E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalara ticaret savaşı darbesi---

Küresel piyasalara ticaret savaşı darbesi

Küresel piyasalara ticaret savaşı darbesi
05 Mart 2018 - 10:10 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın ticaret savaşlarına ilişkin olarak aldığı kararlar hisse piyasalarını negatif etkiliyor

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın ithal çelik ve aluminyuma gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından küresel bir ticaret savaşı başlayacağı endişeleriyle geriledi. Euro ise İtalya'daki seçimlerden kurulu düzen karşıtı siyasi hareketin hükümet kurabileceği endişesiyle dalgalı seyir izliyor. Geçen haftanın tamamında yüzde 2'nin üzerinde gerileyen Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.7 gerileyek Şubat ortasından bu yana en düşük seviyeye indi. Yatırımcılar Trump'ın gümrük vergisi kararına diğer ülkelerin cevap vereceğinden ve misilleme politikalarının ticaret savaşına dönüşeceğinden endişe ediyor. Avrupa'nın üçüncü büyük ekonomisi İtalya'da dün yapılan genel seçimlerin ilk sonuç tahminlerine göre hiçbir siyasi ittifak parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı, seçmenler muhalif ve uç partilere yöneldi. Nihai sonuçlar tahminler doğrultusunda açıklanırsa hükümet için uzlaşı kurulması aylar alabilir. Seans boyunda dalgalı seyreden euro, İtalya'daki seçimlerden ortak para birimi bölgesine karşı 5 Yıldız Hareketi'nin en büyük siyasi parti olarak çıkmasının ardından dolar karşısında iki haftanın en yüksek seviyesi olan 1.2365'ten 1.2323'e geriledi. Ancak Almanya'da Sosyal Demokratların, Başbakan Angela Merkel ile koalisyon kurulmasına güçlü destek vermesi ve seçimlerin beş ay ardından hükümetin kurulmasına kapıyı aralaması euroya destek oluyor.

DÖVİZ

Euro İtalya'daki genel seçimlerde ortak para birimi karşıtı siyasi partinin beklenenden daha fazla destek aldığına ve hiçbir siyasi parti grubunun parlamentoda çoğunluk oluşturamadığına işaret eden ilk sonuçların ardından kaydettiği kayıpları kısmen telafi etmesine karşılık kırılgan seyrediyor. Almanya'da Sosyal Demokratların Merkel'in muhafazakarlarıyla koalisyona güçlü destek vermesi ise euroyu destekliyor. Geçen hafta Perşembe günü 1.21454 dolara kadar gerileyerek yedi haftanın dip seviyesini gören euro, bugün 1.2333 dolar ile Cuma günü ABD piyasaları kapanış seviyesinin biraz üzerinde bulunuyor. İşlemciler ise ABD'nin geçen hafta açıkladığı ithal çelik ve aluminyuma gümrük vergisi kararının ardından ABD'nin ticaret ortaklarından misilleme gelebileceği endişesiyle baskı altında bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları OPEC ile ABD'li kaya petrolü şirketleri arasında bugün yapılacak toplantı öncesinde, tarafların piyasadaki arz fazlasını nasıl ortadan kaldıracaklarını ele alacakları beklentisiyle yükseldi. Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 0.7 yükselerek 64.8 dolara çıktı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, ABD'nin Houston kentinde düzenlenen sektör fuarı esnasında OPEC temsilcileri ile ABD'li kaya petrolü üreticilerinin görüşme düzenleyeceğini açıklamıştı. ABD'nin 2010'ların başından bu yana artan kaya petrolü üretimi OPEC'in küresel petrol arz ve stok fazlasını azaltma ve dolayısıyla fiyatları yükseltme politikası önünde engel teşkil ediyor. 

ALTIN

Altın fiyatları ABD'nin ithal çelik ve aluminyuma gümrük vergisi kararının ardından diğer ülkelerin de benzer adımlar atacağı endişeleriyle doların baskı altında kalmasına paralel değer kazandı. İtalya'daki seçimler kaynaklı belirsizlik de altın talebini destekliyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı bugün 1,327.03 dolara çıkarak 27 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.3 artıda 1,326.41 dolarda bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)