E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar Powell'ın konuşmasına odaklandı---

Küresel piyasalar Powell'ın konuşmasına odaklandı

Küresel piyasalar Powell'ın konuşmasına odaklandı
27 Şubat 2018 - 09:20 borsagundem.com

Fed'in çiçeği burnunda başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi'nde konuşma yapacak ve piyasalar bu açıklama ile yön bulabilir

Asya borsaları, yeni Fed başkanı Jerome Powell'ın günün ilerleyen saatlerinde yapacağı ilk Kongre konuşması öncesinde, ABD borçlanma maliyetlerinin gerilemesinin desteğiyle, toparlanmasını sürdürerek üç haftanın zirvesini gördü. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi  9 Şubat'ta gördüğü iki ayın dip seviyesinden toparlanarak yüzde 0.5 yükseldi. Endeks Şubat ayı başındaki küresel piyasalardaki sert düşüş nedeniyle yaşadığı kayıpların yüzde 60'dan fazlasını telafi etti. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1 artışla üç haftanın zirvesine ulaştı. S&P 500 endeksi ABD tahvil getirilerindeki düşüşün etkisiyle yüze 1.18 yükseldi. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri ay sonu alımları ve Powell'ın konuşması öncesinde pozisyon düzenlemeleriyle 21 Şubat'ta gördüğü dört yılın zirvesi olan yüzde 2.957'den yüzde 2.864'e geriledi. Powell'in ilk konuşması, yatırımcıların "Fed politikasının normalleşmesi" konusunda endişeli olduğu bir dönemde finansal piyasalarda önemli olarak görülüyor. Yaklaşık 10 yıl önce yaşanan finansal krizin ardından Fed yıllarca ekonomiye destek vermişti.

DÖVİZ

Dolar yatırımcıların bu hafta açıklanacak çok sayıda ekonomik verileri ve yeni Fed başkanı Jerome Powell'ın konuşmasını beklemesi öncesinde geriledi. Powell'ın konuşması doların üç yılın dip seviyesinden toparlanmasının devam edip etmeyeceğini belirleyebilir. Dolar endeksi yüzde 0.1 düşüşle 89.728'e geriledi. Bu hafta dikkatler yıllarca ekonomiye destek verdikten sonra bu destekleri gevşeten Fed'in para politikasını sıkılaştırma hızı konusunda yatırımcıların endişeli olduğu bir dönemde Powell'ın ilk Kongre konuşmasına çevrildi. Powell, Fed'in para politikası ve ekonomi ile ilgili altı aylık raporunu ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesinden önünde bugün açıklayacak. Fed'in yakından izlediği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi Perşembe günü yayımlanacak. Reuters anketine katılan ekonomistler, çekirdek PCE'nin Ocak ayında yıllık bazda yüzde 1.5 oranında artmasını bekliyorlar ve bu Aralık ayı hızıyla aynı olacak ve halen Fed'in yüzde 2 hedefinden bir miktar uzaklaşacak. ABD'de bu hafta ayrıca tüketici güven endeksi, revize edilmiş dördüncü çeyrek büyümesi, imalat, kişisel gelirler ve kişisel harcamalar açıklanacak.

PETROL

Petrol fiyatları güçlü talep sinyalleri, OPEC öncülüğünde yüksek üretim kesintileri ve ABD üretimindeki hafif düşüşün desteğiyle kazanımlarını sürdürdü. Brent ham petrolünün vadeli fiyatı beşinci günde de yükselerek varil başına 67.51 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları doların hafif değişim göstermesiyle yatay seyrederken, yatırımcılar Fed'in para politikasını sıkılaştırma hızına ilişkin ipuçları için yeni Fed başkanı Jerome Powell'ın bugün yapacağı ilk Kongre konuşmasını bekliyorlar. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1,331.86 dolara geriledi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)