E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar ticaret savaşıyla geriledi---

Küresel piyasalar ticaret savaşıyla geriledi

Küresel piyasalar ticaret savaşıyla geriledi
18 Haziran 2018 - 09:05 borsagundem.com

ABD ile Çin arasındaki gümrük vergisi tartışmaları hisse piyasalarına negatif yansıdı

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal 50 milyar dolar tutarında ürüne gümrük vergisi getirmesine Beijing'in karşılık vermesinin ardından iki büyük ekonomi arasındaki ticaret savaşı endişeleriyle geriledi.
Ticaret savaşı endişeleri, Cuma günü keskin gerileyen petrol fiyatlarıyla birlikte piyasalarda satış baskısı yaratırken dolar da yen karşısında yaklaşık üç haftanın zirvesinden geriledi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeks yüzde 0.4 gerileyerek 31 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyede bulunuyor. Çin ve Hong Kong piyasaları ise resmi tatil nedeniyle kapalı.
ABD Başkanı Donald Trump Cuma günü değeri 50 milyar Dolar olan Çin'den ithal 800'den fazla
kalem ürüne 6 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 gümrük vergisi getirdiğini açıkladı.
Çin ise bu karara mütekabiliyet esasında cevap vereceğini ve Trump ile ticaret konusunda bundan önce varılan uzlaşıların "geçersiz" olduğunu açıkladı. Çin resmi haber ajansı Xinhua ABD'den ithal 659 kalem ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirileceğini bildirdi.
Birçok yatırımcı Trump'ın Çin'i imtiyaz vermeye zorlamak için böyle bir karar aldığını, iki ülkenin de taviz vereceği bir uzlaşıya varabileceğini düşünüyorlar.
Analistler gümrük vergilerinin sağlıklı durumdaki ABD ekonomisine etkisinin sınırlı olacağını, ancak Asya'da ihracata dayalı ekonomilerin ve tedarik zincirinde Çin'li üreticiler bulunan şirketlerin küresel ticarette olası bir yavaşlamadan zarar görebileceğini belirtiyorlar. 

DÖVİZ

Dolar, başlıca para birimlerinden oluşan sepet karşısında yedi ayın zirvesine yaklaşırken, ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi kazanımları sınırladı.
Dolar endeksi ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasında sıkılaştırma yanlısı açıklamalarına karşılık Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) sıkılaştırma yanlısı bir dil kullanmamasının ardından geçen hafta yüzde 1'in üzerinde yükselerek 95.131'e kadar çıktıktan sonra bugün yüzde 0.1 artıda 94.882'de bulunuyor.
ECB geçen yıllarda zor durumdaki euro bölgesi ekonomisine destek olmak için başlattığı tahvil alım programını yıl sonunda bitireceğini açıkladı. Buna karşılık faizlerin gelecek yıl yaz sonuna kadar aynı kalacağının sinyalini vererek yatırımcıların faiz artırım beklentilerini üç ay ötelemesine, yani Eylül 2019'a çekmelerine yol açtı.
ECB'nin aşırı gevşek para politikasının devam ettiğini gösteren bu karardan bir gün önce Fed düzenli faiz artırımlarına devam edeceğinin sinyalini vererek artık kriz döneminde başlatılan aşırı gevşek para politikasını sona erdiğini göstermişti.

PETROL

Petrol fiyatları Çin'in ABD'den ithal ham petrole gümrük vergisi getirme tehdidinin ardından yüzde 2'ye yakın düştü.
ABD hafif ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 1.9 düşüşle 63.83 dolara kadar gerilyerek Nisan'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal 800'den fazla kalem üründen gümrük vergisi alacağını açıklamasına karşılık veren Beijing ABD'den ihraç yüzlerce ürüne gümrük vergisi getireceğini bildirdi. Bu ürünler arasında ham petrol de bulunuyor.
Ayrıca Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) önderliğinde 18 aydır devam eden üretim kısıntısının ardından dünyanın başlıca petrol ihracatçıları Rusya ve Suudi Arabistan'ın üretim artırmaktan bahsetmesi de petrol piyasalarında satış baskısı yarattı.
Rusya ve Suudi Arabistan geçen hafta Perşembe günü petrol üretiminde kademeli artışı "prensipte" desteklediklerini açıkladı. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada ele alınan seçeneklerden birinin üretimi büyük ihtimalle 1 Temmuz'dan itibaren günde 1.5 milyon varil artırmak olduğunu belirtti.

ALTIN

Altın fiyatları dünyanın iki büyük ekonomisi olan ABD ve Çin'in birbirlerini hedef alan yeni gümrük vergilerini uygulamaya başlayacaklarını açıklamalarının ardından yatırımcıların ticaret savaşı endişeleriyle güvenli liman varlıklara yönelmesine paralel olarak beş buçuk ayın en düşük seviyelerinden toparlandı. Dolardaki değerlenme eğilimi ise kazanımları sınırlıyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Cuma günü 1,275.1 dolar ile Aralık sonundan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.1 artıda 1,279.7 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)