E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar karışık seyretti---

Küresel piyasalar karışık seyretti

Küresel piyasalar karışık seyretti
26 Temmuz 2018 - 09:07 borsagundem.com

Facebook'un büyümesinde yavaşlama olacağı beklentisi piyasaları sarstı

Asya borsaları ABD ve Avrupa Birliği'nin, ticaretin önündeki engelleri hafifletmek için müzakereler yapma konusunda anlaşmalarıyla hafif yükseldi ancak küresel büyümeye yönelik devam eden endişeler yatırımcıların risk iştahını baskıladı. Facebook'un büyümesinin yavaşlayacağı yönünde yaptığı uyarı, hisselerinin borsa kapanışından sonra yüzde 24'e varan düşüş kaydetmesine neden olurken, bu durum yatırımcılar ve işletmeler için bilanço döneminde risklere dikkat çekti.
Detroit otomobil üreticileri General Motors Co. , Ford Motor Co ve Fiat Chrysler Otomobilleri NV (FCA) de, yıl sonu kâr tahminlerini düşürerek, ticaret savaşı endişelerinin devam ettiğini gösterdi.
Buna ek olarak, Reuters anketine katılan ekonomistlerin yaklaşık dörtte üçü ticaret korumacılığının önümüzdeki yıl küresel büyüme üzerinde önemli bir düşüşe yol açacağını söyledi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.18 yükseldi.
Shanghai bileşik endeksi yüzde 0.55 ve lokomotif hisseler yüzde 0.85 geriledi. 

DÖVİZ

ABD ve Avrupa Birliği gümrük vergilerini düşürmek için görüşmelere başlama konusunda uzlaştıktan sonra küresel ticaret gerilimlerine ilişkin endişelerin azalmasıyla dolar gerilerken, euro hafif yükseldi.
ABD Başkanı Trump, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile dün yaptığı görüşmenin
ardından, "sıfır gümrük vergisine, sıfır tarife dışı engellere ve otomobil dışı sanayi mallarına sıfır sübvansiyonlar için birlikte çalışma" konusunda anlaştıklarını söyledi. Euro dün yüzde 0.4 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.1 artışla 1.1738 dolara yükselerek, kazanımlarını artırdı.
Trump-Juncker görüşmelerinden önce, euro Trump'ın ülke dışında üretilen otomobiller için yüzde 25'lik bir gümrük vergisi uygulamayı düşündüğü yönündeki basında yer alan haberlerin etkisiyle 1.1664 dolara kadar geriledi. Ancak, ABD ve Avrupa Birliği arasındaki ticaret anlaşmazlıklarına çözüm bulma arzusu gösteren iki liderin açıklamaları üzerine tekrar yükseldi. Dolar endeksi <.dxy> 94.087 ile 10 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.25 düşüşle 94.134'e geriledi.
Ancak ABD'nin uzun vadeli Hazine tahvil getirilerinin ABD-AB ticaret haberlerinin yatırımcı risk iştahlarını iyileştirmesi ve devlet tahvillerine olan talebi azaltmasının ardından yükselmesiyle doların düşüşü sınırlandı. Piyasa dikkatleri Avrupa Merkez Bankası'nın günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak para politikası kararına çevrildi.
ECB'nin para politikasını sabit tutması beklenirken, yatırımcılar politika normalleşmesinin hızına ilişkin herhangi bir referans için ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarını değerlendirecekler.

PETROL

Brent ham petrolü Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz aracılığıyla ham petrol sevkiyatlarını askıya almasının ardından ve ABD ham petrol stoklarının üç buçuk yılın dip seviyesine gerilediğini gösteren verinin etkisiyle petrol fiyatlarının yükselmesine öncülük etti. Petrol fiyatları ard arda üçüncü günde de yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün yüzde 0.7 yükseldikten sonra
bugün yüzde 0.6 artışla 74.40 dolara yükseldi. 

ALTIN

Altın fiyatları Trump ve Juncker'in ticaretin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik çalışma konusunda anlaşarak küresel ticaret gerilimleriyle ilgili endişeleri azaltmasının ardından doların gerilemesiyle yatay seyir izliyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı hafif değişim göstererek 1.231.12 dolarda
bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)