E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar satıcılı seyretti---

Küresel piyasalar satıcılı seyretti

Küresel piyasalar satıcılı seyretti
23 Temmuz 2018 - 08:46 borsagundem.com

ABD'nin yeni korumacılık önlemleri alabileceği beklentisi hisse piyasalarını geriletti

Asya borsaları ABD'nin dış ticaret alanında yeni koruma önlemleri alacağı endişesiyle Wall Street'in Cuma günkü kapanışını izleyerek gerilerken, dolar ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'in para politikasını sıkılaştırmasını eleştirmesinin ardından değer yitirdi.
Trump Cuma günü doların değerli olmasından yakınırken, Avrupa Birliği ve Çin'i para birimlerinin değerini manipüle etmekle suçladı.
Dolar, Fed'in faiz artırımları başta olmak üzere bir dizi unsurdan destek bularak geçen aylarda değer kazandı. Faiz artırımlarının yanı sıra ABD ekonomisinin gücüne işaret eden veriler ve ticaret savaşı endişeleri doların başlıca para birimleri karşısında yıl başından bu yana yüzde 2.4 değer kazanmasına yol açtı.
Dolar bugün ise yüzde 0.2 ekside 94.27'de bulunuyor.
Trump'ın Cuma günü doların değeri hakkında yaptığı açıklama ve Çin'den ABD'nin yaptığı tüm
ithalata gümrük vergisi getirme tehdidi, güçlü şirket bilançolarına rağmen ABD ve Avrupa borsalarında Cuma günü satışları tetikledi.
Wall Street'i izleyen Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları endeksi yüzde 0.4 eksiye geçtikten sonra yatay seyrediyor. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 1.4 ekside bulunuyor. 

DÖVİZ

Dolar ABD Başkanı Trump'ın doların değerli olmasından yakınmasının ardından yen ve başlıca para birimleri karşısında değer yitirdi.
Hafta sonunda yapılan G20 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısında ABD'nin gümrük vergilerini artırmasından kaynaklanan anlaşmazlıkların nasıl giderileceği hakkında bir uzlaşı ortaya çıkmadı.
Dolar, Trump'ın ABD'de bu yıl faizlerin iki defa daha artırılmasından hoşnut olmadığını bildiren ve CNBC televizyonununda yer alan haberin ardından değer yitirdi. Trump ayrıca Twitter'da faiz artırımlarının ABD'nin "büyük rekabet avantajına" gölge düşürdüğünü ve ABD ekonomisine zarar verebileceğini ifade etti. 
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyriniz izleyen dolar endeksi yüzde 0.2 ekside 94.251'den işlem gördü. Dolar 19 Temmuz'da 95.652 ile bir yılın zirvesini görmüştü.
Dolar yen karşısında art arda üçüncü seansta da değer yitirerek 110.85 yene kadar geriledi. 11 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi gören dolar/yen kuru yüzde 0.5 ekside 110.89 düzeyinde bulunuyor.
Yenin değer kazanmasında Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para politikasında değişiklik yapmayı değerlendirdiğini bildiren Cuma günü Reuters'da yer alan haber de etkili oldu. BOJ bu ayki toplantıda bir türlü yükselmeyen enflasyon nedeniyle faiz hedefleri ve hisse alım prosedürlerinde değişiklik yapmayı değerlendiriyor. BOJ 30 ve 31 Temmuz'da para politikası hakkında karar almak üzere toplanacak.

PETROL

Petrol fiyatları ekonomik büyüme üzerinde ticaret politikaları ve jeopolitik gelişmeler kaynaklı aşağı yönlü risklerin arttığı uyarısında bulunan G20 bildirgesinin ardından petrol piyasasında talep görünümüne dair endişelerle geriledi. Brent ve ABD ham petrolünün fiyatı yüzde 0.1 düşüşle sırasıyla 72.97 ve 68.18 dolara geriledi.
Gelişmiş ve gelişmekte olan G20 ülkelerinin maliye bakanları dış ticaret ve jeopolitika alanındaki gerilimlerin ekonomik büyümeye zarar vermesini önlemek için diyalogun artırılması çağrısında bulundu. Ancak toplantıda ABD'nin son aylarda gümrük vergilerini artırmasıyla başlayan anlaşmazlıkların nasıl giderileceğine dair bir uzlaşı belirmedi. G20'nin bu çağrıyı yaptığı sıralarda ise şu ana kadar birbirlerinden ithal ettikleri 34'er milyar dolar tutarındaki ürüne ek gümrük vergisi getiren ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimi daha da arttı. ABD Başkanı Donald Trump, Beijing'in bazı iç politikalarında değişiklik yapmaması halinde ülkesinin Çin'den bir yılda ithal ettiği 500 milyar dolar tutarındaki ürünün tamamına gümrük vergisi getirme tehdidinde bulundu. 

ALTIN

Altın fiyatları ABD Başkanı Donald Trump'ın faiz artırımlarını eleştirmesinin ardından doların yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine inmesine paralel olarak değer kazandıktan sonra bugün yatay seyretti. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Cuma gününü yüzde 0.7 yükseldikten sonra bugün
yüzde 0.03 artıda 1,231.87 dolarda bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)