E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar yükselişte---

Küresel piyasalar yükselişte

Küresel piyasalar yükselişte
12 Ekim 2017 - 09:39 borsagundem.com

Fed tutanaklarının açıklanması ile birlikte küresel piyasalarda belirsizlik sona erdi

Asya borsaları küresel hisse senedi piyasalarındaki yükselişi izleyerek yaklaşık on yılın zirvesinde seyrederken, dolar Fed tutanaklarının enflasyona tedbirli yaklaşıldığını göstermesinin ardından geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.56 artışla ile Aralık 2007'den bu yana en yüksek seviyesinde bulunuyor. Japonya'nın Nikkei endeksi 20,994.92 seviyesini gördükten sonra yüzde 0.4 artışla Kasım 1996'dan bu yana en yüksek seviyesine geldi. Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.55 ile yeni rekor seviyeye, Hong Kong'un Hang Seng endeksi  ise 10 yılın zirvesine yükseldi. Asya borsaları Wall Street'i izledi. Wall Street'de başlıca üç endeks ABD Hazine Bakanı Steven Munchin'in Trump'ı Janet Yellen'den sonraki Fed başkanlığı için piyasa dostu Jerome Powell'i aday göstermeye teşvik ettiğini gösteren bir haberin ardından rekor seviyelerde kapandı. Katalonya'nın İspanya'dan bağımsızlık planlarını azaltmasının ardından piyasa genelindeki risk iştahı bu hafta yükselirken, dünya MSCI endeksi rekor seviyeye yükseldi.

DÖVİZ

Dolar Fed tutanaklarının bazı yetkililerin düşük enflasyonun devam etmesi konusunda hala endişeli olduğunu göstermesinin ardından para birimleri sepeti karşısında iki haftanın dip seviyesine geriledi. Dolar endeksi 92.827 ile 26 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 düşüşle 92.854'de bulunuyor. Fed tutanakları birçok yetkilinin bu yıl yeni bir faiz artışının "gerekli olabileceğini" düşündüğünü ancak birkaçının para politikasında ek bir sıkılaştırmanın ilerleyen aylardaki enflasyon verisine bağlı olacağını belirtti. Fed tutanaklarında "Çoğu katılımcı, bu yılki düşük enflasyonun gelişmelerin etkisinin daha kalıcı olabileceğini yansıtacağına dair endişelerini dile getirdi. Aynı zamanda, enflasyondaki eğilimleri değerlendirirken destekleyici para politikasını kaldırmak için sabırlı olmak gerektiğine dikkat çekildi" denildi. Euro 1.1878 dolar ile iki haftadan uzun sürenin zirvesini gördükten sonra yüzde 0.1 artışla 1.1874 dolara yükseldi Euro Katalonya'nın İspanya'dan bağımsızlık ilan etmesi konusunda belli bir yere varamamasının ardından bu hafta yükseldi. Euro Avrupa Merkez Bankası'nın bu ay sonunda yapacağı para politikası toplantısında 2.3 trilyon euroluk tahvil alım programını daraltmaya başlayacağını açıklayabileceği beklentilerinden destek buldu.

PETROL

Petrol fiyatları OPEC'in üretim kısma ve piyasayı sıkılaştırma çabalarına rağmen ABD yakıt stoklarının artmasıyla geriledi. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.4 artışla varil başına 51.08 dolarda işlem görüyor. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.6 artışla varil başına 56.62 dolarda işlem görüyor.

ALTIN

Altın fiyatları Fed'in Eylül ayı toplantı tutanaklarının düşük enflasyona ilişkin endişeler olduğunu göstermesinin ardından doların düşük seyir izlemesiyle iki haftanın zirvesine yükseldi. Spot altının ons fiyatı 1,295.45 dolar ile 27 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 artışla 1,294.20 dolara yükseldi. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.6 artışla 1,296.50 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)