E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar sakin seyretti---

Küresel piyasalar sakin seyretti

Küresel piyasalar sakin seyretti
24 Eylül 2018 - 08:46 borsagundem.com

Küresel piyasalar ABD-Çin ticaret savaşı gölgesinde yatay seyrediyor

Asya borsaları, kıtanın başlıca piyasalarının tatil dolayısıyla kapalı olduğu haftanın ilk gününde dar hacimli işlemlerde geriledi.
Çin'in ticaret politikasındaki görüş ayrılıklarını gidermek için ABD ile yaptığı görüşmeleri iptal etmesi, iki ülke arasındaki ticaret geriliminde tarafların taviz vermeye hazır olmadığını ve gerilimin devam edeceği kaygısı uyandırdı. Petrol fiyatları ise başlıca ihracatçı ülkelerin üretim artırmayacaklarını belirtmeleri ardından yükseldi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.8, ABD'nin S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.2 ekside seyrediyor.
Japonya, Çin ve Güney Kore borsaları bugün tatil dolayısıyla kapalı. Döviz piyasasındaki ise sınırlı hacimde işlemler görülüyor.
Yatırımcılar ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimini yakından izliyorlar. ABD bugün TSİ 0701 itibarıyla Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarında üründen ek gümrük vergisi almaya başlarken, Çin de buna ABD'den ithal 60 milyar dolar tutarında ürüne vergi getirerek karşılık verdi.
Çin ayrıca ABD ile yapılan orta düzeyli ticaret görüşmelerini ve Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre Başbakan Yardımcısı Liu He'nin bu hafta Washington'a yapması planlanan ziyareti iptal etti.
Dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki ticaret geriliminin son aylarda giderek artması finans piyasalarında gerilim yarattığı gibi küresel ekonomik büyümenin ivme kaybedeceğinden endişe eden yatırımcıların bazı varlıklardan çıkmasına neden oluyor. 

DÖVİZ

Yen yatırımcıların Çin ile ABD arasındaki ticaret geriliminde iki tarafın da taviz vermeyeceği endişeleriyle başlayan alımlarıyla birlikte iki ayın dip seviyelerinden toparlanarak dolar karşısında 112.6 yen seviyesine geriledi. Sterlin Cuma günü İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmak için hazırladığı tasarının AB tarafından reddedilmesi ve İngiltere başbakanının ayrılma müzakerelerinin açmaza girdiğini açıklamasının ardından yüzde 1.4 değer yitirdikten sonra bugün Cuma günkü dip seviyelere yakın seyrediyor.
Sterlin Cuma günü 1.3053 dolara kadar gerileyerek Eylül ortasından bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra bugün 1.3076 dolarda bulunuyor. Dolar endeksi ise 94.273 ile Temmuz başından bu yana en düşük seviyelere yakın seyrediyor.

PETROL

Petrol fiyatları ABD pazarında stokların azalması ve İran'ın petrol ihracatını kısıtlayacak olan ABD yaptırımlarının yaklaşmasıyla birlikte yükseldi. İşlemciler ve bankalar yayımladıkları değerlendirmelerde petrol fiyatlarının gelecek aylarda varil başına 90 doları aşmasını beklediklerini belirtiyorlar. Brent ham petrolünün varil fiyatı Cuma kapanışa göre yüzde 2 primle 80.38 dolarda
bulunuyor. 

ALTIN

Altın fiyatları Çin'in ABD ile ticaret görüşmelerini iptal etmesiyle birlikte doların gücünü korumasına paralel olarak ABD Merkez Bankası'nın bu hafta faizlerin bundan sonraki yönü hakkında fikir vereceği para politikası toplantısı öncesinde geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Cuma yüzde 1.3 geriledikten sonra bugün yüzde 0.2 düşüşle 1,196.17 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)