E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar karışık seyretti---

Küresel piyasalar karışık seyretti

Küresel piyasalar karışık seyretti
22 Ekim 2018 - 08:08 borsagundem.com

Suudi Arabistan sorunu, İtalya'daki bütçe açığı ve İngiltere'nin uzayan Brexit görüşmeleri küresel piyasalarda baskı oluşturuyor

Asya hisse senedi piyasaları Suudi Arabistan, İtalya ve İngiltere'nin AB'den ayrılması hakkındaki endişelerle güne kayıpla başladıktan sonra, Çin borsasının yükselişiyle beraber yönünü artıya çevirdi.
Shanghai borsasındaki büyük şirketleri izleyen endeks Çin yönetiminin ekonomiyi ve şirketleri destekleyeceğini açıklamasının ardından Cuma günü başlayan kazanımlarını artırarak yüzde 4'ün üzerinde yükseldi.
Çin borsalarındaki yükseliş S&P 500 vadeli işlemlerindeki kayıpların yüzde 0.2'ye inmesine yol açarken, güne ekside başlayan Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını da yüzde 0.2 yukarı taşıdı.
Bu hafta piyasalarda ABD şirketlerinin çeyrek dönem kârları yakından izlenecek. Bilanço açıklayanlar arasında yatırımcıların yakında takip ettikleri Amazon, Alphabet, Microsot gibi teknoloji şirketlerinin yanı sıra Caterpillar gibi sanayi şirketleri bulunuyor.
ABD şirketlerinde hisse başı kârın ekonomisinde devam eden büyüme ve kurumlar vergisinin düşürülmesi sayesinde Refinitiv I/B/E/S verilerine göre üçüncü çeyrekte ortalama yüzde 22 artacağı tahmin ediliyor.

DÖVİZ

Cuma günü dolar karşısında değer kazanan euro ve sterlin, İngiltere'nin AB'den ayrılması sürecine ve İtalya'nın Avrupa Birliği'nin eleştirdiği İtalya'nın bütçe tasarısına ilişkin gelişmelerle dolar karşısında az da olsa güç kaybetti. Cuma günü 96.09'a kadar yükselen Dolar endeksi, Asya piyasalarında güç kaybetmeyerek Cuma kapanışa göre yatay seyrederek 95.73'te bulunuyor. Avrupa Birliği İtalya'nın hazırladığı ulusal bütçe tasarısının AB mali kurallarının çiğnediği uyarısında Perşembe günü bulunmuş ve Roma'nın bunun gerekçelerini bugüne kadar açıklamasını istemişti Yatırımcılar bugün İtalya'nın Avrupa Komisyonu'na vereceği cevabı izliyor olacaklar.
Euro, Cuma günü dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazandıktan sonra bugün yüzde 0.1 ekside 1.15 dolarda bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları gelecek ay devreye girecek ABD'nin İran'a yönelik petrol yaptırımları sonucu arzın azalacağı beklentisiyle yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.3 artışla 80 dolara yükseldi. ABD Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üçüncü büyük üreticisi İran'ın petrol ihracatını sınırlamaya yönelik yaptırımlarını 5 Kasım'da devreye alacak. ABD Başkanı Donald
Trump, Tahran'ı nükleer programı hakkında üç yıl önce yapılan anlaşmayı yeniden müzakere etmeye
zorlamak için İran'ın petrol ithalatını durdurmak istiyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin Pazar günü Reuters'a yaptığı açıklamada İran'dan petrol ithal eden ülkelerin yaptırımlardan muafiyet almasının Obama yönetimi dönemine kıyasla daha zor olacağını söyledi.
OPEC İran'ın ihracatındaki düşüşten kaynaklanacak arz açığını telafi etme kararını Haziran ayında aldı. Ancak Reuters tarafından görülen belgelere göre OPEC üretim kapasitesini artırmakta zorlanıyor.

ALTIN

Altın, doların bir miktar güç yitirmesiyle ve artan siyasi gerilimin ile birlikte geçen hafta gördüğü iki buçuk ayın zirvesine doğru tekrar yükselişe geçti. Altının spot piyasada geçen hafta 1,233.26 dolar ile 26 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi gören ons fiyatı yüzde 0.2 artıda 1,228.15 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)