E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda Fed etkisi---

Küresel piyasalarda Fed etkisi

Küresel piyasalarda Fed etkisi
28 Temmuz 2016 - 17:03 borsagundem.com

Uluslararası piyasalar, Fed'in dün gerçekleştirdiği toplantı sonrası yapılan açıklamaları satın alıyor

Fed'in dünkü toplantısından sonra yaptığı açıklamanın yansımaları küresel piyasalarda etkili olmaya devam ediyor. Dolar, ABD merkez bankasının faiz artırımına giderken temkinli bir yaklaşım içinde olacağına ilişkin iyimserlikle birlikte kayıplarını genişletirken, gelişen piyasa para birimleri değer kazandı ve altın ralli yaptı.

Dolar, Fed'in Temmuz ayı gözden geçrimesinin ardından 2016 yılında faiz artırımı olasılığının yüzde 50'nin altında kalması ile birlikte kayıplarını genişletti ve 16 önemli para biriminin üçü dışında tümü karşısında değer yitirdi. Güney Kore para birimi won Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve altın yükselişini üçüncü güne taşıdı. Facebook Inc., satışlarındaki yüzde 59'luk artışın ardından ralli yaptı. Bankalar, Lloyds Banking Group Plc'nin 3,000 kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıklaması ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının karları ve temettüleri olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunmasının ardından, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük etti.

Olumlu çıkan şirket karları ve merkez bankalarının ekonomik büyümeyi desteklemek için adım atacağına ilişkin işaretler, küresel hisse senetlerinin Mart ayından bu yana en güçlü aylık kazancına yönelmesine neden oldu. Fed yetkilileri dünkü toplantıda, ABD ekonomisine yönelik risklerin azaldığına dikkat çekti, ancak politika yapıcılar, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının (Brexit) etkilerinin henüz tam anlaşılamaması dolayısıyla temkinli bir tutum takınarak faizde değişikliğe gitmedi. 

Swiss Luzerner Kantonalbank AG traderı Benno Galliker, "Fed'in yorumları beklenenden daha az şahindi," dedi ve "Bu yıl bir faiz artırımı olacak, ancak Eylül ayından sonra Hisse senedi piyasalarınının önümüzdeki birkaç hafta boyunca yukarı gitmesi için potansiyeli var" şeklinde görüş bildirdi.

Fed Başkanı Janet Yellen defalarca Fed'in faizi muhtemelen kademeli bir şekilde artıracağını söyledi, ancak piyasa volatilitesi ve istihdam artışında beklenmedik düşüş dolayısıyla bu adım henüz atılamadı. Japonya'da, traderlar, Başbakan Shinzo Abe'nin dün ekonomiyi desteklemek için açıkladığı 28 trilyon yenin üzerindeki (267 milyar dolar) mali teşvik paketinin ardından, Cuma günü sona erecek olan Japonya Merkez Bankası politika toplantısını bekliyor.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, önceki iki seansta yüzde 0.4 kaybettikten sonra, New York saati ile 08:15'te yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu. Endeks 18 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. (Bloomberg)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)