E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda ABD düşüşü---

Küresel piyasalarda ABD düşüşü

Küresel piyasalarda ABD düşüşü
22 Ocak 2018 - 09:03 borsagundem.com

ABD'de hükümetin kapanması borsalara negatif yansıdı

ABD borsa vadeli işlemleri, Asya borsaları ve dolar ABD'de Başkan Donald Trump ile Demokratlar arasında göçmen politikaları hakkındaki görüş ayrılığı nedeniyle kamu hizmetlerinin ödeneksizlikten durdurulması sonrası geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.2 ekside bulunuyor. S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.1 gerilerken, ABD'nin Hazine tahvil getirileri yükseldi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi yüzde 2.672'ye kadar yükselerek üç buçuk yılın zirvesini gördü. ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin Senato liderleri kamu hizmetlerinin iki gün önce durmasına neden olan anlaşmazlığın çözümü için dün görüştüler. Ancak Senato'da kamu hizmetlerine geçici ödenek ayrılması için bugün TSİ 09.00'da yapılması planlanan oylama iptal edilerek TSİ 20.00'ye alındı. Bu durumda ABD piyasaları açıldığında federal hükümet hizmetleri hâlâ askıda olacak. Devlet hizmetlerinin kısa süreli askıya alınmasının yakın vadede ekonomiye asgari etkisi olması beklense de, uzmanlar Washington'daki anlaşmazlığın uzun sürmesi halinde yatırımcıların ABD varlıklarına ilgisinin azalabileceğine dikkat çekiyorlar.

DÖVİZ

Dolar bugünkü işlemlerde ABD'de kamu hizmetlerinin ödeneksizlikten askıya alınması kaynaklı kayıplarını ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişin desteğiyle kısmen geri kazandı. ABD'de federal devletin kamu hizmetleri Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında göç ve sınır güvenliği politikaları hakkında çözümlenemeyen anlaşmazlık nedeniyle durduruldu. İki parti son anda bir araya getirdikleri geçici kaynak tahsisi tasarısı üzerinde uzlaşıya varamadı ve kamu hizmetleri Cuma gece yarısı askıya alındı. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks seans başında 90.155'e kadar geriledikten sonra yüzde 0.1 artıya geçerek 90.657'ye çıktı. Endeks Perşembe günü gördüğü üç yılın dip seviyesi olan 90.113'ün üzerinde tutunmayı başardı. Euro ise 1.2275 dolara kadar geriledikten sonra 1.2227 dolarda yatay seyrederken, Çarşamba günü gördüğü üç yılın zirvesi olan 1.2323 doları tekrar yakalayamadı.

PETROL

Petrol fiyatları Suudi Arabistan'dan gelen üretim kısıntısı anlaşmasına taraf ülkelerin işbirliğini 2018'den sonra da sürdüreceği açıklamasının ardından yükseldi. İşlemciler güçlü küresel ekonomik büyüme ve ABD'de petrol kuyusu sayısındaki azalmanın da fiyatları desteklediğini belirttiler. Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.4 artıda 68.9 dolarda bulunuyor. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) lideri Suudi Arabistan'ın Enerji Bakanı Khalid al-Falih Pazar günü yaptığı açıklamada sene sonuna kadar devam etmesi kararlaştırılan arz kısıntısına taraf ülkelerin anlaşmanın süresi dolduktan sonra da işbirliğini sürdüreceğini ifade etti. ABD'de yeni sahalarda açılan petrol kuyusu sayısı Cuma günü yayımlanan verilere göre 19 Ocak'ta sona eren haftada beş adet gerileyerek 747'ye indi.

ALTIN

Altın fiyatları ABD'de kamu hizmetlerinin ödenek konusundaki siyasi anlaşmazlık nedeniyle askıya alınması sonrası dolardaki sınırlı değer kaybına paralel olarak yatay seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı geçen haftanın tamamını yüzde 0.5 düşüşle kapattıktan sonra bugün 1,331.57 dolarda yatay seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)