E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda endişe hakim---

Küresel piyasalarda endişe hakim

Küresel piyasalarda endişe hakim
23 Ekim 2018 - 08:05 borsagundem.com

ABD'li şirketlerin karlılıklarına ilişkin endişeler piyasaları baskı altına aldı

Asya hisse senedi piyasaları ABD'de bilanço dönemi endişelerinin Wall Street'in düşüş kaydetmesine neden olmasıyla gerilerken, Suudi Arabistan'ın diplomatik izolasyonu, İtalya'nın bütçesi ve Brexit görüşmelerine ilişkin endişelerden kaynaklanan negatif etmenler risk iştahını sınırladı. Asya borsaları satış baskısı nedeniyle Çin yönetiminin ekonomiyi destekleyeceği umutları öncülüğünde önceki iki seansta kaydettiği kazanımları geri verdi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları yüzde 1.3 geriledi.
Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 2.5 geriledi ve bir buçuk yılın dip yılın seviyesini görmeye hazırlanıyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2.3 geriledi. S&P 500 endeksi küresel büyümeye yönelik endişelerin olduğu bir ortamda yatırımcıların bilançolara temkinli yaklaşmasıyla yüzde 0.43 geriledi. Beklentilerin üzerinde gelen bazı bilançolara ilişkin iyimserlik dünyadaki artan politik belirsizlik nedeniyle azaldı.
Yatırımcılar diğer bir taraftan da gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi hakkında gelen açıklamaları izliyorlar.
ABD Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan'ın, Kaşıkçı'nın İstanbul'daki konsolosluk binasında öldürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamadan tatmin olmadığını belirtti. Trump, Suudileri ekonomik olarak cezalandırmak konusunda isteksiz davrandı. Ancak Suudi Arabistan, olayda veliaht prens Muhammed bin Salman'ın sorumluluğu olmadığını bildirirken, pek çok yetkili Riyad'ın söylemlerine şüpheyle yaklaştı. 

DÖVİZ

Euro ve sterlinin İtalya'nın bütçe harcamaları ve İngiltere Başbakanı Theresa May'in şu anda duraksayan Brexit görüşmelerinin akıbetine dair şüphelerden dolayı değer kaybederken, belirsizlik zamanlarında güvenli liman olarak görülen yen de dolar karşısında yükseldi.
Dolar riskten kaçınan yatırımcıların Asya borsalarından uzaklaşmasıyla Asya borsası işlemlerinde yen karşısında yüzde 0.21 düşüşle 112.55'e geriledi. Sterlin dün yüzde 0.83 düşüşle yüzde bazında 21 Eylül'den bu yana en sert düşüşünü kaydettikten sonra bugün 1.2960 ile yatay seyrediyor.
Euro İtalya'nın serbest harcama öngören bütçesine ilişkin endişenin duyarlılığı artırmasıyla 1.1453 dolara geriledi. Dolar endeksi 96.02 ile yatay seyrediyor.

PETROL

İran'ın ham petrol ihracatına yönelik gelecek ay devreye girecek ABD yaptırımları öncesinde temkinlilik sürmesine rağmen, petrol fiyatları Suudi Arabistan'ın enerji piyasalarında "sorumlu bir rol" oynama sözü vermesinin ardından geriledi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 79.62 dolara yükseldi. ABD İran'ın petrol ihracatını sınırlamaya yönelik yaptırımlarını 4 Kasım'da devreye alacak.

ALTIN

Altın fiyatları Asya borsalarının gerilemesi, Suudi Arabistan ve Batı ülkeleri arasındaki siyasi gerilimler, Brexit'e ilişkin belirsizlik ve İtalya'nın bütçe sorunlarıyla hafif yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.2 artışla 1,223.66 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)