E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda endişe hakim---

Küresel piyasalarda endişe hakim

Küresel piyasalarda endişe hakim
13 Kasım 2018 - 08:07 borsagundem.com

Küresel piyasalar düşen petrol fiyatları ve teknoloji hisselerine gelen satışlarla satıcılı seyretti

Asya borsaları Wall Street teknoloji hisselerindeki düşüş ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin baskısıyla düşüş kaydederken, Avrupa'daki siyasi riskler yatırımcıların riskli varlıklardan uzak durmasıyla doları destekledi. ABD'de şirket bilanço büyümesinin zirveye ulaşma ihtimali, azalan küresel talep ve ABD'de daha hızlı faiz artışları gibi olası endişeler geçen ay küresel yatırımcıları endişelendirerek, yıl sonundan önce paralarını çekmeye sevk etti.
MSCI Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları endeksi yüzde 1.4 düşüşle bir buçuk haftanın dip seviyesine geriledi.
Japonya'nın Nikkei endeksi Apple'ın üç tedarikçisinin iPhone satışlarında düşüşe işaret eden uyarılar yayınladıktan sonra iPhone parçaları tedarikçileri ve elektrikli makine üreticileri hisselerindeki kayıpla yüzde 3.2 geriledi. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq yüzde 2'den fazla geriledi. 

DÖVİZ

Dolar yatırımcıların Avrupa'daki siyasi belirsizlikler ve küresel ekonomik yavaşlama endişelerinin etkisiyle riskli varlıklardan kaçınmalarıyla güvenli liman akışlarından destek bularak başlıca para birimleri karşısında 16 ayın zirve seviyesinin hemen altında seyrediyor.
ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimleri, Brexit konusunda anlaşma olmaması endişeleri ile Roma ve Avrupa Birliği arasında İtalya'nın açığı artıran bütçesi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle yatırımcıların güveni zedelendi. Bunlara ek olarak, şirket bilanço büyümesinin artan borçlanma maliyetleri ile zirveye ulaştığı görüşleri bulunuyor.
Fed güçlenen ekonomide ücret baskısının artmasıyla faizleri Aralık ayında 25 baz puan, 2019 ortasına kadar ise iki defa daha artırmayı planlıyor. CME grubunun FedWatch verilerine, Fed'in Aralık ayında faiz artırımı yapma olasılığı yüzde 75.
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün 97.69 ile gördüğü 16 ayın zirvesinin biraz altında 97.60'da işlem görüyor.

PETROL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın OPEC'e arz kısıntısına gitmemesi için baskı yapmasının ardından yaklaşık yüzde 1 geriledi.
Trump Twitter üzerinde yaptığı açıklamada OPEC'e atıfta bulunarak, "Umarım Suudi Arabistan
ve OPEC petrol üretimini azaltmayacak... Petrol fiyatları arza bağlı olarak daha düşük olmalı"
dedi.
Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.9 düşüşle 69.47 dolara gerilerken, ABD hafif ham petrolü yüzde 1.3 düşüşle 59.15 dolara geriledi. 

ALTIN

Altın fiyatları dün güçlü doların baskısıyla bir aydan uzun sürenin dip seviyesine geriledikten sonra bugün yatırımcıların düşük fiyatlara başvurmasıyla hafif yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.3 artışla 1,204.22 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)