E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar yükselişe ara verdi---

Küresel piyasalar yükselişe ara verdi

Küresel piyasalar yükselişe ara verdi
17 Ocak 2018 - 08:30 borsagundem.com

Petrol ve emtia piyasalarındaki düşüş hisse piyasalarına da yansıdı

Asya borsaları gerileyen petrol ve emtia fiyatlarına paralel olarak değer kaybeden ham madde hisselerinin etkisiyle rekor seviyelerden gerilerken, yasal düzenlemelerin sıkılaşacağı etkisiyle kripto paralar değer yitirdi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi son birkaç seanstaki yükselişin ardından ham madde ve madencilik hisselerindeki kâr realizasyonlarının etkisiyle yüzde 0.4 değer yitirdi. Nikkei endeksi ise dün gördüğü 26 yılın zirvesinden yüzde 0.5 geriledi. ABD borsaları da yılbaşından bu yana neredeyse kesintisiz süregelen yükselişe ara verdi. Wall Street'te enerji sektörü hisseleri yüzde 1.2 gerilerken, General Electric kendini birkaç şirkete bölme olasılığını gündeme getirirken yeni ABD vergi yasaları ve sigorta ilgili maliyetler nedeniyle 11 milyar dolar aktif sileceğini açıkladı. Yatırımcıların ABD hisse piyasalarında öngördükleri fiyat oynaklıklarını ölçen CBOE VIX endeksi bu ay içinde gördüğü rekor düşük seviyelerden bir ayın kapanış zirvesi olan 11.66'ya yükseldi. Dünya hisse senedi piyasaları küresel ekonominin güçlü büyüyeceği ve şirket kârlarının artacağı beklentisiyle yıl başından bu yana yükseliyor. Dünya borsalarını dolar cinsi izleyen MSCI endeksi dün yüzde 0.3 yükselerek yeni rekordan kapanırken, yıl başından bu yana kazanımlarını yüzde 4.2'ye yükseltti.

DÖVİZ

Dolar dünden bu yana süregelen toparlanma esnasındaki kazanımlarını geri vererek başlıca para birimleri karşısında üç yılın en düşük düzeyine geriledi. Ay başından bu yana ABD dışındaki gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştıracakları beklentisiyle gerileyen Dolar endeksi dün 90.826'ya kadar yükseldikten bugün 90.113'e kadar gerileyerek Aralık 2014'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Dolar daha sonra yüzde 0.07 artıda 90.460'tan işlem görüyor. Euro ise dolar karşısındaki dünkü kayıplarını telafi ederek 1.2323'e kadar çıkarak Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.05 artıda 1.2266'da bulunuyor. Euro dün ECB'nin para politikasına dair yönlendirme metninde kısa süre içinde değişikliği yapmayacağı haberinin ardından 1.2195 dolara kadar geriledi. Ayrıca Almanya'da muhalefet partisi SPD'nin bir eyalette Başbakan Angela Merkel'in muhafazakarlarıyla yapılması öngörülen koalisyona karşı çıkması zayıflığın sürmesine yol açtı.

PETROL

Petrol fiyatları bugün eksiye geçerken, analistler bir ay içinde yüzde 13'ten daha fazla değer kazanan petrol fiyatlarında düzeltme olabileceği uyarısında bulundu. Haftanın ilk gününü 70.37 dolara kadar yükselerek Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyede kapatan Brent petrolü bugün yüzde 0.2 ekside 69 dolarda bulunuyor. Fiyatlar kısmi gerilemeye rağmen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya önderliğindeki OPEC dışı ülkelerin üretim kısıntısı ile yükselen küresel talepten güçlü destek buluyor. Uzmanlar ABD hafif ham petrolü ve Brent petrolü vadeli ve opsiyon kontratlarında yatırımcıların fiyatların yükseleceğini öngörerek aldıkları uzun pozisyonların rekor kırdığına dikkat çekiyorlar. Bazı analistler de Brent petrolünün değer kazanmasına yol açan Ortadoğu'da Katar merkezli siyasi riskin yanı sıra Irak'taki özerk Kürt yönetimi ile İran'daki sorunların henüz arz kesintisine yol açmadığına dikkat çektiler.

ALTIN

Altın doların başlıca para birimleri karşısında üç yılın en düşük seviyelerine gerilemesiyle birlikte değer kazandı. Haftaya 8 Eylül'den bu yana en yüksek seviye olan 1,344.44 dolara kadar yükselerek başlayan altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 artıda 1,341 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)