E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar primli seyretti---

Küresel piyasalar primli seyretti

Küresel piyasalar primli seyretti
09 Mart 2018 - 09:07 borsagundem.com

Küresel piyasalar ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un görüşme yapacak olmasıyla yükselişe geçti

Asya borsaları Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un nükleer ve füze denemelerini durdurmayı teklif etmesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Mayıs ayından önce Kim ile görüşme yapmayı kabul etmesinin ardından yükselirken, güvenli liman varlığı yen geriledi. Güney Kore'nin ulusal güvenlik danışmanı açıklamayı, Kim'den aldığı mektubun ardından Beyaz Saray'da yaptı. Trump'ın danışmanları, uluslararası taahhütlere uymaması nedeniyle Kuzey Kore'nin diplomatik teklifine karşı temkinli yaklaşıyorlar. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2'den fazla yükseldikten sonra yüzde 0.5 artıda bulunuyor. Güney Kore endeksi yüzde 1.5 artıda ve Mayıs'tan bu yana en iyi günlük performanslarından birini kaydetti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.5 yükselirken, Avustralya borsası yüzde 0.34 artıda. S&P 500 vadeli işlemleri yatay seyrederken, yatırımcılar günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisini bekliyorlar. ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin ithal ettiği çeliğe yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getirmesi ancak Kanada Meksika'ya muafiyet sağlamasının ardından piyasalara biraz olumlu hava yansıdı. Beyaz Saray, diğer ülkelerin gümrük vergileri için muafiyet başvurusunda bulunabileceğini belirtti, ancak bunların ne zaman hangi şartlar altında verilebileceklerine ilişkin yeterince detay bulunmuyor.

DÖVİZ

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Mayıs ayına kadar Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşme davetini kabul etmekte istekli olduğunu göstermesinin ardından Kuzey Kore nükleer gerilimiyle ilgili yaşanan anlaşmazlıkta ilerleme kaydedilmesi umutlarının artmasıyla yen karşısında yükseldi. Güney Kore elçisi Washington'da, Trump'ın istekli olduğunu dile getirdiğini ve Kim'in nükleer silahların yok edilmesi konusunda taahhütte bulunduğunu söyledi. Dolar yen karşısında 2 Mart'ta gördüğü Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyesi olan 105.24'ten yükseldikten sonra yüzde 0.4 artışla 106.66'ya yükseldi. Dolar küresel ticaret savaşına ilişkin bazı endişelerin azalmasıyla yen karşısında toparlandı. Euro Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin dünkü basın toplantısında yaptığı açıklamada Avrupa'daki hızlı büyümeyi kabul ederek enflasyonun düşük kalmaya devam ettiğini ve artan korumacılığın bir risk olduğunu ifade etmesinin ardından geriledikten sonra kayıplarını toparladı. ECB dün yaptığı toplantıda aşırı gevşek para politikası yaklaşımını değiştirmedi ancak yaptığı açıklamada gerektiğinde tahvil alımlarını artırma ifadesini çıkardı. Bu adım euro alımını kısa süreli artırdı. Euro dün yüzde 0.8 geriledikten sonra 1.2310 dolar ile yatay seyrediyor. Yen Japonya Merkez Bankası'nın beklendiği gibi para politikasını değiştirmemesine sınırlı tepki verdi. Piyasaların dikkati günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD Şubat ayı tarım dışı istihdam raporuna çevrildi.

PETROL

Ham petrol vadeli işlemleri Asya borsalarının Kuzey Kore lideri Kim'in ABD Başkanı Donald Trump ile görüşeceği haberlerinin ardından yükselmesiyle artış kaydetti. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.25 artışla varil başına 63.77 dolara yükseldi.

ALTIN

Altın fiyatları, ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilimin azalacağına ilişkin umutların desteğiyle doların yen karşısında yükselmesiyle, üçüncü günde de düşüşünü sürdürdü. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 1,317.41 dolara geriledi ve üçüncü haftalık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)