Avustralya borsası madencilik hisselerinin düşük seyir izleyen Çin demir cevheri fiyatlarının baskısı altında kalmasıyla yüzde 0.3 geriledi. Madencilik devleri BHP Billiton Ltd ve Rio Tinto Ltd'nin her birinin yüzde 1'den fazla gerilemesiyle madencilik endeksi yüzde 0.8 düştü. Japonya'nın Nikkei endeksi yenin yükselişine ara vermesiyle yüzde 0.8 yükselirken, şirket bilançolarının güçlü olacağına ilişkin beklentiler risk iştahını destekledi.

DÖVİZ

Euro bölgesinin ekonomik görünümüne ilişkin iyimserlik ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gevşek para politikasını sıkılaştırmaya hazırlandığı beklentilerin desteğiyle dün değer kazanan euro bugün geriledi. Estonya merkez bankası başkanı ve ECB faiz oran belirleyicisi Ardo Hansson bir Alman gazetesine yaptığı açıklamada, ekonominin ve enflasyonun beklendiği gibi gelişmesi durumunda ECB'nin Eylül ayından sonra bir adımla 2.55 trilyon euroluk tahvil alım şemasını sona erdirebileceğini belirtti. Bu açıklamalar ECB'nin aşırı gevşek para politikasını sıkılaştırmaya hazırlandığı beklentilerini destekledi. Euro yüzde 0.1 düşüşle 1.2253 dolara gerileyerek dün gördüğü Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviye olan 1.2296 dolardan uzaklaştı. Yatırımcılar, euronun kısa vadede değer kazanmasını beklediklerini belirttiler. Dolar endeksi dün Ocak 2015'ten bu yana en düşük seviye olan 90.279'u gördükten sonra bugün 90.540 seviyesinde bulunuyor. Dolar, piyasaların küresel toparlanmanın ABD büyümesini aşacağına ve ECB liderliğindeki diğer büyük merkez bankalarının gevşek para stratejisini beklenenden daha hızlı bir şekilde sıkılaştırmaya teşvik edeceğine gittikçe daha fazla güvenmesiyle değer kaybetti.

PETROL

Brent ham petrol fiyatları son dönemdeki kazanımlarını pekiştirirken, petrol piyasasının 2014'teki düşüşünden bu yana görmediği 70 dolar seviyelerinde bulunuyor. Petrol fiyatları, OPEC ülkelerinde ve Rusya'daki üretim kısıntılarının yanı sıra, sağlıklı küresel ekonomik büyümenin etkisiyle artan talepten destek buldu. Uluslararası gösterge Brent ham petrolünün varil fiyatı, dün Aralık 2014'den bu yana en yüksek seviye olan 70.37 doları gördükten sonra bugün yüzde 0.36 düşüşle 70.01 dolara geriledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın önderliğindeki OPEC üyesi olmayan ülkeler geçen yıl Ocak ayından bu yana üretimlerini günde 1.8 milyon varil azaltarak fiyatların yükselmesini sağladı. Bu yılın sonuna kadar sürmesi planlanan üretim kısıntısı ham petrol fiyatlarının Aralık başından bu yana yaklaşık yüzde 15 yükselmesini sağladı.

ALTIN

Altın fiyatları, doların üç yılın dip seviyelerine yakın seyretmesiyle dün gördüğü dört ayın zirvesine yakın seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,344.44 dolar ile 8 Eylül'den bu yana zirveyi gördükten sonra yüzde 0.1 artıda 1,341.28 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie16 Ocak 2018 13:08

    Küresel piyasaları bilmem ama bizim bugünlerde pek iştahım yok. Kabızlık ve halsizlik de var. Havalardan herhalde.