E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar temkinli seyretti---

Küresel piyasalar temkinli seyretti

Küresel piyasalar temkinli seyretti
21 Mart 2018 - 09:34 borsagundem.com

Fed'den beklenen faiz artırımı öncesinde borsalarda hafif primlenme görüldü

Asya borsaları bu akşam Fed'in alması beklenen 25 baz puanlık faiz artırım kararı öncesinde artıda seyrederken, yatırımcılar Fed'in yılın tamamında kaç defa faiz artırımı yapabileceğine yönelik projeksiyonları açıklaması öncesinde beklemeye geçti. Uluslararası ticaret savaşı endişeleri ise ihracatçı ülkelerin para birimlerini baskı altında tutuyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dört gün süren kayıpların ardından Wall Street'i izleyerek bugün yüzde 0.4 artıda seyrediyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu akşam TSİ 2100'de açıklayacağı para politikası kararında
politika faizini çeyrek puan artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Yılın tamamında üç
mü dört mü faiz artışı yapılacağı konusundaki ipuçları ise piyasalar tarafından yakından
izlenecek.

Fed 2015 sonunda para politikasını sıkılaştırmaya başlamasından bu yana beş defa faiz artırdı. Ancak dolar henüz faiz artırımlarına kalıcı bir tepki vermedi. Dolar geçen yılı sepet karşısında yüzde 10'a yakın kayıpla kapattı.

Yatırımcılar ABD'deki faiz kararının yanı sıra Cuma günü açıklanması beklenen Çin'den ithal
60 milyar dolar tutarındaki ürüne yönelik gümrük vergisi kararının etkilerini değerlendiriyorlar. ABD'nin ithal çelik ve aluminyuma gümrük vergisi kararının ardından Çin ve diğer ihracatçı ülkelerin misillemeyle karşılık verme ihtimali yatırımcılarda küresel ekonomik büyüme önünde engel oluşturabilecek ticaret savaşlarının başlayacağı endişesini uyandırıyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkeden oluşan G20 grubunun toplantısında ticaret savaşları ihtimalini ortadan kaldıracak bir sonuç çıkmaması endişeleri artırdı. G20 maliye bakanları bildirgesinde uluslararası ticaret konusunda geçen yıl yayımlanan ve kararlı bir metin olarak görülmeyen deklarasyona destek verildi ve daha fazla "diyalog ve adım atılması" gerektiğine dikkat çekildi.

Buna paralel olarak Avustralya , Yeni Zelanda ve Kanada gibi ihracatçı ülkelerin para birimleri geriledikleri son birkaç ayın en düşük seviyelerinden toparlanmakta zorlanıyor.

DÖVİZ

Dolar endeksi dün yaklaşık üç haftanın en yüksek seviyesini görmesinin ardından bu akşam
açıklanacak olan Fed'in faiz kararı ve faiz projeksiyonları öncesinde gücünü koruyor.
Dolar endeksi dün 90.446 ile yaklaşık üç haftanın en yüksek seviyesini gördükten sonra bugün 90.28'de yatay seyrediyor.
İşlemciler bu ay 90.934 ile 89.399 arasında sıkışan endekste Fed'in bu yılın tamamına ait faiz projeksiyonlarının beklendiğini belirtiyorlar. Son olarak Aralık toplantısında 2018'in tamamı için üç faiz artırımı öngören Fed, bu tahmini dörde yükseltebilir. Fed para politikası kararını TSİ 2100'de açıklayacak, ardından TSİ 2130'da Jerome Powell Fed başkanı olarak ilk basın toplantısını düzenleyecek. Dolar kısmen güçlenirken, euro ise 1.2261 dolardan işlem görüyor. Euro dün yüzde
0.78 değer kaybederek 1.2240 dolara kadar gerilemişti.

PETROL

Petrol fiyatları Ortadoğu'daki gerilim ve güçlü talebin etkisiyle yükselirken, ABD'nin artan petrol üretiminin piyasa oluşturduğu baskı sürüyor. Brent petrolünün varil fiyatı bugün yüzde 0.4 artıda 67.71 dolarda bulunuyor. Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman, resmi ziyaret kapsamında dün Washington'a vardı. Salman'ın ziyareti, İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan memnun
olmayan şu anki ABD yönetiminin tekrar İran'a yaptırım başlatabileceği endişelerini uyandırdı.

ALTIN

Altın, doların düne kıyasla hafif de olsa değer kaybetmesine paralel olarak yukarı yönlü hareket ederken, yatırımcılar Fed'in bu akşam faizlerin seyri hakkında yapacağı açıklamalara odaklandı.
Fed'in 25 baz puan faiz artıracağına kesin gözüyle bakılırken, merkez bankasının bu yılın tamamına dair faiz projeksiyonları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları izlenecek. Altın faiz getirisi olmadığı için faizlerin seyrine karşı hassas bir seyir izliyor. Geleceğe dair öngörülen faiz oranlarındaki değişim altın talebini etkileyebilir. Spot altının ons fiyatı bugün yüzde 0.2 artıda 1,313.96 dolarda bulunuyor. Altın dün yaklaşık üç haftanın dip seviyesi olan 1,306.91 doları görmüştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)