E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar rekor üstüne rekor kırıyor---

Küresel piyasalar rekor üstüne rekor kırıyor

Küresel piyasalar rekor üstüne rekor kırıyor
19 Ekim 2017 - 09:00 borsagundem.com

ABD'nin yasalaştırmayı planladığı vergi reformu ile birlikte hisse senetlerinde yükseliş hız kesmiyor

Asya borsaları yaklaşık on yılın zirvesine çıkarak küresel hisse senetlerindeki yükselişi sürdürürken; dolar, ABD tahvil getirilerindeki artışın desteğiyle yeniden değer kazandı. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6.9 olan Çin'in ekonomik büyümesinin üçüncü çeyrekte beklentilere paralel olarak hafif düşüşle yüzde 6.8'e gerilediğini gösteren veriye piyasa tepkisi ise sınırlı kaldı. Çin'de yatırımlardaki büyümenin beklentilerin üzerinde gerilemesine ve emlak satışlarının iki yıldan fazla süredir ilk kez düşüş kaydetmesine rağmen, diğer veriler Çin'in sanayi üretiminin Eylül ayında yüzde 6.6 ile beklentilerin üzerinde arttığını gösterdi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.2 artışla Salı günü gördüğü 10 yılın zirvesine yaklaşıyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.6 artışla 21 yılın zirvesini görürken, Güney Kore'nin KOSPI endeksi tarihi zirveye ulaştı; Avustralya borsası da yüzde 0.2 yükseldi. Şanghay  ise yükseliş trendine uymayarak yüzde 0.3 geriledi. Dow Jones endeksi yüzde 0.70 oranında yükselişle 23 bin 157 puandan, Nasdaq yüzde 0.01 oranında yükselişle 6 bin 624 puandan, S&P 500 endeksi yüzde 0.07 oranında yükselişle 2 bin 561 puan seviyesinden kapandı.

DÖVİZ

Dolar ABD tahvil getirilerinde bu hafta kaydedilen yükselişin desteğiyle yen karşısında yaklaşık iki haftanın zirvesini görürken, piyasaların dikkati Fed'in başına kimin geçeceği ve Japonya'da hafta sonunda yapılacak seçimlere çevrildi. Doların başlıca altı temel para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks hafif yükselişle 93.389'da seyrediyor. Dolar yen karşısında 113.095 ile 6 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra 112.97'da bulunuyor. Dolar, ABD tahvil getirilerindeki bu haftaki yükselişten destek buldu. ABD'nin iki yıllık hazine tahvil getirileri daha sıkı küresel para politikası beklentileriyle Kasım 2008'den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri hafta başından bu yana 6 baz puan yükseldikten sonra dün 2,352 ile bir haftanın zirvesine ulaşırken, en son 2.342 seviyesinde kaldı. Doların yen karşısındaki yükselişi, Japonya'da bu hafta sonu yapılacak seçimler öncesindeki belirsizliğin etkisiyle sınırlanabilir. Fed'in Aralık ayında faizleri bu yıl üçüncü kez artırması beklenirken; piyasalar, görev süresi Şubat 2018'de dolacak Janet Yellen'den sonra Fed'in başına kimin geçeceğinin açıklığa kavuşmasını istiyorlar. Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Trump'ın Fed başkanı kararını "ilerleyen günlerde" açıklayacağını belirtti. Dolar, bu hafta adaylar arasında Standford Üniversitesi'nde görevli ekonomi profesörü John Taylor'ın adının öne çıkmasından destek buldu. Kurallara dayalı para politikası yanlısı olarak bilinen Taylor'ın kendi adını taşıyan kurala göre ABD'de faizlerin şu anki yüzde 1-1.25 aralığından çok daha yüksek olması gerekiyor.

PETROL

Petrol fiyatları OPEC öncülüğünde devam eden arz kısıntıları, Orta Doğu'daki gerilimler ve kasırgalardan dolayı ABD petrol üretimindeki düşüşün desteğiyle yatay seyrediyor. Brent ham petrol vadeli fiyatı hafif düşüşle varil başına 58.10 dolarda bulunuyor ancak yıl ortasında gördüğü seviyelerin yüzde 30 üzerinde. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı hafif düşüşle varil başına 51.97 dolarda bulunuyor ancak Haziran'dan gördüğü seviyenin dörtte bir üzerinde. ABD Enerji Enformasyon İdaresi ABD ham petrol stoklarının 13 Ekim ile biten hafta itibariyle 5.7 milyon varil azalarak 456.49 milyon varile düştüğünü gösterdi.

ALTIN

Altın fiyatları doların artan ABD hazine tahvil getirilerinin desteğiyle yükselmesiyle bir haftadan uzun sürenin dip seviyesini görürken, yatırımcıların dikkati Janet Yellen'den sonra Fed'in başına kimin geçeceğine çevrildi. Spot altının ons fiyatı 9 Ekim'den bu yana en düşük olan 1,276.44 dolar seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 düşüşle 1,277.86 dolara geriledi. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 1,279.80 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)