E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar risklerle karışık seyretti---

Küresel piyasalar risklerle karışık seyretti

Küresel piyasalar risklerle karışık seyretti
15 Mayıs 2018 - 09:29 borsagundem.com

Küresel piyasalarda temkinli seyir hakim oldu

Asya borsaları yatırımcıların başlıca ekonomik ve siyasi riskler konusunda temkinli kalmaya devam etmesiyle, yüksek seyir izleyen Wall Street'in aksine gerilerken; petrol fiyatları arz endişeleriyle üç buçuk yılın zirvesinde bulunuyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları dün Mart sonundan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.65 geriledi. Endeks bugünden önceki art arda üç günde yükselmişti.

Avustralya borsası dört ayın zirvesini gördükten sonra yüzde 0.35 gerilerken, Güney Kore'in KOSPI endeksi yüzde 0.55 düştü.

Japonya'nın Nikkei endeksi üç ayın zirvesine yükseldikten sonra geriledi. Wall Street, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli elektronik ve telekom ekipmanı üreticisi ZTE Corp'a yönelik uzlaşmacı açıklamaları sonrasında, defansif hisselerdeki zayıf seyrin iyimserliği dengelemesiyle kazanımlarını sürdürdü. Yüksek petrol fiyatları bazen enflasyonla ilgili endişelere yol açarken, son dönemdeki ham
petrol fiyatındaki artış genel olarak hisse senetleri için destekleyici oldu. 

DÖVİZ

Dolar küresel ticaret gerilimlerinin azalacağına ilişkin umutların ABD tahvil getirilerini yükseltmesiyle başlıca para birimleri karşısında bir haftadan uzun sürenin en düşük seviyesinden yükseldi.
Dolar endeksi dün gördüğü 2 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesi olan 92.243'ten yükselerek yüzde 0.1 artışla 92.647'ye yükseldi.

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri Asya borsasındaki işlemlerde yaklaşık 1 baz puan artışla yüzde 3.001'e yükseldi.

Bu tahvil getirileri ABD Başkan Donald Trump'ın ZTE'ye yardım etme sözü vermesinin ardından
ticaret geriliminin azaldığı sinyallerinden destek buldu.

ZTE'nin ABD'de üretilen ürünleri yasadışı yollarla İran'a göndererek ABD'nin ihracat yasaklarını ihlal ettiğinin ortaya çıkmasından sonra Washington, Amerikan şirketlerinin ZTE'ye parça ve yazılım satışını yedi yıl süreyle yasaklamıştı.

Euro yüzde 0.1 artışla 1.1932 dolara yükseldi ancak Pazartesi günü gördüğü 3 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 1.1996 doların altında bulunuyor. Yatırımcıların dikkati günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD perakende satışları gibi ekonomik verilere ve Fed yetkilililerinin bu hafta yapacağı konuşmalara çevrildi.

PETROL

Petrol fiyatları güçlü talebin devam ettiğine dair işaretler olan bir ortamda OPEC öncülüğünde devam eden arz kesintileri ve ABD'nin İran'a yönelik yaklaşan yaptırımlarının piyasayı sıkılaştırmasıyla yüksek seyir izliyor. Brent ham petrol vadeli fiyatı varil başına 78.30 dolarda bulunuyor ve dün gördüğü
üç buçuk yılın zirvesi olan 78.53 dolara yakın seyrediyor. 

ALTIN

Altın fiyatları güvenli liman alımlarıyla yükseldi ancak altının yükselme ihtimali yüksek seyir izleyen dolar ve ABD'de daha fazla faiz artırımı ihtimaliyle baskı altında kaldı. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,313.54 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)